≫ 

"Eksperti su mi govorili da nije moguće, ali ja predstavljam novi izum"

- Ja izvedoh jutros let i pružam sve garancije da je moj sistem apsolutno bezbedan - poručuje Mitrović

  • 11
Zeljko Mitrovic Željko Mitrović, Printskrin: Youtube/RTV Pink Official

Vlasnik “Pink International Company” Željko Mitrović veliki je zaljubljenik u muziku, a pored toga, poznato je i da je pasionirani ljubitelj sporta, i to posebno ekstremnih sportova.

Tako su svi koji ga prate na Instagramu već imali priliku da vide njegove čuvene vožnje skejtom po beogradskim, njujorškim i evropskim ulicama, a sada je odlučio da ode korak dalje.

Naime, upravo ta ljubav prema ekstremnim sportovima i inovacijama, dovela je do toga se Željko bavi razvojem i unapređenjem različitih dodataka za ekstremne sportove. Tako je Mitrović za ovo leto najavio desetak patenata, a jedan od najznačajnijih su turbo mlaznice, koje bi mogle biti pravo otkriće za sve one koji voze skejt, rolere ili bicikl.

Osim turbo mlaznica, Željko je danas testirao i novi patent: pokretnu hidrauličnu platformu za takozvani kopneni parasejling (eng. terrestrial parasailing).

Iako je zbog posebnih vazdušnih struja, ruža vetrova ali i ograničenog manevarskog prostora same platforme to delovalo nemoguće, Željko je uspeo da sa svojim timom reši sve potencijalne probleme i uspešno poleti i sleti na POKRETNU hidrauličnu platformu sa vitlom, koja je specijalno konstruisana za ovu priliku, i prema našim saznanjima prva u svetu.

Ovakva platforma biće korišćena za parasejling na kopnu, koji je do sada bio mahom vodeni sport.

- Danas ćete prisustvovati mom prvom letu sa ove platforme, konačno je došao taj dan posle nekoliko dana pripreme. Ovo je, ja bih rekao, prva hidraulična platforma u svetu za poletanje i sletanje, zapravo za ono što se zove kopneni parasejling, ali sa platformom. Znači, koliko mi znamo, to niko u svetu nije izveo, jeste sa padobranom koji vuku džipovi u pustini, ali još niko nije projektovao hidrauličnu platformu koja može relativno bezbedno da omogući poletanje i sletanje padobranom.

- Pošto nije bilo drugih dobrovoljaca, ja sam pilot koji će to izvesti. Sve to radimo jer planiramo da ovo zaštitimo i ponudimo u komercijalne svrhe, zato što je parasejling do sada bio moguć samo na vodi, tačnije moru, pre svega zbog plovidbene jednostavnosti i zbog toga što je mogućnost manipulacije svakog čamca 360 za razliku od ovakvih platformi. Ali svejedno, rešili smo sve problem koji su na kopnu mnogo izraženiji – različita strujanja, ruže vetrova i sve ostalo što značajno opterećuje ovu vrstu plovidbe u vazduhu – rekao je Željko neposredno pre probne vožnje.

Osim što sama po sebi predstavlja pravo otkriće, hidraulična platforma će Mitroviću biti osnov za testiranje turbo mlaznica za kretanje u vazduhu i na kopnu.

- Dakle, ovo sve radimo ne samo da bismo komercijalizovali ovu vrstu usluge, nego i da bismo omogućili testove i eksperimente u vazduhu sa mlaznicama. Mlaznice su jedan od mojih najznačajnijih patenata, ima ih dve, jedna stoji u jednoj, druga u drugoj ruci. Za one koji voze skejtove, rolere i bajseve, ovo će biti velika pomoć zato što sa velikom potisnom snagom mogu da se postignu veoma velike brzine, ako ste na točkovima gde nema velikog trenja. Nama je ovo potrebno i da bismo vršili eksperimente u vazduhu zato što pretpostavljamo da ćemo sa ovim mlaznicama moći da ispravljamo i definišemo pravac kretanja bez obzira na ružu vetrova – rekao je Željko.

S obzirom na to da su procene da bi uz turbo mlaznice skejt mogao da razvije brzinu značajno veću od 100 kilometara na čas, verujemo da će ovo otkriće, ali i hidraulična platforma za parasejling, biti prava poslastica za sve ljubitelje ekstremnih sportova i adrenalina. Poslednji u nizu projekata Željka Mitrovića biće leteći automobili, odnosno flying car, koji je Mitrović najavio za 1. avgust i kojim će nadleti Beograd u nedelji izmedju 1. i 7. avgusta.

Željko je snimak testiranja hidraulične platforme za kopneni parasejling objavio na svom profilu na Instagramu, objava za nepuna dva sata ima skoro 21.000 pregleda, a brojke iz minuta u minut rastu. S obzirom na to da je iz njegove velike ljubavi prema muzici stvorio Pink imperiju, odnosno TV Pink i izdavačku kuću City Records, ostaje da u narednim mesecima vidimo šta će doneti njegova ljubav prema ekstremnim sportovima i patentima.

Video: Željko u crnom, Kija u belom, Mitrović spremio belu ružu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srle

    11. jun 2020 | 20:16

    Ovaj totalno otišao u aut

  • Goran

    11. jun 2020 | 18:54

    Jel ovo bese onaj doktor za koronu

  • prodajem pasulj

    11. jun 2020 | 17:36

    Tesla i Pupin mu nisu ravni! Kakav genije! Futurista! U sve se razume u medecenu, u fiziku, u aerodinamiku, još samo da patentira mlazni pogon kao u filmu sa doktorom Proktorom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA