≫ 

"Mesi, mesi" na Državnom poslu: Spektakularna epizoda imala posebnu poruku

U epizodi "Vreme čuda" je čuvena scena iz kultnog filma "Varljivo leto '68"

  • 1
Državni posao Scena iz "Državnog posla"/Printskrin: Youtube/Državni posao

Epizoda broj 1443, pod nazivom "Vreme čuda", u okviru popularne humorističke televizijske serije "Državni posao", posebno je privukla pažnju važnom porukom koju nosi. 

Radi se o čuvenoj sceni iz filma "Varljivo leto '68" i izazovnoj pekarki Jagodinki Simonović koja mesi testo, a kultna scena je "završila" i u popularnom "Državnom poslu", u epozodi emitovanoj 30. septembra.

Rečenica koju retko ko nije izgovorio, "Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi", upotrebljena je u kultnom filmu, a scena je između legendarnog Slavka Štimca i Dragane Varagić kojoj je ova epizodna uloga donela slavu.

Ovo je ujedno i omaž nedavno preminulom reditelju Goranu Paskaljeviću, ujedno reditelju "Varljivog leta".

Film je snimljen davne 1984. godine. I dan danas se reprizira i rado gleda, a malo je onih koji ga ne znaju čak i napamet. I upravo ova scena bila je dovoljna da pošalje moćnu poruku junaka iz "Državnog posla".

Paskaljević je osim "Varljivog leta '68" režirao kultna ostvarenja: "Poseban tretman", "Bure baruta", "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Pas koji je voleo vozove", "Zemaljski dani teku", "Tango Argentino".

Epizoda sa posebnom porukom:

Goran Paskaljević preminuo je 25. septembra u Parizu, u 74. godini.

Snimao je filmove u Srbiji, Americi, Meksiku, Irskoj, Albaniji, Indiji... Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova. Njegov poslednji film "Uprkos magli" (Nonostante la nebbia) snimljen je u Italiji.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima su nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za "Bure baruta" i nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za "Vreme cuda".

Časopis "Varajeti" svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lalsa Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

Odlikovan je i francuskim Orden umetnosti i književnosti.

Prvi je filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu "Bernard Viki Most" za humanizam u svojim delima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA