• 1

Kako je Isidora Bjelica preživela 18 sati mučnog ispitivanja tokom kog su joj pretili silovanjem

Zbog neobične žurke koju je organizovala u svom stanu povodom svog 18. rođendan, spisateljica je bila uhapšena i mučki ispitivana nekoliko sati

  • 1
Isidora Bjelica

Isidora Bjelica, Foto: Facebook/isidorabjelicapajkic

Spisateljica Isidora Bjelica preminula je juče, 5. avgusta, u svojoj 53. godini života, nakon teške i mučne bolesti koja ju je na kraju ipak pobedila.

Ona je tokom svog života ostavila veliki trag i ostaće upamćena kao tvorac mnogih bestselera i autor brojnih emisija i kolumni.

Završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a za vreme svoje bogate karijere je napisala i objavila preko četrdeset knjiga. No, u javni život kročila je baš dosta mlada i to sa svojih 18. godina.

Ona je rođena u Sarajevu, gde je 1985. godine priredila nacističku žurku, kako su tada pisali svi mogući mediji u Jugoslaviji.

Istina, Isidora je još u adolescentskom periodu, provedenom u Sarajevu, privlačila veliku pažnju svojih sugrađana zbog brojnih performanasa koje je izvodila na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine, kao i zbog propagiranja stavova koje je tadašnja čaršija smatrala suviše liberalnim.

Naime, Isidora je u svom stanu okupila 18 prijatelja, koje su uglavnom sačinjavali mladi umetnici, pesnici i režiseri. Kako nije želela da proslava njenog rođendana bude obična, pristala je na ideju jednog prijatelja da žurka bude tematska, odnosno da se podele na partizane i četnike.

Bjelica je oduševljeno prihvatila tu ideju, u želji da svoj rođendan pretvori u protest protiv člana 133, ali joj se sve to obilo o glavu, budući da se ispostavilo da je taj njen prijatelj radio za DB, te da je postala njegova marioneta.

Samo dvadesetak dana posle sporne rođendanske žurke, policija je upala u stan Isidorinih roditelja i nju su uhapsili pod izgovorom da je u pitanju "podizanje demonstracija protiv štafete mladosti".

Mlada spisteljica je tada bila podvrgnuta mučnom ispitivanju koje je trajalo 18 sati, gde su joj pretili silovanjem i terali je da potpisuje određena priznanja.

- Pretili su mi silovanjem, urlali na mene i poručivali mi da moram da potpišem da sam sarađivala sa stranim silama ne bi li srušila socijalizam - otkrila je jednom prilikom spisateljica.

U policijskom zapisniku postoji čak i neverovatan podatak o tome kako joj je, nakon 16 sati ispitivanja, konačno ponuđena hrana.

Upravo zbog tih stvari ona se kasnije sa porodicom preselila iz Sarajeva za Beograd. Kako je isticala pune tri decenije nije posećivala svoj rodni grad na koji je bila ogorčena zbog nekih ljudi koji su joj načinili zlo.

Na kraju se ipak "pomirila" sa Sarajevom koje je odlučila da poseti dok je poslednjih godina bolovala.

Video: Vesna Dedić o naslednici i napuštanju RTS-a: Što se mene tiče ne mora ni škole da završava

(N. L.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    Pa sta je trebalo da puste te idiote sa nacisti kim obiljzjima.Sada stvarno vidite da je bila avangarda kad pogledate danasnje omladinu, nacionalnosti, mrzitelji svega bez razloga, rušitelji narodne imovine. Naravno cast izuzetcima

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima