≫ 

Poznati detalji sahrane čuvenog harmonikaša: Novica Negovanović počivaće u rodnom selu

Negovanović je preminuo 8.avgusta, a od njega se među prvima oprostio kolega Aca Sofronijević

  • 7
Novica Negovanović Novica Negovanović, Printskrin: Youtube/MELOS MARKETING

Povodom smrti poznatog kompozitora narodne muzike, harmonikaša, tekstopisca i estradnog umetnika Novice Negovanovića, koji je u ponedeljak preminuo u 76. godini, komemorativni skup biće održan u sredu, 11. avgusta, u 11 sati, u sali Gradske uprave u Kraljevu.

Istog dana, dva sata kasnije, sahrana Novice Negovanovića biće obavljena na seoskom groblju u njegovom rodnom selu Adrani kod Kraljeva, saznaje Kurir.

Negovanović je preminuo 8.avgusta, a od njega se među prvima oprostio kolega Aca Sofronijević.

Novica Negovanović rođen je 1945. godine u Adranima kod Kraljeva. Godine 1966, godina bila je prekretnica u životu Novice Negovanovića. Ta godina obeležila je njegovu karijeru. Na takmičenju harmonikaša u Soko Banji dva puta osvaja prvo mesto, kao solista i kao duet harmonika sa Draganom Matićem Žilićem. Tu je poneo titulu prve harmonike Jugoslavije.

U godinama između 1970. i 1980. Novica Negovanović je bio među najpopularnijim jugoslovenskim harmonikašima. Njegove izvrsne interpretacije svojih kola (među kojima treba naročito istaći „Pericino kolo“) delovale su tako sveže i moderno da je za sobom povukao veliki broj mladih harmonikaša. Bio je na putu da postane harmonikaška velesila, ali tada se odrekao solističke karijere harmonikaša, a više se eksponirao kao pevač i stvaralac novih pesama.

Deset godina Novica je radio kao glavni muzički urednik u Produkciji gramofonskih ploča i muzičkih kaseta „Jugodisk“ u Beogradu. Od 1989. do 2003. godine Novica je živeo i radio u Americi. U svojoj dugogodišnjoj karijeri učestvovao je na mnogim festivalima, turnejama, koncertima i humanitarnim koncertima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Bio je dugogodišnji aktivan član rukovodstva Zavičajnog društva "Kraljevo", kao i dobitnik brojnih priznanja i nagrada.

Video: Lepa Lukić nariče za Tozovcem: Koleginica ne može da obuzda emocije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Idžan

    10. avgust 2021 | 15:28

    Zbogom dobri čoveče! "Jedna reka u mom kraju najdraža je meni". Večna ti slava i pokoj duši!

  • Lepa

    10. avgust 2021 | 17:05

    "Selo moje kraj Morave"... Voleo najviše baš tu pesmu, napisao je iz duše. Nek počiva tu u svom selu. Večna mu slava i pokoj duši napaćenoj.

  • Deda Bogdan

    10. avgust 2021 | 16:43

    Legendo neka ti Bog podari rajski naselje ,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA