• 1

Spektakl jedne epohe! Istaknuti istoričari o "Crvenom mesecu": Ovo je pionirski projekat na Balkanu!

- Igram kralja Petra kog je njegov narod zvao čika Pera.Da bi vas narod zvao čika Pera, sasvim sigurno morate da budete dobar čovek. Serija je poprilično komplikovana, zahtevna - rekao je iskusni glumac Miodrag Milovanov koji tumači u narodu omiljenog čika Peru

  • 1
HOLIVUD U SRBIJI, Pinkovi filmski studiji

Željko Mitrović na snimanju, Foto: Promo/E Stock

Kao što je s ponosom najavljeno, od 7. oktobra na TV Pink počinje da se emituje najzahtevniji projekat, istorijski spektakl "Crveni mesec", idejnih tvoraca Željka Mitrovića(52)  i Romana Majetića.

Ljubavna, ali i snažna istorijska priča serije "Crveni mesec" smeštena je u period od avgusta 1913, nakon pobede Srbije u Balkanskim ratovima kada je povratila deo teoritorije, do kraja 1915. godine, kada je austrougarska vojska okupirala Beograd.

Glavni junak, mladi srpski oficir Nikola Strastimirović, koga tumači Miloš Đurović, vraća se sa ratišta u rodnu kuću. Svadba je, kako običaju nalažu, već zakazana, ali zaplet priče počinje kada se Nikola zaljubi u Sofiju Baumen, ćerku austrougarskog poslanika, koju igra Ivana Dudić. Rasplet njihove ljubavne drame odvija se u realnom istorijskom periodu pred Veliki rat.

Kako bi gledaoce upoznali sa političkim i društvenim prilikama tog doba, danas je objavljen video koji najavljuje seriju "Crveni mesec", a u kom govore istaknuti istoričari Saša Adamović i Nikola Giljen, kao i deo glumačke ekipe koja tumači stvarne istorijske likove.

- Igram kralja Petra kog je njegov narod zvao čika Pera.Da bi vas narod zvao čika Pera, sasvim sigurno morate da budete dobar čovek. Serija je poprilično komplikovana, zahtevna - rekao je iskusni glumac Miodrag Milovanov koji tumači u narodu omiljenog čika Peru.

Crveni mesec, Miodrag Milovanov

Miodrag Milovanov, Foto: TV Pink

Njegovog sina, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, igra mladi glumac Mihajlo Jovanović, koji se veoma temeljno bavio ovom ulogom.

- Ono što je meni bilo zanimljivo kada sam dobio da igram ovaj lik, jeste to da pronađem njegovu ljudsku stranu, njegove slabosti, vrline, i da u toj sferi ljudske realnosti otkrijem ko je on bio i da se na taj način bavim ovim likom - kaže Mihajlo.

Crveni mesec, Mihajlo Jovanović

Mihajlo Jovanović, Foto: TV Pink

Jednog od najvećih srpskih državnika Nikolu Pašića, igra čuveni Lepomir Ivković, koji ističe da je velika odgovornost igrati istorijske ličnosti.

- Igrajući istorijsku ličnost podrazumeva da je i glumačka odgovornost veća, s obzirom na to da morate poštovati određene zakonitosti koje se vezuju za upravo za tu ličnost - rekao je Lepomir.

Crveni mesec, Lepomir Ivković

Lepomir Ivković, Foto: TV Pink

Prema rečima istoričara Saše Adamovića, u tom periodu nastao je i neformalan centar moći, stvoren u okviru srpske vojske. Taj centar moći poznat je kao "Crna ruka", odnosno tajna nacionalno-revolucionarna organizacija. Vođu "Crne ruke", Dragutina Dimitrijevića Apisa, u seriji "Crveni mesec" tumači Slaviša Čurović, koji smatra da mu je ovo životna uloga na televiziji.

- U mojoj izvedbi, Apis će imati sve pozitivne osobine jednog čoveka. Ovo je jedina uloga koju sam u životu odigrao, a koju ponesem kući. Obično uloge okačim o čiviluk i ne okrećem se, a ovu nosim sa sobom jer sam pronašao mnoge stvari koje bih ja uradio, a čini mi se da je Apis radio - kaže Slaviša.

Crveni mesec, Slaviša Ćurović

Slaviša Ćurović, Foto: TV Pink

Kao veliko pojačanje, glumačkoj ekipi se pridružila jedna od najpopularnijih glumica, Jelena Gavrilović, koju će gledaoci videti u veoma zanimljivoj ulozi.

- Igram knjeginju Olgu Nikolajevnu Nariškinu, koja potiče iz jedne od najmoćnijih ruskih porodica tog vremena. S obzirom na to da je stilizacija u pitanju, njen lik najbolje reflektuje kakav je bio odnos između Srbije i rusije tog vremena, kao i položaj žena uopšte - otkriva Jelena.

Crveni mesec, Jelena Gavrilović

Jelena Gavrilović, Foto: TV Pink

Da je ovo zaista najznačajniji projekat TV Pink, dokaz su i reči istoričara Nikole Giljena, da ovakav istorijski televizijski spektakl nije višen na ovim prostorima.

- Serija "Crveni mesec" je u svakom slučaju jedan pionirski projekat, koji po prvi put u istoriji naše kinematografije i televizije na pravi način smešta dramsku priču i istorijsku priču u pravi istorijski okvir - rekao je Nikola.

Crveni mesec, Nikola Giljen

Nikola Giljen, Foto: TV Pink

O raskoši enterijera, eksterijera, rekvizita i kostima, ali i tome koliko su maestralno glumci dočarali likove, uverićete se od 7. oktobra u 21 čas, za kada je zakazano premijerno emitovanje serije "Crveni mesec".

VIDEO: Ovako se zgodni Milan Marić nosi sa popularnošću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    Dokle vise ovih glupih serija i istih uniformi,ljudi 21 vek je.

    2
    3

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima