≫ 

Majka mu je preživela logor, a 2001. svirepo je ubijena: Tragična priča iz života Srđana Timarova

- Ako govorimo o nekim najvećim bolovima u životu, to je što sam tragično izgubio majku. Ja to na svoj način nosim - kazao je Timarov

  • 2
Srđan Timarov Srđan Timarov / Printskrin: Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Glumac Srđan Timarov (44) publici je poznat po svojim profesionalnim uspesima, a gotovo da nema stanovnika u Srbiji koji ga nije gledao bar u jednom velikom filmskom ostvarenju, seriji ili pozorištu. Iako veoma uspešan i cenjen, Timarov je privatan život uvek čuvao daleko od očiju javnosti, te se retko doticao bolne teme, porodične tragedije koja je obeležila njegov život.

Naime, Srđanova majka Klara Mandić izgubila je život u svirepom napadu, koji se odigrao 9. maja 2001. godine.

U zapaljenom stanu, u kom je podmetnut požar da bi bili sakriveni tragovi, pronađeno je njeno telo sa ranom od metka na potiljku. Ubica se podrobno pripremao za zločin, pa je ispred njenog stana na Bežanijskoj kosi danima bacao petarde da bi navikao komšije na zvuk pucnjave.

Pošto je pozvonio na Klarina vrata, napadač je hladnokrvno ispalio metak u nju, a zatim je izvršio premetačinu po stanu. Uzeo joj je mobilni telefon, pištolj i bundu. Ono što je začudilo policiju je da sa njenog tela nije skinut nakit. Ubica se potom vratio do svog automobila, uzeo kanister sa benzinom i zapalio stan, najverovatnije da bi prikrio tragove zločina.

Komšije su prijavile požar u 19:30 časova, a policija i vatrogasci su po dolasku u stanu zatekli jezivu scenu. Klara je ležala licem na dole, sa ranom od metka na potiljku. U susednoj sobi, koja nije bila oštećena vatrom, pronađeni su spaljeni papiri, za koje inspektori nisu mogli da utvrde da li su neki dokumenti ili novine.

Za manje od dva dana policija je rešila zločin, a glavni osumnjičeni je bio Nikola Živković, koji je i uhapšen. Motiv je najverovatnije bilo koristoljublje, pošto je ubica bio u velikim novčanim dugovima.

Klara Mandić bila je čuvena političarka i stomatolog, velika dobrotvorka i filantrop, a njena životna priča nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Klara je imala tešku životnu priču. Rođena je u jevrejskoj porodici 1944. godine koja se tada nalazila u jevrejskom logoru Bariju, u Italiji. Njeni roditelji nisu preživeli rat i ona je kao siroče usvojena od strane srpske porodice Mandić, čije je prezime preuzela kao svoje.

Klara Mandić je odrasla u pravoslavnoj porodici, ali nije zapustila svoje korene tako da je izučavala i jevrejsku veru.

Završila je osnovnu, srednju i muzičku školu i stomatologiju u Beogradu, tako da se može reći da je prava Beograđanka. Posle fakulteta jedno vreme provela je u Novom Sadu, a kasnije se vratila u Beograd, gde je otvorila privatnu stomatološku ordinaciju u vlastitoj kući.

Porastom nacionalnih tenzija u Jugoslaviji, Klara Mandić pod pokroviteljstvom srpske vlade u Beogradu 1987. godine osnovala je Društvo Srpsko-jevrejskog prijateljstva, sa ciljem zbližavanja ova dva naroda, pošto je zvanična politika dotadašnje Jugoslavije bila naklonjenija arapskim državama, a kasnije je bila član Demokratske stranke i Srpske demokratske stranke.

Ova izuzetno agilna žena, puna energije, neumorna u povezivanju ljudi od uticaja, je bila među retkima koji su u to teško vreme po našu zemlju uspevali da dovedu strane privrednike, kao i da naše ljude povežu sa svetom. Po završetku rata i raspada Jugoslavije Klara Mandić se povukla iz aktivne politike.

Srđan o mami

Glumac je 2020. u emisiji TV lica na RTS-u pričao o pokojnoj mami od koje je naučio kako biti hrabar.

- Kad tako tvrdi krene, ona je nekako... Predodređeno joj je bilo da se bori. Išla je gladno i hrabro u život. Živela je u jako velikim potezima i jarkim bojama. Tragično je stradala... Ako govorimo o nekim najvećim bolovima u životu, to je što sam tragično izgubio majku. Ja to na svoj način nosim. To jeste ona rana koja se pretvori u zvezdu, pa ti sija, da znaš kako da ideš. Ali, ni sam kvantitet nije to koliko smo godina mi proveli zajedno, nego koliko je toga u meni od nje ostalo. Mislim da je to važnije u roditeljstvu, nego biti svaki dan tu i skuvati supicu - rekao je glumac.

- Ja sam sa roditeljima stvarno doživljavao Diznilend, kakve razgovore sam imao prilike da slušam... Ona je volela ljude, autentične ljude, i oni su oboje, Đorđe i Klara, bili vrlo autentični. Zajedno su bili eksplozivno punjenje. Zato to nije dugo ni potrajalo, ali su se obožavali do kraja, poštovali, bili fantastični drugari. To sam naučio od njih - kazao je Timarov.

Video: Ustaše su ga otele od majke kada je imao 2 godine od smrti ga spasla Diana Budisavljević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    28. mart 2021 | 13:15

    Nisam znala za ovu priču. Strašno...Nisam sigurna da je samo koristoljublje u pitanju, uvek je bilo opasno baviti se politikom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA