≫ 

"Severina ni pred detetom ne priča sa mnom. Igor provocira. Sve je moglo da bude drugačije..."

U četvrtak je doneta privremena presuda da će starateljstvo nad Aleksandrom Popovićem (7) imati njegov otac Milan, a ne majka Severina

  • 54
Milan Popović

Printskrin: Youtube/Regionalna TV Banat Vršac

Dugogodišnja borba za starateljstvo nad sedmoipogodišnjim sinom Aleksandrom (7), između pevačice Severine Kojić (47) i biznismena Milana Popovića (54) završila se u četvrtak odlukom suda da dete od tog trenutka živi sa ocem.

Pevačica je iste večeri naslednika predala Milanu, a ubuduće će sina viđati dva puta nedeljno popodne i svaki drugi vikend od subote ujutru do nedelje uveče. Sud je propisao i visinu alimentacije od 160 evra, koliko će Kojićeva morati da plaća Popoviću. Iako je u sudskoj praksi neuobičajeno da starateljstvo pripadne ocu, a ne majci, ova presuda do daljnjeg ostaje na snazi.

Šta je, po vašem mišljenju, bilo ključno da sud donese ovakvu odluku kada je vaš slučaj u pitanju?

- Naše starateljstvo je i dalje zajedničko, po hrvatskom zakonu, jer se slučaj događa u Hrvatskoj, ja imam delimično starateljstvo što se tiče određenih aspekata. Majka će i dalje biti uključena u sve bitne aspekte detetovog života i namera mi je da nastavim sa majkom da usaglašavam sve što je bitno u detetovom životu. Ova presuda nije presedan, u poslednje vreme u Hrvatskoj sve vise očeva dobija to što vi zovete starateljstvo, zapravo pravo da dete živi kod oca. To ne znači da je dete oduzeto od majke. Dete jednostavno prelazi da živi kod roditelja koji mu je više posvećen i koji ima više obzira prema svim detetovim potrebama i koji te detetove potrebe u potpunosti zadovoljava.

Milan Popović, srpski kralj bakra

Milan Popović, Foto: Privatna arhiva

Mislite li da vi imate više obzira od Severine za detetove potrebe?

- Ne bih voleo da se upoređujem sa majkom našeg deteta. Jednostavno, u poslednje vreme su se izdešavale mnoge stvari koje nisu bile dobre za naše dete i na osnovu tih događaja institucije Republike Hrvatske su odlučile da je presuda koja je donesena u najboljem interesu za dete.

Ova mera suda je privremena, šta sledi? Severina može uložiti žalbu.

- Presuda je privremena ukoliko se Severina bude žalila, ukoliko se ne bude žalila, presuda je konačna. Moja pretpostavka je da će da se žale iako ne vidim kako misle da obrazloži tu žalbu. Sve te tačke, koje je Severinin advokat izneo, a po kojima je ova presuda manjkava, nisu istinite, a nisu ni dovoljno bitne da bi se ovakva presuda promenila.

Severinin advokat osporava presudu tvrdnjama da je sud uvažio mišljenje kolizionog staratelja koji dete nije video dve godine?

- Sve te tačke koje je advokat izneo kao manjkavosti su neistinite. Severina i ja smo se na jednom od prethodnih ročišta dogovorili da nema potrebe da kolizioni staratelj više viđa dete, da ga ne traumira to sve. Advokatski tim Severinin, koji je novi očigledno, nije upućen, a ako jeste onda namerno dovode javnost u zabludu - piše Blic.

Kako komentarišete insinuacije da je hrvatsko sudstvo korumpirano?

Milan Popović

Milan Popović; Printskrin: Youtube/Regionalna TV Banat Vršac

- Ja ne mogu da vam pričam o detaljima presude, ali kada biste mogli da je pročitate, kada biste mogli da uđete u spise poslednjih nekoliko godina, shvatili biste da tu je sve očigledno. Zato je govoriti o novcu samo zla namera onog koji gubi.

Mislite da je u redu da dete tako malo vremena provodi sa majkom?

- Ne mogu da pričam o Aleksandru ništa zbog procesa. Mogu jedino da dodam da su način na koji je prezentovan postupak primopredaje deteta i cela priča oko pripreme deteta za prelazak i novonastalu situaciju preuveličani. Dete je sve ove godine redovno predavano iz jedne kuće u drugu. Za njega ovo nije nikakva dramatična situacija jer ne ide u drugu zemlju i nepoznatu porodicu. Jednostavno će dete sada više vremena provoditi u kući oca nego u kući majke.

Da li ste sa majkom svog prvog sina mogli da se dogovorite drugačije?

- Severina je ta koja je naš odnos počela da rešava preko suda, ja sam uvek bio za dogovor. Sve je moglo da bude drugačije. Loš mir je bolji od svakog rata, kako kažu Rusi. Mesta za dogovor je uvek bilo i biće, ali sada su pravila malo drugačija, majka će morati da poštuje ono što je za dobrobit deteta.

Severina

Severina i sin Aleksandar; Foto: Instagram/severin

Da li se Aleksandar požalio da mu nedostaje majka i da li se čuju?

- Ništa se drastično nije promenilo. Naravno da će mama da komunicira telefonom, kao i ja kada nije sa mnom. Sve ide dalje kao što je bilo.

Da li ste vi i Severina razgovarali prilikom predaje deteta?

- Ne, ona već godinama ne komunicira sa mnom.

Da li to može da se promeni?

- U interesu deteta je da roditelji komuniciraju. Ako pratite savete stručnjaka, ta minimalna komunikacija rastavljenih roditelja prilikom primopredaje je najveća sreća za decu čiji su roditelji rastavljeni. I naravno da ću ja podsticati i truditi se da uspostavim makar tu minimalnu komunikaciju kada smo mi kao oba roditelja u tom trenutku pored našeg deteta. Na Severini je da to prihvati ili ne prihvati, do sada nije prihvatila i nadam se da će se to promeniti uskoro jer će to učiniti naše dete srećnim.

Gde će Aleksandar živeti?

- To ne mogu da vam kažem, ali bih da demantujem izjave Severininog PR tima i advokata da će me sprečiti da dete vodim iz Hrvatske. Dete će, kao i do sada, putovati, a što se tiče prebivališta i škole, Aleksandar će ostati da živi u Zagrebu i da tu ide i u školu.

Milan Popović i severina

Severina i Milan u vreme ljubavi, Foto: Milena Đorđević

Da li Aleksandar ima srpski pasoš?

- Imao je, ali Severina kaže da nije ništa potpisivala, u međuvremenu je rekla da je potpisala, ali je imala toliko poverenja u mene da nije gledala šta potpisuje. Sad opet kaže da nije potpisala. Pasoš koji je Aleksandar imao istekao je pre tri godine, a bio je izdat u skladu sa svim propisima Republike Srbije, uz saglasnost oba roditelja. Lažne prijave koje je Severina podnosila u Srbiji i Hrvatskoj, sve su odbačene. Ovo sada je ponovo kleveta i provokacija za pokretanje još jednog postupka.

Hoćete li se s porodicom preseliti u Zagreb zbog Aleksandrovog školovanja? Kako ćete da živite dalje?

- Bojana ( Milanova partnerka sa kojom ima dvojicu sinova) i moj stariji sin su i do sada bili u Zagrebu sa nama, namera nam je da tako i nastavimo. Drugi sin će krenuti u Zagrebu i u vrtić.

Da li će Severina moći da viđa dete i van okvira sudske odluke?

- Ja zastupam ideju zajedničkog roditeljstva i najviše bih voleo kada bismo Severina i ja mogli da postignemo dogovor u kojem bismo zajednički učestvovali u odgajanju deteta. Naravno da ću da podržim svaku dobru nameru i želju deteta i majke deteta koja prevazilazi okvire presude koja je donesena, pod uslovom da dok je dete kod majke, ona poštuje sve njegove obaveze kao što su odlazak u školu i vannastavne aktivnosti.

Kakva su vam osećanja sada zbog presude? Možete li da ih pretvorite u reči?

- Presuda nije pravosnažna, pa sam još uvek suzdržan u emocijama. Naravno da se radujem što će sin više vremena provoditi sa mnom, a najviše se nadam da će Severina da promeni svoj odnos prema meni na neki način što se tiče zajedničkog roditeljstva i da ćemo sinu moći da pružimo mirno i bezbrižno detinjstvo.

Da li to znači da bi vas u budućnosti usrećila slika da vi i Severina idete zajedno sa Aleksandrom u bioskop?

Milan Popović, Severina, sin Aleksandar

Milan, Severina i Aleksandar dok je bio beba; Foto: B92/Milan Popović

- Mene bi usrećilo to što bi naš sin u tom trenutku bio najsrećnije dete na svetu.

Kako planirate da odgajate sina, koliko vremena imate za njega u odnosu na poslovne obaveze?

- Ja sam u biznisu 25 godina i imam razrađen sistem, nemam toliko obaveza koliko sam imao ranije kada sam gradio taj biznis, tako da sebi mogu da dozvolim da budem slobodan danima i posvetim se deci - inače se ne bih toliko zalagao za pravo da ja budem taj koji će da organizuje život svoje dece.

- Pisalo se da vam je smetalo što Severina vodi sina na nastupe. Da li ćete to sada zabraniti?

Sve što je u neko normalno vreme kada je dete budno, neću praviti problem, ali, kao što znate, već imam presudu kojom se zabranjuje Igoru i Severini Kojić da objavljuju slike deteta na Instagramu i Fejsbuku.

- Ova fotografija koju je Severina objavila pre neki dan... po sudskoj presudi, kazna za to je oko tri hiljade evra. Sada sam pokrenuo postupak da na bilo koji način eksponira dete od izvođenja na binu do dozvole trećim licima da ih fotografišu. Krajnja instanca za nepoštovanje ovakvih presuda je viđanje deteta u kontrolisanim uslovima.

Severina Kojić, Vučković

Severina Kojić, Foto: Nikola Tomić

Da li je protiv vas podignuta krivična prijava za povredu detetovih prava?

- Nemam još uvek informacije, ne znam da li je taj advokat koji preti zaista to podneo. Suština te prijave je da sam ja kriv što sam dete vodio u školu kada Severina nije. Prijava je apsurdna i siguran sam da će da bude odbačena i siguran sam da ću podneti prijavu za lažno prijavljivanje.

Da li ćete tražiti plaćanje alimentacije od 160 evra (1.200 kuna) ?

- Alimentacija kod nas nikada nije bila problem. Sud je obavezan po zakonu da propiše minimalnu alimentaciju jer Sud ne zna imovinsko stanje roditelja. To nije nešto što sam ja tražio, već sud to propisuje.

Hoće li ova presuda uticati i na Igora Kojića, za koga ste već tražili da ima zabranu prolaska vašem sinu?

- Igor Kojić nastavlja da provocira i prilikom poslednjeg našeg susreta, tako da ću morati da preduzmem mere kako se to ne bi dešavalo, naročito u prisustvu mog deteta.

Severina Kojić

Severina i Igor, Foto: ATA Images

Da li ste čuli Severininu novu pesmu koju je posvetila sinu?

- Jesam.

I kako vam se sviđa?

- Bolje su mi one od ranije.

VIDEO: Jelena Karleuša o vršnjačkom nasilju: "Nijedno dete nije rođeno zlo"

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lelekiki

    1. decembar 2019 | 16:12

    Konacno da dodje kraj Severininom show programu sa detetom i svime oko toga, dete je najbitnije a u ovom slucaju se iz aviona vidi ko je spremniji i voljniji da bude pravi roditelj i odgaja to dete a ko je spreman da mu dete cuvaju tamo neki ljudi dok se skace po stolovima, splavovima i Kojicima..... Bravo Milane, imas punu podrsku! Ko prati od pocetka zna sta je Severina sve radila i pokusavala pogotovo od kad je sa Kojicem.....

  • Aca

    1. decembar 2019 | 16:37

    Ja sam na strani Milana covek se bori za svoje dete nece da mu dete bude propalitet.A i da mu neko brani da ga vidja svaka cast Milane da su svi ocevi takvi gde bi nam kraj bio.

  • Dejan

    1. decembar 2019 | 16:39

    Severina zna da mali voli tatu, da mu je lepo kod njega i zato se trudi svim silama da ga spreči da bude sa njim. Ona je jedna povređena žena jer joj je izmakla zlatna koka i zato mrzi Milana i pokušava da dete okrene protiv njega. Plašim se da se njen sin već opredelio za život sa tatom, a ako nije to će se sigurno desiti za par godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA