• 2

I Bane i Gru ostavili su veliki trag na rep sceni. Dalibor je imao posebno mesto u priči grupe "187"

Srpska rep scena ostala je bez velikog Grua i velikog Baneta

  • 2

Bane Kovačević, koji je tokom noći 27. novembra preminuo u 41. godini, ostavio je veliki trag na srpskoj rep sceni, zajedno sa grupom "187" koju je činio. Takođe, ono što je potreslo srpsku javnost jeste još jedna smrt slavnog i cenjenog repera Dalibora Andonova Grua, koji je preminuo 9. septembra ove godine.

Bane, kao i preostali članovi grupe "187" bili su veoma dobri drugovi, još od samog početka bavljenja muzikom. Upoznali su se u Srednjoj grafičkoj školi na Novom Beogradu koju su sva trojica pohađala. Iako su na prvi pogled bili različiti, imali su nešto zajedničko. Bila je to rep muzika koju su slušali, a koja u to vreme nije bila baš popularna u javnosti.

Prvu postavu grupe, koja nije imala ni ime, osnovali su Marko i Peđa. Bane je imao neku svoju grupu, ali ona se brzo raspala. 1984. godine udružili su se i oformili, kako se ispostavilo se, prvi domaći numerološki bend.

Bane Kovačević

BAne Kovačević/Printskrin: Youtube

Posebno mesto u čitavoj priči ima i Dalibor Andonov Gru, sa kojim se Marko družio i otpevao mu prateće vokale na koncertu u tada popularnom beogradskom klubu "Prostor".

Momci iz grupe uvek su govorili da duguju veliku zahvalnost Gruu koji im je na samom početku dosta pomogao. Ubrzo su sa Gruom uradili i svoju prvu pesmu "Tamna strana", sa kojom su bili gosti na njegovom koncertu 1995. godine.

Godinu dana kasnije "Komuna" je izdala kompilaciju "Crni je zvuk za svaki struk" na kojoj se našla i njihova pesma "Da li osećaš želju".

Dalibor Andonov, Gru

Dalibor Andonov Gru/Foto: ATA Images

U septembru te godine objavili su svoj prvi album "Tamna strana" za PGP RTS. Zanimljivo je da su dobili poziv i gostovali na beogradskom koncertu grupe "C-block". Takođe su i radili muziku za film "Dorćol-Menhetn".

Bitan momenat za karijeru ove grupe je i prvi spot koji su snimili na bazenu za pesmu "Kako me želiš" urađen u maniru crnačkih spotova, koji se publici jako dopao.

Bane Kovačević rođen je 10. novembra 1978. Preminuo je u 41. godini, 27. novembra u Beogradu, nakon što mu je stalo srce. Uspešno je operisan u junu ove godine, kada je i objavio na društvenim mrežama da je pobedio opaku bolest. Nažalost, nije bio u pravu.

Video: Đus, Ajs Nigrutin, THCF... Gruovi prijatelji u suzama

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Strasno

    Jao Boze koliko mi je zao!Pocivaj u miru Bane!Obelezili ste moje detinjstvo i vi i Gru!

  • Igor

    Da i Gru i Bane su bili legende!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima