≫ 

Oglasila se Valentina koja je u ZG otpevala pesmu o Kosovu, spomenula svetinje i "Daru iz Jasenovca"

"Pogotovo mi nije jasno zašto bi ikome van Srbije smetalo da se srpska pesma peva u takmičenju koje je u Srbiji. Onda bi se bilo koja srpska etno pesma mogla doživeti kao provokacija. Zašto samo ova?"

  • 20
Valentina Kuzmanović Valentina Kuzmanović / Printskrin: Youtube/Zvezde Granda

Valentina Kuzmanović (19) raspametila je žiri Zvezda Granda, nastupom koji je publika mogla da gleda u subotu, 20. februara.

Jedna od dve pesme koje je pevala bila je "Veseli se srpski rode", koju u originalu izvodi Danica Crnogorčević.

Kaže, nije joj jasno zašto bilo kome smeta što se srpska pesma peva u takmičenju u Srbiji, te da joj je posebno drago što je njen nastup emitovan iste noći kada je na RTS 1 prikazan film "Dara iz Jasenovca".

Valentininu objavu prenosimo u celosti.

- Dragi moji, evo konačno da se i ja oglasim nakon mog nastupa u Zvezdama Granda. Čekala sam da se malo smire strasti i da spadne čitava ova euforija. Hvala vam od srca na predivnim komentarima podrške i čestitkama. Stiglo mi je više stotina poruka i zaista se trudim svima da odgovorim. Hvala i na divnim video snimcima. Jednostavno vam ne mogu opisati koliko sam srećna i ponosna - počela je Valentina.

- Što se tiče pesme "Veseli se srpski rode", žao mi je što su pojedini pesmu doživeli kao provokaciju i kao nekakvo potpirivanje nacionalizma jer je to jedna velika neistina. Pesma je isključivo patriotska, što znači da poziva na ljubav prema domovini i svom narodu. Nastala je u jednom teškom periodu za Crnu Goru kad se srpski narod borio da pravoslavne svetinje i pravoslavna vera odnesu pobedu nad politikom, što se, hvala Bogu, i dogodilo - nastavila je.

- Pogotovo mi nije jasno zašto bi ikome van Srbije smetalo da se srpska pesma peva u takmičenju koje je u Srbiji. Onda bi se bilo koja srpska etno pesma mogla doživeti kao provokacija. Zašto samo ova? Možda jer se pominju srpski rod, Kosovo i sl. Ne vidim zašto bi bilo zabranjeno spomenuti Kosovo, Obiliće, Nemanjiće itd. u Srbiji kad je to nešto čime srpski narod može samo da se ponosi. Ljudima koji se osećaju time prozvanim želim više ljubavi i duševnog mira u životu i da nauče da poštuju druge narode, a ne samo svoj.

- To je definicija onog negativnog nacionalizma. Nasuprot tome, patriota voli svoju zemlju i narod, a poštuje druge. Sve dok ne naučimo tako da se ponašamo, nećemo živeti u miru i slozi. Zatim, pesma pripada etno žanru, a etno, naročito kosovske pesme, meni su u duši i smatrala sam da ću njom uspeti da se predstavim u najboljem svetlu do sad i doprem do srca publike. Jednako mi je drago i što se nekako sudbonosno "namestilo" da se moj nastup emituje iste večeri kad i film "Dara iz Jasenovca", što je mojoj interpretaciji dalo jedan poseban značaj i težinu. Na taj način kao da su i sve žrtve Jasenovačkog logora progovorile kroz moj nastup. Možda sada, kada je istina u vidu filma, makar jedan njen delić, obišla narod, konačno mogu da počivaju u miru. Još jednom veliko HVALA svima - zaključila je ova mlada devojka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    23. februar 2021 | 09:50

    Sestro slatka samo pevaj,sto bi rekao ziri granda pokidala si.DOSTA SMO SE MI SRBI STIDELI I IZVINJAVALI GORIM OD NAS HILJADU PUTA.

  • QQQ

    23. februar 2021 | 10:59

    Nedaj se dete,kome smeta neka ide u svoju državu u svom takmičenju pa neka peva tamo.Ovi naši junaci koji se spominju nisu pravili logore nego su branili svoj narod.

  • Jasim

    23. februar 2021 | 13:43

    Svaka cast pokidala kako je otpevala a kome smeta neka promeni kanal , a devojka je lepa pametna i zna da peva i svu srecu joj zelim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA