"Danas je na kapiju kuće broj 33 u ulici Jovana Cvijića kao čarobni ćilim sletela tacna puna krofni"

Da se svi sete kako je to bilo, i da svi požele da tako ponovo bude - poručila je Olivera Balašević

  • 5
Đorđe Balašević, Olivera Olja Balašević

Đorđe i Olivera Balašević/Foto: Facebook/Beba Balašević

Supruga Đorđa Balaševića, Olivera Balašević, citirala je odlomak iz svog romana prvenca "Planeta Dvorište", u kojem je otkrila o svojoj porodici i neke skrivene stvari. Uz nekoliko fotografija na kojima drži sveže i mekane krofne i ima širok osmeh na licu, Olivera se prisetila bezbrižnog detinjstva.

- Retko smo uspevali da ogladnimo; u svakom stanu postojala je nepogrešiva aluminijumska kutlača kojom se nešto planirano za dva tanjira jednim potezom moglo rasporediti u tanjir više, što se redovno i dešavalo kada bi jedan od musketara došao po drugog dok taj još ruča. Nekim božjim paradoksom, ko zna kad, određeno je da upravo oni koji imaju hrane jedva za sebe, najlakše pronađu višak i način kako da je podele sa drugima i kad bi nam, na primer, tetka Anuškin trem-service zakucao na vrata, tanjirić bi nam obično bio isporučen kao sudski poziv, pre nego što mami uopšte padne na pamet da se nećka ili usprotivi.

- Svakako da je naša mama znala da će isti protokol važiti i kad se ona sa reprezentativnim uzorkom tople pite ili kolača sledeći put pojavi na vratima Sičovih, uz provereni izgovor  - brzo, dok se ne ohladi, na šta je odjava gotovo uvek glasila - stvarno nije trebalo! Ne samo da je trebalo, nego mi se čini da je bilo čak i neophodno, da bi se među nama sačuvala ona suptilna slojevitost uzajamnosti koja se kasnije potpuno zagubila pred vratima sa  špijunkama - napisala je Olivera i podsetila na svoj roman "Planeta Dvorište", str.152, pa onda dodala još nešto.

P.S. A danas je na kapiju kuće broj 33 u ulici Jovana Cvijića kao čarobni ćilim, sletela tacna puna krofni, slatkih i mekih kao oblaci iz kojih je došla. Ono u priči je bio tanjirić, ali kako se već kaže: prema krofni i tropar! I treba, baš tako, nek se vidi iz svih krajeva komšiluka. Da se svi sete kako je to bilo, i da svi požele da tako ponovo bude...

- Hvala dragoj tetka Soki što je sve svoje obaveze u restoranu podredila i proračunu udaljenosti od Futoga do Novog Sada, kako bi njene krofne stigle tople i namirisane vanil šećerom!!! - završila je Olivera.

 
 
 
View this post on Instagram

"Retko smo uspevali da ogladnimo; u svakom stanu postojala je nepogrešiva aluminijumska kutlača kojom se nešto planirano za dva tanjira jednim potezom moglo rasporediti u tanjir više, što se redovno i dešavalo kada bi jedan od musketara došao po drugog dok taj još ruča. Nekim božjim paradoksom ko zna kad određeno je da upravo oni koji imaju hrane jedva za sebe, najlakše pronađu višak i način kako da je podele sa drugima i kad bi nam, na primer, tetka Anuškin trem-service zakucao na vrata, tanjirić bi nam obično bio isporučen kao sudski poziv, pre nego što mami uopšte padne na pamet da se nećka ili usprotivi. Svakako da je naša mama znala da će isti protokol važiti i kad se ona sa reprezentativnim uzorkom tople pite ili kolača sledeći put pojavi na vratima Sičovih, uz provereni izgovor - brzo, dok se ne ohladi, na šta je odjava gotovo uvek glasila - stvarno nije trebalo! Ne samo da je trebalo, nego mi se čini da je bilo čak i neophodno, da bi se među nama sačuvala ona suptilna slojevitost uzajamnosti koja se kasnije potpuno zagubila pred vratima sa špijunkama." Planeta Dvorište, str.152 P.S. A danas je na kapiju kuće broj 33 u ulici Jovana Cvijića kao čarobni ćilim, sletela tacna puna krofni, slatkih i mekih kao oblaci iz kojih je došla. Ono u priči je bio tanjirić ali kako se već kaže: prema krofni i tropar! I treba, baš tako, nek se vidi iz svih krajeva komšiluka. Da se svi sete kako je to bilo, i da svi požele da tako ponovo bude... Hvala dragoj tetka Soki što je sve svoje obaveze u restoranu Kesten podredila i proračunu udaljenosti od Futoga do Novog Sada, kako bi njene krofne stigle tople i namirisane vanil šećerom!!!A post shared by Olivera Balašević (@olivera.balasevic) on

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😱

    6. oktobar 2020 | 19:48

    I ova se izobličila od botoksa!

  • Рј38

    6. oktobar 2020 | 20:01

    Увек је била скромна! И кад смо били на ДИФ-у...Поздрав од оних са којима си се дружила!

  • Ja

    7. oktobar 2020 | 07:24

    Prelepa zena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA