≫ 

Priča o folk zvezdi i u pozorištu! Predstava o Lepoj Breni do kraja godine u Bitefu

Kvalitet ovog projekta prepoznalo je i Ministarstvo kulture i podržalo ga sa 700.000 dinara

  • 6

Nakon 3 filma svi koji vole Lepu Brenupriču o njoj moći će da gledaju i u pozorištu, pošto se radi predstava o folk zvezdi koja će premijeru imati u Bitefu, do kraja 2019. godine.

Predstava se zove "Lepa Brena prodžekta", a autori su glumac Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević. Predstava o Lepoj Breni deo je projekata o ljudima koji su obeležili jugoslovensku i srpsku pop kulturu, a pre Brene urađen je komad "M.I.R.A."o Miri Trailović.

- Predstava će govoriti o Lepoj Breni kao o fenomenu i najvećoj zvezdi bivše Jugoslavije. Priča o njoj nije priča o pojedincu, već je suštinski priča o Jugoslaviji, njenim suprotnostima, lepotama, raspadu i onome što je ostalo posle. Lepu Brenu igraće nekoliko glumica - kaže sagovornik uključen u ovaj projekat.

Lepa Brena, Nikad Nije Kasno, Finale Lepa Brena, Foto: Nikola Tomić

Kvalitet ovog projekta prepoznalo je i Ministarstvo kulture i podržalo ga sa 700.000 dinara.

- Autori projekta "Lepa Brena" nalaze se među našim najznačajnijim mlađim umetnicima, tu je Olga Dimitrijević, između ostalih, i to je razlog da ih podržimo, kao i izbor teme, kritičkog sagledavanja naše novije istorije - izjavila je Ana Tasić, predsednik komisije.

Olga je jedan od najdarovitijih pisaca i autorka je više nagrađivanih dramskih tekstova "Radnici umiru pevajući", "Narodna drama", "Moja ti" (Kako je dobro videti te opet), od kojih je poslednji, nagrađen prestižnom Sterijinom nagradom 2016. godine, i veliki hit na sceni Ateljea 212.

Vladimir Aleksic, Olga Dimitrijevic Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijevic, Foto: ATA Images, RTS

Mlada spisateljica je i u svojij ranijim predstavama koristila muziku, a u Narodnom pozorištu u Beogradu sa scene čuju se u "Narodnoj drami" hitovi čuvenog Južnog vetra.

- Folk je u suštini još jedan od mnogih hibridnih muzičkih žanrova iza kog stoji ozbiljna industrija, i zato što ta industrija zarad svog profita mora da pokrije najšire moguće tržište, ona tako u svoje proizvode inkorporira sve moguće i nemoguće poruke, koje su nekad u saglasju, a nekad u potpunom međusobnom konfliktu. Ili, kao što neko jednom reče, čega nema u turbo-folku, to se nije ni dogodilo - kaže Olga.

- I jedan deo tih poruka govori o stvarima koje su meni značajne: artikulisanju sopstvenih društveno marginalnih pozicija, ženskoj emancipaciji, suprotstavljanju patrijarhatu i prevazilaženju emotivnih brodoloma kroz pesmu. Naravno, taj aspekt folka je ono što je mom srcu drago. Pesme koje šalju tome suprotstavljene poruke, koje su i mizogine i patrijarhalne i prokapitalističke, uglavnom neće biti na mojoj plejlisti. Kao što patrijarhalne modele ne volim niti u životu, niti u umetnosti, tako isto ni u folku - ne krije Dimitrijevićeva, a piše Kurir.

Podsetimo, o Breni su do sada snimljena 3 filma - serijal "Hajde da se volimo". U tri nastavka glumili su Dragan Bjelogrlić i Nikola Kojo, a u trećem delu igrala je i voditeljka Olja Bećković, koja je u jednoj pesmi falširala umesto pevačice.

VIDEO: Lepa Brena: Neću se predati primitivizmu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA