≫ 

Olivera o odbijanju da gostuje u emisijama: U takvom društvu nemam šta da ponudim...

Olivera Jovićević najavila je velike promene u budućnosti

  • 5
Olivera Jovićević Olivera Jovićević/Foto: ATA images

Autorka i voditeljka jedne od najdugovečnijih političkih tok-šou emisija "Upitnik" na RTS-u, Olivera Jovićević, žudi za novim izazovima, pa ove godine planira velike promene.

I za vreme vanrednog stanja u zemlji Olivera je radila "Upitnik" koji je izazivao veliku pažnju gledalaca, a u kojem se pričalo o gorućim temama i situaciji u kojoj je bila naša zemlja, ali i ceo svet.

Često se dešava neprimereno i bahato ponašanje gostiju u vašoj emisiji. Da li vam je u tim trenucima nekad palo na pamet da prekinete emisiju?

- Ne bih se složila s vama da je to često. U više stotina emisija sa isto toliko sagovornika za ovih petnaest godina, koliko traje "Upitnik", uglavnom se vodila pristojna debata o temama važnim za Srbiju. Te tri-četiri emisije u kojima su akteri unapred planirali loš politički performans, jedni demonstrirajući moć sa pozicije vlasti, a drugi žrtvu kojoj nije dozvoljeno da govori, pokazuju daleko ozbiljniju stvar koju pametni narodi sebi ne dozvoljavaju - odsustvo minimuma saglasnosti makar u jednom pitanju važnom za sudbinu nacije - priča Olivera.

- Neka je to borba protiv virusa korona. Kosovo. Sudbina naše dece. Pogledajte parlament - šta očekujete na televiziji? U društvu u kome nemate dijalog u institucijama, naivno je očekivati zdravu debatu u medijima - izjavila je Olivera u intervjuu za Blic.

- I pored svega, "Upitnik" je trenutno jedina emisija na svim srpskim televizijama u kojoj se suštinski vodi, ili se barem pokušava voditi, kakav-takav dijalog između vlasti i opozicije. Možda ne uvek onakav kakav bismo želeli, ali za istim stolom su oni koje ni Evropa nije mogla naterati da se saberu u Skupštini i dogovore o izborima kao ljudi. Nadam se da neću doživeti taj nivo destrukcije koji bi me naterao da prekinem emisiju. Da se neki gost "oklizne na bananu", psovke ili nešto slično, kako se to u prošlosti dešavalo.

Na pitanje kako se takvi pojedinci ponašaju kada se isključe kamere i da li su je nekada lično uvredili i prigovorili za stvari koje im smetaju, Olivera kaže da uvrede nije doživela.

- Bilo je nezadovoljstva i jednih i drugih, ali nikada nisam doživela da me neko od sagovornika vređa u samoj emisiji ili posle nje. Dešavalo se da prolazim "toplog zeca" na stranicama tabloida i u istupima političara, po potrebi pojedinih političkih aktera - nekada kao "žuta Olja", nekada kao "naprednjački bot", ili, kao pre nekoliko meseci, putem uvrede bez presedana koju je osudila celokupna javnost.

- S druge strane, među samim novinarima pravi se velika galama u vezi s tim ko je "pravi novinar". Podsetiću da su među svetionicima "pravog novinarstva" i oni koji su utemeljili rijaliti programe i svojim skarednim pitanjima ostali zauvek upamćeni u analima novinarskog beščašća. Ko od tog rata, kakav nije koliko pamtim postojao ni u vreme Miloševića, ima koristi, procenite sami - kaže Olivera.

Kako kaže, nije joj se desilo da se zapita "Šta će ovo meni?".

- Kada se to budem zapitala, verovatno ću se povući iz novinarstva. Ovo je godina u kojoj planiram promene, ali ne zato što sam se umorila, naprotiv. Nakon "Upitnika", koji je u ovih deceniju i po u nekoliko sezona bio najgledanija politička emisija na svim srpskim televizijama, žudim za novim izazovom.

Kaže, "Niti stvari primam lično, niti mi se iko toliko zamerio", a kada je reč o prozivkama pojedinaca - rešava ih pravnim putem.

- Ne polemišem s onima koji isijavaju mržnju i gorčinu po Tviteru. Neistine i uvrede koje prelaze granicu i pokušavaju da me uvuku u srpsku političku kaljugu rešavam na sudu - priča voditeljka.

Priznaje, sa ove vremenske distance ne isključuje profesionalno učešće u politici, ali ne sada.

- Nije isključeno u budućnosti.

Na pitanje zbog čega nikada ne gostuje kod kolega u njihovim emisijama, a pozivana je, kratko je odgovorila:

- Odazovem se pozivu kolega povremeno, kada imam šta da kažem. U društvu koje funkcioniše na nivou trača ili tvita, nemam šta da ponudim.

Video: Posvađaju se, konflikta uvek ima: Šta se sve dešava na snimanjima kod Lee Kiš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA