≫ 

Glasanje za pesmu Evrovizije promenjeno je 2019: Žiri sada može sve da preokrene

Objavljivanje rezultata glasanja putem telefona započinje od zemlje koja je dobila najmanje bodova od žirija, a završava se državom koja je dobila najviše bodova od žirija

  • 1
Evrovizija, Kako glasati za Hurricane u finalu Evrovizije Ovako možete glasati za Hurricane / Foto: Tanjug/AP, Telegraf

Evropa i Australija večeras glasaju za pobednika Evrovizije. Sistem glasanja se za sve ove godine nekoliko puta menjao, pa iako je do 2008. godine važilo ustaljeno pravilo po kom su o pobedniku "Evrovizije" odlučivali isključivo glasovi publike iz svih zemalja učesnica, preokret je nastao kada su pojedine zemlje povukle svoje učešće zbog, kako su tada naveli, "nepravednog susedskog dodeljivanja glasova".

Upravo zbog toga je 2009. godine uspostavljen sistem po kom o pobedniku "Evrovizije" odlučuju glasovi publike i stručnog žirija, i to u jednakoj razmeri. Prema novim pravilima, svaka zemlja učesnica ima pet članova stručnog žirija, pri čemu svaki od njih mora da bude državljanin zemlje u čijem je žiriju, a podrazumeva se da je istaknut na polju radija, televizije, muzičke produkcije ili komponovanja. Osim toga, članovi žirija ne smeju imati nikakve personalne veze sa učesnicima takmičenja.

I dok se se glasovi žirija dobijaju jedan po jedan za svaku državu, glasovi publike se dobijaju za sve države odjednom, što zapravo može drastično da podigne zemlje koje su slabije prošle po glasovima žirija, i obrnuto.

U 2019. godini prezentacija glasova se malo promenila. Objavljivanje rezultata glasanja putem telefona započinje od zemlje koja je dobila najmanje bodova od žirija, a završava se državom koja je dobila najviše bodova od žirija. Izlagači će objaviti zbir bodova koje je svaka pesma dobila SMS glasovima u svim zemljama učesnicama. Za one koji žele da znaju kako je njihova zemlja glasala, rezultati glasanja i žirija iz svake države učesnice biće dostupni ubrzo nakon Velikog finala na Eurovision.tv.

Inače, na osnovu glasova članova žirija se stavlja spisak bodova žirija na tradicionalan evrovizijski način, tako što deset najboljih pesama dobija bodove od 1 do 12. Na osnovu rezultata televotinga se sastavlja isti redosled bodova, s tim što se ovi bodovi saopštavaju grupno - za svaku državu onoliko koliko je dobila od svih država učesnica zbirno.

Ukoliko se desi da dve pesme imaju isti broj glasova, prednost ima ona koja je dobila više bodova od strane publike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oni

    23. maj 2021 | 01:05

    Stoznaci minikada necemo biti prvi, sad jedva skupili stotinak bodova a jace zemlje cak 200,300,pa i da svi glasaju za nas na kraju izgubis zbog publike iz ostalih zemalja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA