≫ 

Mića Trišić, unikat narodne muzike: Daj mi majko drugi život

Prvi značajniji uspeh postigao je 1971. godine na festivalu u Vrnjačkoj Banji sa pesmom Ilije Spasojevića "Pruži mi ruku ljubavi"

  • 3

"Daj mi majko drugi život da proživim ja,

jer u ovom sreće nemam, nemam nikoga.

Čuješ li majko, čuješ li, sreće nemam u ljubavi,

čuješ li majko, čuješ li, nesrećan sam u ljubavi.

Svud po svetu lutam, tražim, izgubljene sne,

šta ću majko kad je volim, ne mogu bez nje.

Ne dozvoli svome sinu da se pati mlad,

da u ovom svetu majko ne ostanem sam."

(Voja Vasić / Mića Trišić)

Ovo je svakako najslušanija, tezgaroški najskuplja i najpresnimanija pesma iz opusa Miće Trišića. I oni koji ne znaju pesmu, znaju makar ovaj ubitačan naslov, uzrečicu svakog stradalnika.

- "Daj mi majko drugi život" je moja autobiografska priča i mog prijatelja i kolege Voje Vasića. Pesma je nastala u vozu, u povratku sa romske svadbe iz Danske. Voja se napio i počeo da gunđa: "Daj mi majko drugi život". Dopadne mi se taj stih, i ja sam do Beograda završio pesmu - priča Mića Trišić.

- Dok je voz kloparao, sećao sam se moje majke Angeline, koja me odgajala kao svog mezimca, a posle mene i još sedmoro braće i sestara. Melodija je navirala dok su suze tekle, falila je još samo violina Ace Šišića. Godinama sam je pevao, a snimio 1983. na mom prvom albumu uz orkestar Dragana Aleksandrića i solo violinu Ace Šišića.

Mića Trišić je redak Beograđanin među okorelim narodnjacima, iskusni gitarista i kafanac, svirač i pevač raznih žanrova.

- Ja sam kafanac otkad znam za sebe. Svirao sam sve živo, od Meksika do Šumadije, od Džonija Keša i Toma Džonsa do Mije Krnjevca. Buca Jovanović je redovno dolazio da me sluša, svidelo mu se kako sviram gitaru, pa me pozvao u svoju ekipu. Pratio sam Bucine pevače, preporučivao mu nove talente. Žao mi je što sa takvim majstorom nisam snimio nijednu pesmu.

- Od 1969. do 1972. svirao sam u Gradskom podrumu sa Tomom Zdravkovićem, kasnije nam se pridružio i Kvaka. Nekoliko godina sam svirao i pevao u Skadarlij, radio svadbe sa Milančetom Radosavljevićem, kad je svirao harmoniku i pevao, a ništa nije snimao. Ja sam jedan od prvih koji je ubedio Milančeta da počne da snima.

- Dugo sam živeo u Parizu, tamo mi se i ćerka rodila. Sa Bucom sam drugovao, svirao, a prve pesme sam snimio sa Bucinim zetom Ilijom Spasojevićem.

Prvi značajniji uspeh postiže 1971. godine na festivalu u Vrnjačkoj Banji sa pesmom Ilije Spasojevića "Pruži mi ruku ljubavi". I na drugoj singlici iz 1972. snimio je jako slušani pesmu Mije Krnjevca "Žudim, ludim". Pevao i svirao mnogo, a snimio tako malo - tri singla i dva albuma.

- Imao sam ugovor sa PGP-om kojim sam stekao pravo da snimim četiri ploče, a ja iskoristio samo dve. Jednostavno, snimim ploču i nestanem, odem preko. Bilo mi lepo po Evropi, bilo i posla i para. Nisam voleo da se slikam, jurim novinare i emisije. Zato su pesme koje sam pevao i komponovao mnogo poznatije od mene.

Mićine pesme su rado pevane, a one najskuplje su i presnimavane: "Daj mi majko drugi život" (Dragan Pantić Smederevac), "Volim je volim" (Ahmet Bajrić), "Nikada me niko nije kao dete milovao" (Branka Stanarčić).

- Ne boli me što su mi presnimili pesme, al' mi krivo što me nisu ispoštovali kao kolegu, makar telefonom da su me pozvali. To nisu samo moje autorske pesme, nego i pesme kojima su dušu dali vrhunski instrumentalisti: Aca Šišić, Dragan Aleksandrić, Tomica Miljić, Dragan Stojković Bosanac...

Mića Trišić je čovek od muzike i emocije, potpuno nezainteresovan za estradnu karijeru. I u 76-oj godini je u punoj pevačkoj i sviračkoj formi, ponosan na svoja dela i muzikalne naslednike.

- Ja sam komponovao i pesmu "Duško", Duško" za legendu romske muzike Ljiljanu Petrović. Zapravo, pravi naziv pesme je "Ljiljana", ali pošto je Ljiljana snimila, glupo je bilo da peva samoj sebi. Inače, refren u originalu glasi: "Ljiljo, Ljiljo, Ljiljana, ti si meni najdraža, ti si moje cveće, srce drugu neće". Živeli smo zajedno, obišli svet, dao sam joj i dušu i pesme.

- Pevao sam na srpskom, engleskom, španskom, italijanskom, a najmanje na romskom. Svi moji su Romi, a ja ne pričam romski. Ni moji roditelji nisu znali romski, ja sam u stvari srpski Ciganin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    24. mart 2021 | 08:22

    Izvanredna priča i tekst.Živ bio Mićo i Bog te čuvao na mnogaja ljeta .

  • mix

    24. mart 2021 | 07:59

    Prelepa pesma,zaista. Da, ovo su slike iz njegovih mladih dana, adanas je gospodin u poodmaklim godina ali ipak odusevljava narodsa svojim prelepim glasom i divnim pesmama. Zbog ove pesme su momci "sekli vene" ,toliko je bila popularna. Nista manje popularna nije bila ni pesma "Tesko je ljudi"! Zelim cika Misi dugo da nam jos peva ,a odusevio je sve kadje nastupio na "Nikad nije kasno".

  • Ja licno

    24. mart 2021 | 07:37

    Dragan Lukovski :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA