• 43

Hrvatski sud izdao žestoko saopštenje povodom "oduzimanja deteta" Severini

- Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korišćenja pravnih lekova - stoji u saopštenju Opšinskog građanskog suda u Zagrebu

  • 43

Nakon što je sudska odluka da Aleksandar Popović (7,5) od četvrtka, 28. novembra, živi kod oca Milana Popovića (54), a ne, kao do tada, kod majke Severine Kojić (47), usledile su burne reakcije javnosti.

Severina je u intervjuu koji je tim povodom dala rekla "Ne priznajem njihov sud", a sudiju Teu Golub optužila je da nije donela pravednu odluku.

Nakon njenih izjava i omalovažavanja suda, oglasili su se upravo iz Opšinskog građanskog suda u Zagrebu, gde je doneta 'sporna' odluka. Kako su saopštili, medijski natpisi pet dana unazad 'služili da se obezvredi i omalovaži rad sudije Tee Golub'.

"Medijski je prostor korišćen kako bi se obezvredio sudski integritet sudije Golub čak i na ličnom nivou, a kojem je namera očito i vršenje neprimerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku.

Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primenu prava i svog slobodnog sudskog uverenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom deteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja.

Severina Kojić

Severina Kojić, Foto: ATA Images

Kako je za donošenje odluke u porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka - socijalnih radnika, psihologa i sudskih veštaka. Odluka se donosi na temelju savesne i brižljive ocene svih sprovedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka deteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina", stoji u saopštenju Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

Još ističu da "sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili hteli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe deteta i stavljaju svoje lične interese ispred interesa svog deteta".

Milan Popović

Milan Popović, Printskrin: Youtube/Regionalna TV Banat Vršac

"Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korišćenja pravnih lekova. Odluke suda prvog stepena preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Porodičnog zakona i Konvencije o pravima deteta, iznošenje ličnih podataka deteta, narušavanje detetovog prava na privatnost i detetova prava na oba roditelja.

Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju "oteo" dete ili je dete "dodelio" drugom roditelju.

Sudovi ne otimaju niti dodeljuju decu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti detetu ili na neki drugi način krši detetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom učestvovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici.

Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog deteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vreme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno da odluči, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada sudije, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo", zaključuje OGS.

Severina

Severina Kojić, Printskrin: Youtube/Jutarnji list

Osvrnuli su se i na anonime advokate koji su komentarisali celi slučaj za medije tvrdeći kako ti "ugledni anonimni advokati o osobinama sutkinje Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vređanja iste s ciljem stvaranja utiska kako je odluku u konkretnom predmetu donela nekompetentna osoba", prenosi Jutarnji.hr.

Video: Severina otkrila u Knjaževcu: Želim dete!

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Max

    Apsolutno! Bravo ! Tako je!

  • Mirjana Miljojkovic

    Jadno dete koje vi dodeljujete ocu,umesto sa majkom da bude majka ga je nosila 9 meseci ispod svog srca i sada vi pričate o nekom ocu on da je dobar došao bih da vidi to dete svih ovih godina,sada se setio da dete postoji.Taj ko je dodelio dete ocu nema srca i nema pojma sta radi. Zao mi deteta i majke oboje pate tuga 😢

  • Vuk

    Dosta o njoj vise!!! Neka njeni pisu o njoj !!!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima