≫ 

Dobrivoje je izgubio pravo na studiranje, a ova pesma bila mu je prekretnica u karijeri

Poznati pevač, koji je preminuo danas posle teške bolesti, imao je bogatu karijeru

  • 12
Dobrivoje Topalović Dobrivoje Topalović Printskrin: Youtube/RTS Zabava - Zvanični kanal

Poznati pevač Dobrivoje Topalović preminuo je danas, 16. juna, u svojoj 75. godini života, posle teške bolesti. Rodio se 21. septembra 1944. godine u selu Preljina, gde je odrastao i završio osnovnu školu.

Prelazi u Čačak, gde je završio tehničku školu. Kada je otišao u Beograd, upisao je višu tehničku školu, ali je nakon dve godine izgubio pravo na studiranje. Preorijentisao se na pevanje, a karijeru je započeo u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku i pritom učestvovao je na seoskim takmičenjima pevača amatera.

Budući da je u to vreme u selu Mrčajevci živeo kompozitor Dragan Aleksić, Dobrivoje je hteo da mu se nametne. Saradnja je između njih dvojice je "pala" u jednoj kafani. Prvu sing-ploču "Kad bi znala koliko te želim", sa pesmama koje mu je napisao Dragan Aleksić, snimio je 1968. godine za Diskos.

Aleksić mu je komponovao i naredne tri ploče, ali većeg uspeha nije bilo. Kada je učestovao na festivalu "Ilidža", Dobrivoje Topalović je osvojio prvu nagradu publike. Ipak, prekretnicu u karijeri bila mu je pesma Obrena Pjevovića "Ej, da mi je", koju je snimio 1981. godine sa kojom je nastupio na Hit paradi iste godine.

Karijera Dobrivoja Topalovića je tokom osamdesetih bila u usponu. Sarađivao je sa kompozitorom Draganom Aleksandrićem, koji mu je u saradnji sa tekstopiscem Radmilom Todorović napisao neke od njegovih najlepših pesama, i to "Kad bih mog'o i umro bih za te" i "Volim te, jedino moje" (1982), "Progovori, sliko" i "Hvala ti što postojiš" (1985).

Možda i njegova najpoznatija pesma je "Crno vino", koju je snimio 1986. godine. Vredi napomenuti hitove "Idi, mala, idi" (1987), "Okreni glavu, Milice" (1989), "Tebi se ne žuri" (1991), "Kaješ li se još" (1995), "Imali smo bašču šljiva" (2002), "Mesečina nad Moravom" (2006).

Bio je kum sa Miroslavom Ilićem.

Dobrivoje Topalović je dobitnik brojnih priznanja. Dobitnik je Estradne nagrade Srbije (1983), nagrade za životno delu na festivalu "Moravski biseri" (2014), plakete "Zlatna lira" za izuzetna vokalna ostvarenja (2015), nagrade za životno delo od strane Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (2017), kao i nagrada na mnogim muzičkim festivalima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    16. jun 2020 | 17:16

    Zbogom Legendo ! Saucesce porodici !

  • miro

    16. jun 2020 | 17:30

    Neka mu da Big pokoj dusi Dobrovoje uzivali smo u tvojim setnim pesmama.

  • plavi safir

    16. jun 2020 | 18:36

    Saučešće porodici. Nek mu je laka zemlja. Bio je izuzetan pevač sa divnim glasom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA