• 2

Položena urna Isidore Bjelice na Novom groblju

, Telegraf

Isidora Bjelica preminula je 5. avgusta 2020. godine

  • 2
Komemoracija Isidora Bjelica

Isidora je preminula 5. avgusta, Foto: Telegraf.rs

Urna Isidore Bjelice položena je danas, u subotu, 15. avgusta, u rozarijumu u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored humki Slobodana Jovanovića i Milorada Pavića.

Polaganju je prisustvovala samo porodica pokojne spisateljice.

Podsetimo, Isidora Bjelica preminula je 5. avgusta u 53. godini, nakon višegodišnje, mučne borbe sa kancerom.

Isidora je iza sebe ostavila decu, ćerku Vilu Evanđelinu i sina Lava Grigorija, kao i supruga Nebojšu. Za života je napisala oko 40 knjiga, nekoliko pozorišnih komada, kao i radio drama.

Dobitnica je dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku i nagrade „Dragiša Kašiković" za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih priznanja za brojne humanitarne angažmane.

Znali smo da je njena vrsta kancera veoma opasna i prognozne nikada nisu bile dobre. Čudo je da je uopšte uspela da izdrži osam godina. Mnogo smo joj zahvalni što se borila kako bi što duže bila sa nama - rekao je Isidorin sin Lav za magazin "Story", nakon majčine smrti.

Spremali smo se za ovaj trenutak, ali za ovakvo nešto nikada ne možete da budete spremni. Pričali smo o ovom trenutku, ali pri svakom takvom razgovoru, mi koji smo joj najbliži, nismo mogli da prihvatimo takav scenario. Odbacivali smo ga i tretirali kao nerealan - kazao je Lav.

Isidora se hrabro borila sa svojom bolešću, a tvitom koji je objavila 26. oktobra 2015. godine poslala je bolnu poruku.

Nisam jela ni kobasice, ni slaninu, niti pušila cigarete, ni pila alkhol. Tuga je ta koja je najkancerogenija, nje sam pak imala u galonima... - napisala je tada Isidora Bjelica.

VIDEO: Teške suze Nebojše Pajkića i dodiri podrške Isidorine dece na bolnoj komemoraciji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    A sto je na krstu 1966 godina, jel to prava godina rodjenja nase spisateljice?

  • Nin

    Mogli su da je poloze i u kucu cveca, zna se ko traje a ko prolazi...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima