≫ 

Bivši bubnjar Parnog valjka osuđen na 4 i po godine zatvora!

Dražen je rekao da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice za nesreću u zagrebačkoj Ilici iz 2017. godine

  • 2
Dražen Scholz

Dražen Scholz, Printskrin: Youtube/RB Custom Drums

Bivši bubnjar Parnog valjka Dražen Scholz (59) nepravosnažno je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je 2017. na zagrebačkoj Ilici, pijan i pod uticajem opijata, vozilom usmrtio pešaka i potom otišao s mesta nesreće, piše Jutarnji list.

Osim zatvorske kazne, sudija Opšinskoga krivičnog suda u Zagrebu izrekao mu je i petogodišnju zabranu upravljanja vozilima svih kategorija, koja počinje da teče čim odsluži kaznu.

O jezivosti nesreće 22. rujna 2017. u 5.31 sat svjedoče i snimke nadzornih kamera koje su se gledale u sudnici.

Šolc je rekao da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice, a nesrećnog pešaka Vjerana Dasovića (34), kojeg je automobilom udario na pešačkom prelazu, prvobitno je "zamenio za torbu koju kao da je neko bacio na njegov "klio"".

- Užasno mi je teško i žao što se sve to dogodilo. Probudio me telefon oko 3 u noći, popio sam limenku piva i otišao na Langov trg po cigarete. Tamo sam sreo poznanika koji me zamolio da ga odvezem kući. Vozeći se Ilicom, osetio sam da je nešto udarilo u desnu stranu auta, a pre toga nisam video ništa što bi mi se preprečilo ispred vozila - rekao je.

- Poznanik se sav šćućurio na sedištu i rekao mi: "Vozi, vozi, nemoj stati". Ušao sam u prvu ulicu levo i video razbijeno vetrobransko staklo. Pre nesreće mislim da je neki auto bio ispred mene, a pokraj je bio viši auto koji mi je zaklanjao pogled pa pešak moj auto nije ni video jer sigurno ne bi stupio na prelaz - ispričao je Šolc.

- Njegovoj porodici sam poslao telegram saučešća, ali nisu mi odgovorili. Što se tiče alkohola u krvi, od šoka sam pre dolaska policije popio dva pelinkovca i pivo, a bio sam ranije uzeo i neke tablete za spavanje. Nikada nisam imao problema s drogom i alkoholom, iako sam uzimao različite droge i lečio se. Vozio sam 50-60 km/h jer je ispred mene bilo zeleno na semaforu, a da sam vozio brže, mislim da se nesreća ne bi dogodila - uveravao je Šolc prisutne u sudnici, a prenosi pomenuti Jutarnji list.

Dodao je da se na mesto događaja vratio posle pešice i video da je neko povređen. Osam sati nakon nesreće policajci su posrnulog muzičara dočekali pokraj njegovog automobila jer su primili dojavu građanke o oštećenom vozilu. Pešak je, pak, tri dana posle u bolnici preminuo jer je zadobio prelom lobanje s povredom mozga praćen nizom stravičnih povreda.

Svedoci tragedije ispričali su da su videli automobil koji dolazi iz suprotnog smera i udara u pešaka koji leti u vazduh. Jedan od vozača je usporio kako bi propustio pešaka koji je ostao da leži na boku i hroptati, no ne i Šolc koji se, kako su svi uočili, udaljio.

Šolc je u vreme nesreće, prema optužnici, bio pripit, a u krvi je s razmakom od 15 sati, osim alkohola, pronađena prisutnost metabolita kokaina, dok je u mokraći bilo i imunomodulatora levamisola, čestog sastojka kokainske smese. Šolcov advokat Krešimir Škarica u završnim je rečima kazao da optužba nije uspela dokazati protivpravnost ni direktnu nameru okrivljenog, unatoč prvobitnom utisku da se radi o tzv. neobranjivom krivičnom delu.

Podsetio je da je saobraćajni veštak prvobitni nalaz i mišljenje izradio bez uvida u snimke sigurnosnih kamera iz kojih se naknadnim pregledom videlo da je pešak na putu proveo 2,3 sekunde pre naleta pa zaključuje, između ostaloga, da Šolc pešaka nije mogao pravovremeno uočiti i naslutiti realnu opasnost i zbog kombija pokraj njega.

Škarica se osvrnuo i na iskaz veštaka toksikologa, prema kojem nije dokazano ni utvrđeno da bi bilo koja od zabranjenih supstanci poput kokaina bila od uticaja za Šolcove vozačke sposobnosti, jer se nije moglo utvrditi tačno vreme konzumiranja, odnosno je li kokain bio u fazi eliminacije ili apsorpcije u organizam.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    1. jul 2020 | 12:17

    Ne oseća se krivim? Mora da je pešak bio Srbin.

  • Semajlirane_pufne

    1. jul 2020 | 13:11

    Samo 4 ipo godine?! Cccc koliko bi dobio da je priznao?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA