≫ 

Pre 12 godina život je okončala najlepša Jugoslovenka: Srce joj je ukrao Šotra, odbila je Holivud

Bila je najlepša žena Jugoslavije, a samoubistvo je izvršila 11. novembra 2008. godine

  • 5
Nikica Marinović Nikica Marinović; Printskrin: Youtube/British Pathé

Nikica Marinović (1947-2008) je bila najlepša žena stare Jugoslavije i prva pratilja na izboru za Mis sveta 1966. godine, o čijoj lepoti i danas govore starije generacije.

Naime, lepotica iz Dubrovnika je bila jedna od najlepših žena sveta, a pre više od pola veka cela Jugoslavija je brujala o njoj.

Pre 54 godine ona se takmičila na izboru za Mis sveta u Londonu i bila je predstavnica tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Tada je ušla u uži izbor i top 10, a zatim je osvojila drugo mesto i postala prva pratilja Mis sveta.

Te godine pobednica ovog takmičenja bila je predstavnica Indije Reita Farija, a mnogi smatraju da je upravo Nikica trebalo da uzme tu titulu.

U vreme kada se organizovao izbor za Mis Jugoslavije, magazin "Bazar" je bio organizator, a te godine glavna uredica nije bila zadovoljna devojkama koje su se prijavile, pa je sama počela da traži anonimne devojke iz svih krajeva države.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Serbia&Montenegro (@serbmne) on

Ona je srela Nikicu, koja je u to vreme još uvek bila maloletna učenica ekonomske škole, pa je jedva uspela da nagovori njene konzervativne roditelje da je puste da se tamiči.

I Nikica je bila stidljiva devojka, koju su vaspitali roditelji "starog kova", pa je odbijala da se skine u dvodelni bikini sve dok je nisu ubedili vlasnici "Miss World" takmičenja.

Titula joj je navodno izmakla jer je bila iz komunističke zemlje, a drugi govore da ona nije želela da potpiše jednu tačku u ugovoru u kom piše da ako pobedi mora odmah da otputuje u Vijetnam, u posetu američkim vojnicima, koji su tamo ratovali protiv komunističkog otpora.

Posle takmičenja preselila se u Beograd, a odbila je i ponudu slavnog režisera Roberta Roselinija koji je želeo da joj da ulogu u svom filmu, jer je smatrala da nije spremna za Holivud.

Nikica Marinović Nikica Marinović (skroz desno), Foto: Guliver/Wesley/Keystone/Getty Images

Prvi put se venčala sa književnika i režisera iz Beograda Vuka Vuča, s kojim je dobila prvog sina Đorđa. Drugi put se udala za čuvenog reditelja Zdravka Šotru, s kojim je dobila drugog sina Marka, ali su se razveli 1980. godine.

- Nisam se ja prvo zaljubio u prvu pratilju Miss sveta, pa je zvao na snimanje - zaljubio sam se na snimanju. Okolina je na mene bila ljubomorna zbog Nikice. Svašta su mi govorili. Teško je, naime, očuvati intimu umetničkog braka, i oni malobrojni koji su uspeli, znači da su ti ljudi imali dovoljno pameti. Ja je nisam imao i zbog toga mi je jako žao- rekao je Šotra svojevremno.

Držala je butik u Knez Mihajlovoj gde su mnogi obožavatelji dolazili samo kako bi je videli i upoznali se sa njom.

Kružile su priče da se bori sa depresijom, da je ostala bez novca i da je bila veoma usamljena i tužna. Prekinula je kontakte sa prijateljima i sklonila se od očiju javnosti, a 2008. godine je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje i tako je skončala život.

Samoubistvo je počinila u 61. godini života i za sobom nije ostavila oproštajno pismo, niti je nekome rekla šta ju je mučilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    12. novembar 2020 | 16:17

    Kad sam bila student u Beogradu, srela sam je u društvu Vuka Vuče i još jedne ženske osobe. Promenila sa pravac kretanja i najmanje 2 km. sam išla za njima da bih je gledala. To je bila lepota koja se ne može opisati. Zakasnila sam na predavanje.

  • Lepa, a sama

    12. novembar 2020 | 15:09

    Najlepse zene su najcesce nesrecne.

  • Nada

    12. novembar 2020 | 16:31

    Olicenje lepote, drzanja, sarma, i, zamislite bez grama silikona! Sada stvarno nezamislivo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA