≫ 

Snažna poruka koju je silovana glumica iz "Ivkove slave" poslala žrtvama

- Nisam se usudila bilo kome da kažem šta se meni desilo u danima posle zlostavljanja - ispričala je glumica za TV Sarajevo

  • 8
Danijela Štajnfeld Danijela Štajnfeld/Printskrin: Youtube/Hold Me Right Film

Glumica Danijela Štajnfeld proslavila se ulogom lepe Mariole u jednom od najpopularnijih domaćih filmova "Ivkova slava" iz 2005. godine, kada joj je glumačka karijera krenula uzbrdo i usledile su zapažene uloge u serijama "Ranjeni orao" i "Vratiće se rode" (2009). Međutim, nakon toga glumica je otišla u Ameriku i na srpskoj glumačkoj sceni nije bila prisutna.

U Americi je provela deset godina. Živela je i radila u Njujorku, gde je nastavila glumačku karijeru. Igrala je u američkom filmu "Samo keš" 2015. godine, u kojem je tumačila ulogu Blerte, kao i u TV seriji "Anya Karmanova: Euro Spy".

Objavila je svoj dokumentarni film "Zaceli me" koji je nedavno predstavljen na Filmskom festivalu u Sarajevu, a u kojem je progovorila o traumatičnom iskustvu koje je preživela. Iako je ovaj period ostavila iza sebe, svoju nimalo laku borbu sa prihvatanjem spoznaje da je bila žrtva silovanja predstavila je u okviru filma.

- Nisam se usudila bilo kome da kažem šta se meni desilo u danima posle zlostavljanja. U prvim momentima posle traume, mozak se "razračuna" i vidi da, ako bilo kome kažem, posledice toga da ako prijavim će možda biti mnogo gore za mene i moju bezbednost, moju porodicu, budućnost... Poveravala sam se laptopu... Radila sam male video zapise, na koje sam čak i zaboravila, danima sam bila u šoku. Onda, kad smo u montaži smislili da vidimo ima li nešto arhivsko, pronašli smo to na hard drajvu koji se skroz raspao. Ti materijali su sad dragoceni testament, kako žrtva podnosi i kako se nosi sa tim u danima posle zločina - ispričala je Danijela pre nekoliko dana u intervjuu za TV Sarajevo.

Danijela Štajnfeld je prva srpska glumica koja je javno progovorila o tome da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja, navodeći kako ju je silovao jedan moćnik iz filmske industrije.

Ova vest je zgrozila glumce u Srbiji, koji su stali na Danijelinu stranu pružajući joj maksimalnu podršku i pozivajući je da kaže ime i prezime zlostavljača, jer samo tako može napasniku stati na put.

Kako je izjavila za TV Sarajevo, na priznanje o silovanju ohrabrila se tek kada je film završila.

- Moja ideja je bila da napravim film o posledicama silovanja, seksualnog zlostavljanja, iz perspektive žrtava i ljudi koji su počinili zločine. Kad smo napravili sirovi materijal, prvi montažni tejk narativa, u tom momentu sam se ohrabrila da podelim moju priču. Deo moje priče je došao u zadnjem momentu nastanka ovog filma - rekla je Danijela.

"Žrtve silovanja - možete da pobedite, niste krive"

- Taj naslov "Zaceli me" je direktan poziv društvu da se podrži žrtva silovanja u preboljevanju posttraume. Jedna stvar je preživeti strašnu traumu seksualnog zlostavljanja, a druga stvar preboleti čitav zid srama i tišine u kojoj žrtva treba da bude, zato što postoji implikacija da je žrtva silovanja ili bilo kakvog seksualnog zlostavljanja, bilo ko da je to - muško, žensko ili dete, da su nešto učinili ili na neki način doprineli da se taj zločin desi - objasnila je.

- Ne možete nikoga naterati da vas siluje. Ja bih sa ovim filmom volela ne da se na neki senzacionalistički način prikaže nešto grafički, nego jedan intiman portret - da je ovo jedan društveni problem, kulturni problem, i da je moja i poruka filma da je izlečenje jako jednostavno, samo bi trebalo da saslušamo žrtve. Ljudi, ako prijave ili se nekome povere, neće biti osuđivani - poručila je Danijela.

- Niko mi ne može oduzeti moć da pričam. Ta priča je iza mene. Slobodna sam od okova koje sam do sada imala - rekla je u jednom trenutku svoje ispovesti.

- Moja želja je da, ako postoje žrtve silovanja ili porodice žrtava, mogu da veruju da traume mogu da se pobede. Najjači put ka izlečenju i prevazilaženju ove traume je da o tome govori. Što sam više govorila, to me je bilo manje sramota. Nikoga ne treba da bude sramota da govori o tome, jer žrtve nisu ni na koji način, nikada, krive - zaključila je Danijela.

Video: Manijak Vajnstin hrkao tokom izricanja presude, osuđen na 23 godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Руч

    25. avgust 2020 | 11:40

    Ljudiiiiii!!! Pa zašto policija ne reaguje??? Pise javno da je silovana svi ćute....Da li je to normalno??

  • Kole

    25. avgust 2020 | 12:28

    Zašto ne kaže ko je ?

  • ZDJB

    25. avgust 2020 | 13:28

    Sve si rekla,ali najbitnije nisi. Ime i prezime silovatelja,zasto ga krijes. Nas dobri Predsednik je rekao" neka je i najveca zverka mora da se imenuje i kazni. Nikoga necemo da krijemo". Onda imenuj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA