• 3

Čistila klozete da bi preživela: Tužna sudbina Ljiljane, čuvene romske pevačice koju je snimao i BBC

, Telegraf

- Govorili su mi: "Šta ova Romkinja radi na televiziji svaki dan?". Uvek su Romi bili nepoštovana nacija, a mi smo sami krivi za to, mi smo to dozvolili - otkrila je Ljiljana

  • 3

Pevačica Ljiljana Petrović Batler (1944-2010) je bila jedna od najuspešnijih pevačica romske muzike u staroj Jugoslaviji.

Naime, ona je rođena u Beogradu, 14. decembra 1944. godine, u umetničkoj porodici. Prvi nastup imala je sa samo 12 godina, kada je zamenila bolesnu majku, a kao majka se i sama ostvarila veoma rano, sa svega 14 godina. Imala je troje dece i život koji nije bio nimalo lak.

- To je tragedija kafanskih pevača i muzičara, da deca imaju žive oca i majku, ali rastu sa babama. I moj prvi muž i ja smo deca muzičara. Celu noć pevanje, nisam mogla decu da imam pored sebe. Tragedija je nas Roma što mi vrlo rano sazrevamo. Ja sam bila majka sa četrnaest godina, moj prvi muž imao je tada šesnaest. Igrala sam se s decom žmurke po podrumima i ujutro sam išla da rodim. Od trčanja mi pukao vodenjak - ispričala je svojevremeno u intervjuu za "Vreme".

Nije krila da joj je najveća životna škola bila kafana i često je to isticala. Kratko je pohađala muzičku školu, a više puta je na svojoj koži osetila i rasizam.

- Govorili su mi: "Šta ova Romkinja radi na televiziji svaki dan?". Uvek su Romi bili nepoštovana nacija, a mi smo sami krivi za to, mi smo to dozvolili. Mogli smo i da se kupamo i da se peremo, pokojni Tito je dao svima sapun i vodu. Ali mi smo nacija koja nema svoje zemlje i svoje države, mi volimo da lutamo i da smo prljavi i neokupani - rekla je ona.

- Ja sam gradsko dete. Ne znam da govorim romski, meni se Romi smeju pošto ne znam da govorim, razumem, ali ne znam da govorim. Ja sam rođena Beograđanka. Majka mi je iz Zagreba, vučem, dakle, i hrvatske korene, a i danas imam tamo rodbinu. Otac mi je isto bio Beograđanin. Ja volim Beograd, Beograd je moj grad, rođena sam i hoću da umrem u Beogradu - rekla je davno čuvena pevačica.

Krajem osamdesetih godina, kada je osetila da se sprema rat na prostorima bivše Jugoslavije, pokupila je svoje troje dece i sa jednom torbom pobegla u Nemačku. Kako je govorila, u njoj je tada proradilo šesto čulo.

Tamo je počela da peva na romskim svadbama, kako bi preživela i prehranila decu, a nije se libila ni da radi najteže poslove. Čistila je kupatila u jednom hotelu, što je zabeleženo i u dokumentarnom filmu koji je o njoj snimio "BBC".

- Ja sam i klozete čistila. U to ratno vreme bilo mi je strašno. Imala sam cilj: ili ću da pobedim sebe i svoju želju i volju za pesmom, ili smo svi propali. I nije me bilo sramota, pošteno sam radila - pričala je Ljiljana iskreno.

Nakon godina provedenih u anonimnosti, producent i menadžer Dragi Šestić pronašao ju je u Dizeldorfu i ubedio je da snimi album za producentsku kuću u Holandiji. Ljiljanina karijera je nakon toga ponovo krenula uzlaznom putanjom - nastupala je u najboljim koncertnim dvoranama u Evropi, a govorila je da joj je to druga karijera. Prva je bila kafanska.

U bombardovanju 1999. uništena je njena beogradska kuća. U BBC-ovom dokumentarcu postoji potresna scena, kako hoda po ruševini i plače: "Ovde su se moja deca rodila…i ja ne vidim ovu ruševinu, vidim kako je bilo kad sam ja bila…".

Nakon kratke, ali veoma teške borbe sa opakom bolešću, Ljiljana Petrović Batler preminula je u bolnici u Amsterdamu, 26. aprila 2010. godine, u 66. godini života. Njena prva škola bila je kafana, a prozvali su je "majkom romske duše".

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko

    "Dusko, Dusko, ti si mi najdrazi, ti si moje cvece, srce drugog nece."

  • dr

    Bila je jako dobra pevacica, steta sto romi nemaju vise sansi u nasoj zemlji.lojalni su, treba ih vise stititi i podrzavati,

  • Vasiljevic

    Pa i vas je bog stvorijo ko i druge svi smo mi bogom dati

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima