≫ 

Tužna 2020. godina: 23 javne ličnosti napustile su nas za samo 12 meseci

Više od 20 javnih ličnosti preminulo je u 2020. godini, pa sada pevaju u nebeskoj kafani, igraju na nebeskim daskama koje život znače...

  • 11
Neda Arneric, Mustafa, Bora Drdljaca, Dzej Ramadanovski Foto: A. Nalbantjan, ATA Images

Iako su se pri dolasku ove 2020. godine mnogi nadali i priželjkivali da će biti mnogo bolja, srećnija i uspešnija od prethodne, retko ko to može reći. Pandemija korona virusa promenila je ljudske živote - mnogi su ostali bez posla, u nestašici su, leče se od bolesti, a neki su izgubili svoje najvoljenije.

Definitivno, na odlasku 2020. godine nemamo šta da slavimo, jedino možemo da se nadamo i verujemo da će nam se sreća osmehnuti 2021. koja samo što nije stigla... U 2020. godini napustili su nas omiljeni glumici, voljeni i legendari pevači, zbog kojih tuguje ceo region.

Više od 20 javnih ličnosti preminulo je u 2020. godini, pa sada pevaju u nebeskoj kafani, igraju na nebeskim daskama koje život znače, a svojim pesmama, ulogama, poslovnim uspesima, ali i po svojm velikim srcima ostaće večno upamćeni i nikad prežaljeni.

Poslednji nas je napustio glumac Borivoje Kandić, koji je preminuo je u 59. godini. Ostaće upamćen po ulozi Vuka Karadžića u istoimenoj seriji, kao i ulogama u ostvarenjima "Varljivo leto", "Šećerna vodica", "Kolubarska bitka", "Bulevar revolucije", TV serijama "Dome, slatki dome", "Kraj dinastije Obrenović", "Srećni ljudi"...

Glumac Tihomir Tika Arsić izgubio je borbu sa opakom bolešću i preminuo je u 64. godini. On je sasvim slučajno, na detaljnom pregledu saznao je da ima rak na glavi pankreasa, a kako se tada pripremao za filmsku ulogu, čoveka koji umire od raka, razmišljao je da li da prvo snimi film, pa da ode na operaciju ili da odustane od uloge zbog zdravlja.

Međutim kako je situacija bila ozbiljna, Arsić je odustao od uloge i posvetio se lečenju, međutim, nakon operacije i hemioterapija pojavile su se metastaze.

Legenda narodne muzike Džej Ramadanovski preminuo je iznanada u 57. godini, 6. decembra, kada mu je u snu stalo srce. U njegovom domu Hitna pomoć pokušala je reanimaciju koja nažalost, nije uspela.

Ramadanovski je 2017. godine operisao srčane zaliske u Beču, te je morao da vodi računa o svom zdravlju i zbog pandemije korona virusa bio je u strogom karantinu.

Basista "Riblje čorbe" Mirosalv Miša Aleksić preminuo je u 68. godini od posledica korona virusa, 29. novembra, ove godine.

On se lečio u KBC "Bežanijska kosa", a danima je zbog lošeg stanja bio priključen na respirator. Miša je kremiran 2. decembra, a članovi grupe "Riblja čorba" nisu prisutvovali kremaciji zbog ozbiljne sitacije sa koronom.

Bubnjar "Amadeus Benda", Bojan Zlatanović Tokan, preminuo je od posledica korona virusa, u 45. godini, 24. novembra. Bojan je važio je za velikog ljubitelja adrenalina, prirode i brzih motora i iza sebe je ostavio šestogodišnjeg sina.

Tokanova porodica pokazaal je koliko ima veliko srce. Naime, oni su zamolili sve koji došli na sahranu da ne kupuju cveće, već da umesto toga, novac namenjen za to, uplate u humanitarne svrhe.

Sudeći po uplatnicama koje su objavljene na Tviteru, na svakoj je pisalo Tokanovo ime, uplaćeno je 92.120 dinara, a ukapan novac je podeljen na dva dela - za malu Minju Matić i Dejana Radojčića.

Legendarni glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini, 22. novembra.

 Od karcinoma pluća bolovao je duže vreme. Tom nemilom vešću u januaru je iznenadio javnost, jer o bolesti do tada nije govorio. On je, sa dijagnozom raka pluća, otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz stana zbog epidemiološke situacije.

Poznati glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 75. godini života, 16. novembra, od posledica korona virusa.

Ivan je prilikom testiranja zbog snimanja filma "Bilo jednom u Srbiji" saznao da je zaražen koronom, nakon čega je obustavljeno snimanje, a Ivan je primljen na bolničko lečenje. Njemu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, a nakon borbe koja je trajala više od mesec dana, Ivan je preminuo.

Pevač Krunoslav Kićo Slabinac (76) preminuo je 13. novembra, u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a, u kojoj je ležao tri meseca.

Kićo je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile. Uprkos uspešnom zahvatu, tokom kojeg su mu ugrađene tri bajpasa, oporavak se zakomplikovao jer mu rana na grudnom košu nije zarastala kako treba.

Krajem avgusta stigla je radosna vest da je Kićo skinut sa respiratora i da je van životne opasnosti, ali da oporavak i dalje traje, i da će ostati u bolnici do daljnjeg.

Slavonski muzičar je zatim još nekoliko puta bio operisan, a premda su se njegovi bližnji nadali da će sve krenuti na bolje, lekari su ih u više navrata spremali i za ono najgore. Iza Kiće su ostali njegovi neutešni sinovi Pavao (41) i Ivan (39), prijatelji i brojni obožavatelji.

Glumac Mirko Babić preminuo je u 73. godini života, početkom novembra.

Ono po čemu je Mirko poznat širokim narodnim masama svakako je uloga u najgledanijoj domaćoj seriji u poslednjoj deceniji "Selo gori a baba se češlja", Radoša Bajića u kojoj Mirko igra Radašinovog prvog komšiju, Dragojla, sa kojim on deli sve zgode i nezgode seoskog života.

Poznati bosanskohercegovački glumac, Dragan Jovičićpreminuo je 6. novembra, u bolnici u Sarajevu gde se lečio od zdravstvenih komplikacija prouzrokovanih korona virusom.

Osim u pozorišnim predstavama, Jovičić će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim TV i filmskim ostvarenjima, posebno u serijama "Kože" i "Porobdžije". Jovičić će ostati upamćen kao prvak drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu "Ay, Carmela".

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i "Šestoaprilske nagrade" grada Sarajeva za doprinos umetnosti teatra. Dobitnik je i Zlatnog lovorovog venaca za najboljeg glumca na 35. MESS-u.

Pevač narodne muzike Borislav Bora Drljača preminuo je 11. oktobra, u 80. godini života, nakon borbe da opakom bolešću.

Bora je nekoliko puta bio hospitalizvan. U novembru 2019. godine operisao je tumor na debelom crevu, a nakon toga usledilo je još nekoliko operacija. U junu ove godine je ponovo primljen u bolnicu, na hirurško odeljenje onkologije u Kliničkom centru Srbije, ovaj put radi lečenja melanoma na koži.

Tada je operisan je i otklonjen mu je melanom, kao i žlezde koje su se nalazile oko njega. Međutim, na kontrolno pregledu ustanovljneo je da su se Bori pojavile metastaze na mozgu.

Reditlj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je krajem septembra, u Parizu u 74. godini.

Režirao je čuvene filmove "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Varljivo leto '68", "Bure baruta", "Tango argentino". 

Nekadašnji vođa grupe Novi fosili Rajko Dujmić, umro je 4. avgusta u 65. godini, nekoliko dana nakon što je automobilom  sleteo u provaliju od 11 metara.

On je je kod Ravne Gore izgubio kontrolu nad vozilom, u kojem je bio sam, i sleteo u provaliju te je smešten u jedinicu intenzivne nege riječkoga Kliničkog bolničkog centra. Utvrđeno je da je oko 17.15, u Ulici Kosa u ovom goranskom mestu, u nepreglednom zavoju izgubio kontrolu nad vozilom te pao u provaliju dubine oko 11 metara.

Srpska spisateljica Isidora Bjelica preminula je 5. avgusta, u stanu svojih roditelja na Novom Beogradu u 53. godini.

Isidora se godinama hrabro i sa osmehom na licu borila sa opakom bolešću, ali nažalost, bitku je izgubila sa rakom jajnika, koji se smatra za jedan od najopasnijih i najpodmuklijin vrsta kancera.

Pevač Srđan Gajić preminuo je u 28. godini života, 13. jula, a na društvenim mrežama pojavile su se tvrdnje da je muzičar preminuo od korona virusa.

Srđan je iza sebe ostavio je malog sina Andriju i suprugu Isidoru.

Poznati estradni menadžer Bor Lalević preminuo je 11. jula, u 40. godini od korona virusa.

On je u bolnicu primljen sa upalom pluća, nakon što je nekoliko dana imao temperaturu. Nije odmah priključen na respirator, ali mu se stanje kasnije pogoršalo.

Bio je cenjen i poštovan i kao čovek, i kao menadžer. Blizak je sa mnogima sa estrade, a bend kojem je bio menadžer najduži niz godina je Lexington. Lalević je takođe godinama bio menadžer i Aci Pejoviću, kao i sa mnogim drugim pevačima sa estrade. Iza sebe je ostavio suprugu Ivanu.

Srpski pevač Dobrivoje Topalović preminuo je 16. juna, u 75. godini u porodičnoj kući, nakon tri meseca teške borbe sa opakom bolešću.

Poslednjih meseci sam bio neprekidno u kontaktu s njegovom ćerkom Jelenom, od kad mu se zdravlje iskomplikovalo. Zato se nisam iznenadio kada sam čuo lošu vest, ali mi je sve jedno žao. To ne treba da objašnjavam. Pratili smo situaciju, znao sam kako stoje stvari - rekao je tada Miroslav Ilić.

Branislav Mijatović Mija, poznati muzičar i jedan od osnivača grupe "Slatki greh", s kojim je nastupala Lepa Brena, preminuo je, 23. maja, posle duge i teške bolesti.

Nakon prvobitnog raspada benda, jedna od najpopularnijih u bivšoj Jugoslaviji, Mija je zajedno sa svojim kumom, gitaristom Zoranom, nastavio da radi sa bendom. Iako u izmenjenom sastavu, nije menjao ime, ostao je Slatki greh.

Glumac Desimir Stanojević preminuo je 10. marta u svom stanu u Beogradu, u 70. godini.

U Pozorištu na Terazijama, publika je mogla da ga primeti u predstavama Zimski dvorac (1991), Davni flert (1991), Tri musketara (1992), Ivkova slava (1993), Violinista na krovu (1993), Jubilej (2000), Grk Zorba (2011) i Zona Zamfirova (2012). Njegova najpoznatija televizijska uloga je Vukašin Golubović iz serije "Srećni ljudi".

Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u Bosni i Hercegovini, Izeta Beba Selimović, preminula je 10. marta u Sarajevu.

Mnogi su je nazivali "Dama sevdaha", zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi. Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspeh i pomoć u humanitarnim koncertima.

Pevačica Milica Ostojić, poznatija kao Mica Trofrtaljka, preminula je 8. marta, u 77. godini.

Milica je snimila snimila "Davorike dajke", pesmu koja je postala veliki hit. Pojavljivala se u nekoliko filmova, kao što su: "Miris poljskog cveća", "Široko je lišće", "Mi nismo anđeli", "Lepa sela lepa gore", "Rane", "A3 - Rock 'n' Roll uzvraća udarac", "Sveti Georgije ubiva aždahu".

Trofrtaljka je, takođe, 2013. godine ušla u rijaliti šou "Farma", ali je zbog zdravsvenih problema odustala od takmičenja.

Glumac Miroljub Trošić, poznatiji kao Đoda iz TV serije "Selo gori, a baba se češlja", umro je u 72. godini, krajem februara 2020. godine.

Pevačica Ljiljana Petrović, prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji 1961, preminula je u 81. godini, početkom februara.

Sa pesmom Jože Privšeka i Miroslava Antića, Neke davne zvezde, osvojila je devet poena u Kanu, i time Jugoslaviji obezbedila 8. mesto.

Proslavljena glumica Neda Arnerić preminula je početkom januara u 67. godini života. 

Nedu je za trpezarijskim stolom pronašao njen brat. Nije bilo tragova nasilja, a vrata stana glumice bila su zaključana. Tada je Nedin brat pozvao bravara koji je otvorio vrata. Na licu mesta su bili policajci koji su obavili uviđaj i Hitna pomoć, koja je konstatovala smrt.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bezdušna

    10. decembar 2020 | 20:05

    🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹😢Za svakoga od njih po jedna ruža.Žao mi je.😢

  • Brk

    10. decembar 2020 | 20:13

    Umro je i mladi kosarkaš Odžo,nije odavde ali ovde je umro...

  • Niko bitan

    10. decembar 2020 | 22:42

    Coka nas je napustila veceras.Zena div.Svima je pokazala kako se brani kucni prag.Neki im je svima laka zemlja.Jedva cekam da se zavrsi ova odvratna 2020.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA