• 6

Nepoznati detalji o hitu "A sad adio": Komponovana je u taksiju, Oliver ju je snimio za 10 minuta

- Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija - rekao je kompozitov Vojkan Borisavljević

  • 6

Pesma "A sad adio", koja je jedan od zaštitnih znakova serije "Vruć vetar" i koju je otpevao legendarni Oliver Dragojević, bila je veliki hit u nekadašnjoj Jugoslaviji. Komponovao je Vojkan Borisavljević, a slavni kompozitor rešio je da otkrije neke manje poznate detalje o ovoj numeri.

- Sećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pesma, da mora da se oseća vruć vetar. Pre toga sam letovao na Kritu i već sam to osetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pesmu - rekao je svojevremeno gospodin Borisavljević i nastavio:

- Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obeležio pesmu, a posle su je mnogi snimili. Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vreme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donelo nemerljive rezultate - naveo je on.

Oliver Dragojević - "A sad adio":

"A sad adio" bio je i hit van granica Jugoslavije.

- Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pjesme 'A sad adio' bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi - zaključio je Vojkan Borisavljević.

Pogledajte kako je Ljubiša Samardžić otpevao pesmu "A sad adio":

(Telegraf.rs/"Novosti")

Komentari

  • Draksi

    Imali smo nismo znali sta smo imali! Verujem da bi Jugoslavija više dobrog donela nego zla,a rasturili su je oni koji su trebali ceo život biti na Golom otoku!

  • plavi safir

    Moja omiljena pesma. Najbolja pesma svih vremena i svaki put se rasplačem kad je čujem i pevam. Puna emocija, nekih rastanaka...

  • MIma

    Posma za sva vremena! Jedna od onih koje teraju suze na oči.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima