≫ 

Četiri zemlje bivše Jugoslavije, jedna Evrovizija: Da li će prelepa Slovenka oduvati Hurricane?

Roterdam će dočekati predstavnike 41 zemlje, među njima samo 4 republike nekadašnje Jugoslavije

  • 17
Evrovizija 2020 Srbija, Hrvatska, Slovenija i Makedonija idu na Evrosong 2020/Printskrin: Youtube/Eurovision Song Contest, Foto: Foto: Nikola Tomić

Najveće muzičko takmičenje u svetu, 65. Evrosong u kojem će biti izabrana najlepša pesma Evrope, održava se ove godine u Roterdamu, nakon što je predstavnik Holandije Dankan Lorens prošle godine ostvario pobedu.

Na Izboru za pesmu Evrovizije učestvovaće ukupno 41 zemlja, saopšteno je ranije, a takmičenje će biti održano 12, 14. i 16. maja 2020.

Ove godine četiri republike bivše Jugoslavije naći će se na takmičenju: Srbija, Hrvatska, Slovenija i Severna Makedonija.

BOSNA I CRNA GORA NE IDU NA EVROSONG

Bosna i ove godine bez učešća

Kao ni prethodne tri godine, Bosna i Hercegovina neće imati svog predstavnika na Evrosongu. Razlog neučestvovanja je taj što se i dalje nalazi pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije zbog neplaćenog duga.

BiH je inače učestvovala na Evroviziji ukupno 19 puta, a posljednji koji su predstavljali ovu zemlju bili su Dalal & Deen s Anom Runcer i pesmom "Ljubav je".

I Crna Gora bez predstavnika

Crna Gora se takođe neće naći na prestižnom muzičkom takmičenju ove godine. 2019. predstavljala ih je grupa D Mol s pesmom "Heaven", a ove godine Radio-televizija Crne Gore saopštila je da nisu uspeli da ispune rokove koje su im dali iz Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Naveli su kako su dali sve od sebe da bi učestvovali na Evrosongu, ali im nije pošlo za rukom.

U ROTERDAMU 4 ZEMLJE BIVŠE REPUBLIKE

Srbija na Evrosong šalje seksi "Hurricane"

Srbija je prethodnog vikenda na Beoviziji izabrala svog predstavnika, a ovaj put su to tri atraktivne članice grupe "Hurricane" o kojima region već danima piše. Pesmom "Hasta La Vista" popularne "Uraganke" Ivana, Ksenija i Sanja uzdrmale su susedne zemlje, a sigurno će i Evropu kada joj se budu predstavile u Roterdamu.

Za cilj, kako kažu, imaju da vrate Evrosong u Srbiju.

Za dve članice evrovizijska scena nije nepoznata. Tosu Sanaj Vučić, koja je predstavljala Srbiju kao solista u Stokholmu 2016. godine, kao i Ksenija Knežević, ćerka Nenada Kneževića Kneza, koja je svom ocu pevale prateće vokale 2015. u Beču.

Hrvatsku će predstaviti Damir Kedžo

Hrvatska je u subotu na tradicionalnoj "Dori" u Opatiji birala svog predstavnika za Evrosong. Pobedu je odneo Damir Kedžo s pesmom "Divlji vjetre''.

Presudni su bili glasovi publike, koja je ubedljivo odlučila da Damira pošalje u Holandiju. Na velikoj evropskoj sceni zapevaće 12. maja, u prvoj polufinalnoj večeri.

Slovenija izabrala Anu

Ana Soklić je 26. slovenačka predstavnica i na Evrosong ide s pesmom "Voda".

Slovenci su, kao i prethodnih 25 godina, svog predstavnika izabrali putem festivala "Evrovizijska melodija", koja je 24. put bila organizovana u formi festivalskog takmičenja novih pesama.

Makedonija interno odlučila - Vasil ide u Roterdam

Ni ove godine sa Izbora za pesmu Evrovizije neće izostati Severna Makedonija, koja je prošle godine postigla zavidan uspeh sa Tamarom Todevskom i pesmom "Proud".

Vasil Garvanlijev je novi evrovizijski predstavnik koji će u maju braniti boje zastave svoje zemlje, a zanimljivo je da je Tamari prošle godine pevao prateće vokale, pa mu evrovizijska pozornica nije strana.

Vasil je inače operski pevač, a interno ga je odabrao nacionalni emiter Severne Makedonije MRT.

GLASANJE PROTEKLIH GODINA - RIVALI ILI BRATSKE ZEMLJE?

2019.

Srbiju je predstavljala Nevena Božović s pesmom "Kruna".

Od Crne Gore dobila je najviše - 12 poena, od Severne Makedonije i Slovenije 10, a od Hrvatske 8.

2018.

Sanja Ilić i Balkanika s pesmom "Nova deca" osvojili su 19. mesto u Lisabonu.

Najviše glasova dala je publika iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije - 12 poena, a Makedonije 10.

S druge strane, Srbija je od glasova žirija dobila: od Crne Gore 12, Makedonije 8, a od Hrvatske i Slovenije predstavnici Srbije nisu dobili nijedan poen, kao ni od Rusije.

Građani Srbije su tada putem SMS-a najviše glasova (12) dali Mađarskoj, a od bivših republika samo Sloveniji - 8 poena.

2017.

Tijana Bogićević "In Too Deep" pevala je pod zastavom Srbije u Kijevu. Srbija je tada dobila glasove i od stručnog žirija i od evropske publike.

Stručni žiri dao je 2 poena, dok su glasovi publike doneli Srbiji od Hrvatske 10 poena.

2016.

Te godine na Evroviziji je Srbiju predstavljala Sanja Vučić, danas članica grupe "Hurricane", sa kojom će se ponovo naći na Evrosongu u maju.

12 poena dobila je tada od Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. Pisali su tada svetski mediji da je Srbija svojim sunarodnicima okrenula leđa, te je tako maksimalnih 12 bodova dobila Rusija. Za njom 10 Mađarska, a potom Bugarska (8) i Ukrajina (7). Hrvatska je tada od Srbije dobila svega 4 poena.

2015.

Bojana Stamenov predstavljala je Srbiju s pesmom "Beauty never lies" i zauzela 10. mesto u finalu u Beču.

Makedonija je tada Srbiji dala 10 poena, a Crna Gora maksimalnih 12. Takođe, i Srbija je Crnoj Gori dala maksimalan broj poena (12), a Sloveniji 5.

Nezaboravna 2007. i Marijina "Molitva"

Ta godina bila je najuspešnija i i dan danas se prepričava. Marija je sa osvojenih 268 poena pobedila i dovela Evrosong u Beograd i Srbiju. Dobila je čak devet puta maksimalni broj poena (12), a sve države članice bivše Jugoslavije dale su Mariji tada 12 poena.

Osim Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije, "Molitva" je nagrađena sa 12 poena i od Austrije, Kipra, Finske, Švajcarske i Mađarske.

Na kraju, pitamo vas - kakve su nam šanse ove godine? 

Video: Evo kako bi Hurricane reagovale kad bi im Džoni Dep čestitao pobedu

(Branka Bajić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    4. mart 2020 | 19:47

    Nikad se ne moze svima ugoditi ,ali nase devojke su vise nego dobar izbor. Energicne su ,sve su lepe i uzivanje za oko ,a iako je pesma vise show, one su sve odlicni vokali ,nijedna nije losa pevacica ,naprotiv. Tako da budimo podrska za svoje ,a ne veciti kriticari. Go girls ♥️

  • Gile

    4. mart 2020 | 18:29

    Slovenka nije ni do kolena Srpskim uragankama.

  • Nikola SRB

    4. mart 2020 | 17:28

    Kakva YUG ZIVELA SRBIJA 🇷🇸👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA