≫ 

Umro Dragojlo iz serije "Selo gori, a baba se češlja": Radoš Bajić se oglasio teškom porukom

Na beogradskoj Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi čuvenog profesora Milenka Maričića, Mirko Babić je diplomirao 1973. godine

  • 31
Mirko Babić Mirko Babić, Printskrin: RTS

Srpski glumac Mirko Babić preminuo je u 73. godini života.

Tužnu vest podelio je njegov kolega Radoš Bajić, koji je za Telegraf.rs kratko rekao da je jutros saznao za smrt voljenog kolege.

- Osvanuo je težak, tužan i veoma sumoran dan. Srbija je ostala bez još jednog velikog čoveka. Napustio nas je moj brat, veličanstveni glumac i odani prijatelj, prvak drame Narodnog pozorišta „Joakim Vujić“ u Kragujevcu, prvak dobrote, plemenitosti i lepote… Naš dragi Mirko… Ne zna se - da li je bio veći i bolji umetnik ili čovek? Rekao bih – bio je i jedno i drugo… Jedinstven, grandiozan i neponovljiv… Nemoj da se ljutiš… i počivaj u miru dragi moj Dragojlo… - saopštio je Bajić.

Mirko Babić široj javnosti najpoznatiji je ostao kao Dragojlo iz serije "Selo gori a baba se češlja"

Ko je bio Mirko Babić

Srpski glumac Mirko Babić je rođen u Kragujevcu 14. marta 1948. godine.

Na beogradskoj Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi čuvenog profesora Milenka Maričića, Mirko Babić je diplomirao 1973. godine.

Godinu dana pre nego što je stekao diplomu pomenute akademije, Mirko postaje član ansambla kragujevačkog " Knjaževsko srpskog teatra ", a danas je u ovom pozorištu zaposlen na mestu upravnika, na kome se nalazi od 08. oktobra 2011. godine.

Ono po čemu je Mirko Babić poznat širokim narodnim masama svakako je uloga u najgledanijoj domaćoj seriji u poslednjoj deceniji "Selo gori a baba se češlja", Radoša Bajića u kojoj Mirko igra Radašinovog prvog komšiju, Dragojla, sa kojim on deli sve zgode i nezgode seoskog života.

Iako je imao mnogo zapaženih filmskih, odnosno televizijskih uloga Mirko Babić je prvenstveno pozorišni glumac. Na daskama koje život znače Mirko je ostao upamćen po ulozi Ivana Karamazova u predstavi " Braća Karamazovi ", zatim po ulozi Čede u Nušićevoj " Gospođi ministarki ", liku Henrija Higinsa u Šoovom " Pigmalionu ". Pored toga, Mirko Babić je ostvario još mnogo uloga, a ovo su samo neke od njih : Đorđe u predstavi Dušana Kovačevića " Sveti Georgije ubiva aždahu ", Laki Topalović u " Maratonci trče počasni krug ", Stanoje Glavaš u istoimenoj pozorišnoj predstavi prema delu Đure Jakšića, Galilej u predstavi Nebojše Bradića " Galilejev život ", kralj Lir u istoimenoj predstavi prema Šekspirovom delu i mnoge druge. Ono što se ne sme zaboraviti kada se pomene ime ovog glumca jeste i njegova čuvena monodrama " Reč je čovek ", odnosno " Tako je govorio Nikolaj ", preneo je Opušteno.rs.

Pored već pomenute uloge Dragojla u seriji " Selo gori a baba se češlja", Mirko Babić je od početku svoje karijere imao zapažene uloge u brojnim televizijskim serijama i filmovima. Neki od filmova i serija u kojima je igrao su i : " Stići pre svitanja ", " Vruć vetar " ( uloga sudskog izvršitelja ), " Dr " iz 1984. godine ( uloga dr Milorada Cvijovića, koja je u kasnijim ekranizacijama ove Nušićeve komedije bila poverena i Branislavu Lečiću ), " Kraj dinastije Obrenović " ( uloga majora Milosava Živanovića ), " Moj rođak sa sela " ( uloga Marka ), " Ravna gora " ( uloga Obrada ) i mnoge druge.

Mirko Babić je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, koja su obeležila njegovu karijeru od samog početka kada je na manifestaciji " Susreti Joakima Vujića " dobio nagradu za ulogu u predstavi " Na dnu ". Na istoj manifestaciji u periodu izmežu 1977. i 1980. godine upravo Mirko Babić osvaja nagrade i to četiri godine za redom. A zabeležena je i Nagrada za najbolju mušku ulogu " Sima Krstović " koju je ovaj glumac dobio za ostvarenu ulogu u predstavi " Kralj Lir ", 1993. godine. Pored toga, dobitnik je i godišnjih nagrada teatra " Joakim Vujić " i " Knjaževsko srpskog teatra ", kao i Ordena Svetog Save, čiji je dobitnik Mirko Babić postao 2013. godine.

Video: Radoš Bajić o posebnom projektu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuga

    12. novembar 2020 | 10:20

    Ode nam naš Dragojlo, ..bem ti sitno žito

  • Mislim

    12. novembar 2020 | 10:19

    Nemoj da se ljutiš !!!Počivaj u miru!!

  • Kovačperić

    12. novembar 2020 | 10:11

    Misim nemo se ljutis, pozdravi nam Žotu Milašina i Djodu gore. Laka ti zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA