≫ 

Muzička apoteka: Da li su i dueti deo romantične prošlosti, koliko su prisutni u novim narodnim pesmama? (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 1

Sudeći po bombastičnim najavama zvezda turbo-folka, kako na svakom cd-u snime makar jedan duet, reklo bi se da se dueti i dalje snimaju.

Problem je što glamurozno najavljeni dueti i nisu dueti, nego najčesce dijalozi. On peva strofu, a ona refren, ili obrnuto. Što bi rekli kosači - ja kosim do pola, a ti od pola. Autentičan duet prepoznaju i nemuzikalni ljudi jer se čini da njih dvoje pevaju ko jedno.

U pravoj narodnoj pesmi dueti su prisutni i mnogo pre pojave diskografije. Bilo je i muških, i ženskih, i mešovitih, i bračno-porodičnih dueta, i dueta sastavljenih samo za jednu priliku.

Jedan od najpoznatijih dueta sa jugoslovenskih prostora je duet Kevser Selimova i Đorđi Zelčeski. Proneli su slavu makedonske pesme širom sveta. I danas su možda jedini i poslednji aktivan narodnjacki duet.

Kada kažem duet, ja prvo pomislim na braću Andriju i pokojnog Tomu Bajića. Više od pola veka su sinonim šumadijske pesme i kola, naše izvornosti, Srpstva, veselosti, parodije... Duet Stojan i Slobodanka Stevanović, bračni par, snimili su dosta pesama u pravom šumadijskom ruhu. Ovo je  njihov poslednji javni nastup (Slobodanka je nedavno preminula).

Možda i najunikatniji narodnjački duet - Bosa Ovuka i Rade Bogićević. Nisu snimili  nijednu izvornu pesmu, a sve  njihove pesme zvuče kao da su izvorne!

Sve pesme koje su snimili napisao je i komponovao, retko nadaren i muzički pismen, Rade Bogićević iz Ježevice kod Čacka.

Vera Radulović i Nada Jovanović zrače narodnjackom ćirilicom. Poslušajte ih u pesmi "Lepo ti je biti čobanica".

Jelena Aleksić i Živka Milošević su snimile desetine onarodjenih pesama, i solo, i u duetu naročito. Ovo je jedan od njihovih poslednjih nastupa.

Živka Đurić i Gordana Runjajić pevaju i slatko i intonativno. Poslušajte kako donose prelepu romsku pesmu "Cerda Mile bari skoda".

Sajo i Zaim su kraljevi sevdaha, svako na svoj način. Ostvarili su briljantne solo karijere, ali su snimili i dvadesetak duetskih pesama. Evo kako sevdalije pevaju Šumadiju i šofersku himnu.

Dušica i Nedeljko Bilkić su pevačke veličine i supružnici. Snimali su sve što je narodnjačko, pa i pesme sa grčko-šlagerskim prizvukom.

Ana Blagojević (snimala solo uglavnom zabavne i meksikanske pesme) i Dragoljub Lazarević (solista Radio Beograda, klasičan narodnjak) snimili su brojne duetske bisere.

Muzička apoteka vam preporucuje "Imam nano dva dilbera".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    22. april 2019 | 08:44

    Postavite i zabavnu muziku ! Beogradsko prolece ! Hitove neprevazidjenog Djordja Marjanovica itd . Muzika za sva vremena !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA