• 2

"Jedva sam hodao, mislio sam biće bolje": Ispovest našeg pevača nakon saznanja da ima tešku bolest

, Telegraf

- Nakon tri dana od oporavka sam se probudio ujutru da odem u toalet i noge su mi bile kao gumene - rekao je Milan

  • 2
Zadruga 2, Milan Petković pinkove zvezde 2015

Milan Petković / Foto: Marko Jovanović

Pevač Milan Petković, jedan od omiljenih učesnika rijalitija "Zadruga" druge i treće sezone i bivši takmičar "Pinkovih zvezda", nedavno je hitno hospitalizovan, a sada je otkrio u kakvom je stanju.

Milan je otkrio da boluje od Gilen Bareovog sindroma, za koga i dan danas nije otkriven lek, ali postoji terapija koja umanjuje težinu bolesti.

Na pitanje šta mu se zapravo dogodilo i kako je došlo do toga da bude na bolničkom lečenju on je započeo svoju priču za "Srpski telegraf":

- Imao sam stomačni virus 6-7 dana, i onda sam ozdravio i krenuo normalno da funkcionišem i jedem. Nakon tri dana od oporavka sam se probudio ujutru da odem u toalet i noge su mi bile kao gumene. Jedva sam hodao kao lane kad se rodi i nisam imao snagu u šakama. Ostao sam kod kuće dva dana misleći da je atrofija od ležanja i da će mi biti bolje. Ispostavilo se da imam Gilen Bareov sindrom i da bolest nije uopste naivna. U pitanju je autoimuna bolest koja može da napreduje, a može i da se smiri i izleči. Bolest napada mišice i nerve, ali zahvaljujući ekipi sa Neurologije ja se za sada osećam dobro - onda je nastavio:

- Bolest je takva da bukvalno može svakome da se desi, i uvek se dešava posle stomačnog virusa, posle hirurškog zahvata ili Covida 19. Najgore je ako napreduje bolest, gore od toga nema, može opasno da bude. Za sada nemam bolova, samo nemam snagu u rukama i nogama.

Milan je dodao da može da ode na disajne mišiće i da završi na respiratoru.

Prvi simptomi obuhvataju različit stepen slabosti u nogama i ti osećaji se nekada šire u gornji deo tela i ruke. Najčešće se prvo pojavliju sledeći simptomi

*Mišići se uopšte ne mogu pokretati

*Pacijent postaje gotovo paralisan

*Mogu da postoje teškoće disanja

*Menja se krvni pritisak i puls

*Pacijent ne reaguje na promene temperature, npr vode prilikom tuširanja , pa mogu nastati opekotine

Iako simptomi mogu ugrožavati život, delimičan oporavak je moguć čak i u najtežim slučajevima ove bolesti.

Nažalost, ne postoji lek protiv za Gilen Bareov sindrom. Ipak, postoji terapija koja umanjuje težinu bolesti. Plazmafereza (izmena plazme) i visoke doze imunoglobulina koriste se u težim slučajevima ovog sindroma.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima