• 5

Prva godina bez Milene Dravić: Na pomenu Šerbedžija, Seka Sablić, Anica Dobra, Laušević, Milan Marić

Milena je preminula u noći između 13. i 14. oktobra 2018. godine u Kliničko-bolničkom centru na Bežanijskoj kosi u 79. godini

  • 5
Milena Dravić

Milena Dravić, Foto: ATA Images

Milena Dravić preminula je 14. oktobra 2018. godine, a danas, 12. oktobra, porodica, prijatelji i kolege dali su pomen slavnoj srpskoj glumici.

Prva je na groblje stigla njena sestričina Verica, brat Rade, a potom i Seka Sablić (77), Anica Dobra (56), Žarko Laušević (59), Milan Marić, Voja Brajović sa sa suprugom Milicom, Rade Šerbedžija, Petar Benčina...

Milena Dravic

Anica Dobra, Foto: Telegraf.rs

Podsećamo, Milena je preminula u noći između 13. i 14. oktobra 2018. godine u Kliničko-bolničkom centru na Bežanijskoj kosi u 79. godini, posle duže bolesti.

Milena Dravic pomen

Voja Brajović sa suprugom, Foto: Telegraf.rs

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Milena Dravić, od svoga prvog filma "Vrata ostaju otvorena" - koji je kao tinejdžerka 1959. snimila pod rediteljskom palicom izuzetnog, pokojnog Františeka Čapa, češkoga emigranta stalno nastanjenog u Sloveniji - izrasla je u miljenicu gledalaca. Svojim šarmom i spontanošću se nametnula, pa ubrzo snima i brojne druge filmove.

Milena Dravic pomen

Žarko Laušević, Foto: Telegraf.rs

Motivisana uspehom koji je do tada postigla upisuje Akademiju za film, pozorište, radio i televiziju. Kada za svoju šestu ulogu - seoske devojke koja kao prekobrojna kreće za momkom na radnu akciju u Prekobrojnoj (1962), reditelja Branka Bauera, osvaja Zlatnu arenu na festivalu u Puli, postalo je jasno da je jugoslovenska kinematografija dobila izuzetnu glumačku ličnost.

Milena Dravic pomen

Petar Benčina, Žarko Laušević i Rade Šerbedžija, Foto: Telegraf.rs

Od tada, sarađujući sa više od trideset reditelja svih generacija, neprekidno igra uglavnom glavne uloge u više od pedeset filmova najrazličitijih žanrova, postavši jednim od glumačkih postulata srpske kinematografije, iako je često igrala i u drugim sredinama. Svoju drugu Zlatnu arenu dobija za ulogu krojačice koja se prudržuje partizanskome biciklističkom bataljonu u Biciklistima (Puriša Đorđević), 1970.

Milena Dravic pomen

Brajović i Laušević, Foto: Telegraf.rs

Iako je u nizu filmova uspešno igrala dramske uloge u ulogama sa elementima komedije je došla do punog izražaja, posebno u jednoj od najboljih zabavnih televizijskih emisija u Jugoslaviji - Obraz uz obraz televizije Beograd. Uspešno je igrala i u velikom broju televizijskih serija i drama, a okušala se i u pozorištu i to uglavnom i neformalnim, alternativnim grupama, te i u Ateljeu 212. Bila je foto-model modnog kreatora Aleksandra Joksimovića.

Milena Dravic pomen

Brajović sa suprugom, Petar Benčina, Foto: Telegraf.rs

Debituje u pozorištu Atelje 212 u Beogradu sa rolom u komadu Bore Ćosića, 1971. godine u predstavi "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", a od tada se pozorišne uloge samo nižu.

Milena Dravić i Dragan Gaga Nikolić bili su jedan od omiljenih slavnih parova u bivšoj Jugolaviji. Bili su u braku 45 godina, a slavna glumica je pre Gage imala još dva braka.

Prvi brak je sklopila sa rediteljem Purišom Đorđevićem. Venčali su se 1960. godine, a razveli su se posle nekoliko godina.

VIDEO: Anica Dobra na pomenu Mileni Dravić

VIDEO: Žarko Laušević doneo bele ruže za Milenu, Gagu i Glogovca

(Dragana Janković - I.C.)

Komentari

  • Goran

    Milena Dravic Legenda!

  • Lela

    Sacica ljudi, na kraju mozes na prste da izbrojis ko su ti bili pravi prijatelji, tuzno.

  • Aleksandra

    Gospodjo Dravic-Nikolic, Vi ste primer bili kako jedna DAMA treba da izgleda i da se ponasa.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima