O Silvani se više piše danas, nego kad je poginula: Nakon tragične nesreće njena smrt nije bila u prvom planu

Tragični događaj u kom je izgubila život filmu je dala posebnu težinu a sada su objavljeni i novinski tekstovi koji su izveštavali o ovoj tragediji

  • 0
Silvana Armenulić Printskrin: Yuotube/Jugoton Music

Nakon emitovanja filma "Toma" šira javnost počela je ponovo da se interesuje o životu Silvane Armenulić koja je u ovom filmskom ostvarenju prikazana kao velika ljubav legendarnog pevača.

Tragični događaj u kom je izgubila život filmu je dala posebnu težinu, a sada su objavljeni i novinski tekstovi koji su izveštavali o ovoj tragediji.

70-ih godina mediji su pomno pratili svaki korak Silvane i pisali o njenom privatnom životu, koji je bio i više nego intrigantan.

Tako je bilo sve do njene smrti, kada su mediji pisali o toj tragediji, ali je zanimljivo da u prvom planu nije bila pevačica, već Miodrag Jašarević, tadašnji najbolji jugoslovenski violinista i dugogodišnji šef Narodnog orkestra Radio Beograda.

Dan nakon tragične saobraćajke, 11. oktobra 1976. godine, "Večernje novosti" - tadašnji dnevni list sa najvećim tiražom u SFRJ, objavio je tekst pod nazivom: "Teška saobraćajna nesreća kod Kolara: Sa koncerta u - smrt" i podnaslovom: "Estradni umetnici Silvana Armenulić, njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Miodrag Jašarević poginuli su u direktnom sudaru "ford granade" i kamiona novosadskih registracija".

- Ford "granada" vlasništvo Silvane Armenulić, kojim je upravljao Miodrag Jašarević, bila je potpuno smrskana, jer je udarila u desni donji deo kabine kamiona. Silvana je sedela do vozača, a njena sestra pozadi - ispričao je tada za "Novosti" Veljko Aleksić, istražni sudija Okružnog suda u Smederevu.

Tada se oglasio i vozač kamiona Rastko Grujić, koji je posle uviđaja i pušten.

- Vozio sam dozvoljenom brzinom i u trenutku kada sam video da mi se približava automobil, naglo sam počeo da kočim, ali sve je bilo kasno. Osetio sam snažan udarac - rekao je vozač, dok je Silvanin kolega Boki Milošević, ispričao kada je poslednji put video Silvanu živu.

- Posle koncerta želeli smo da gledamo utakmicu, ali je Jašarević zbog posla, rešio da pođe ranije sa Silvanom i Mirjanom. Molili smo ga da ostane, ali nas nije poslušao. Pre polaska Silvana se žalila na glavobolju. Kada su krenuli, ona je vozila, ali je verovatno usput ustupila volan Jašareviću - otkrio je Boki.

Sutradan, 12. oktobra 1976. godine "Večernje novosti" objavile su na naslovnoj strani tekst pod nazivom "Utihnula prva viliona", sa Miodragovom fotografijom, a isti naslov je bio i unutar novina.

Veća pažnja bila je poklonjena violonisti, dok su sestre Silvana i Mirjana Barjaktarević, koja je takođe bila poginula u saobraćajnoj nesreći bila samo šturo pomenuta.

- Smrt Miodraga Radeta Jašarevića nenadoknadiv je gubitak za našu narodnu muziku. On je posle Vlastimira Pavlovića Carevca, dao pečat jednoj epohi u narodnoj muzici. Izvanredan šef orkestra, vrhunski izvođač i čovek, vaspitač i pedagog - rekao je tada kompozitor Đorđe Karaklajić, dok je Silvana pomenuta u malom antrfileu pod naslovom "Majka", u kome je pisalo da je vest o tragičnoj pogibiji potresla ne samo članove njene porodice, već i mnoge građane Doboja, koji su odlazili da izjave saučešće ucveljenoj Silvaninoj majci.

Tekst se završio citiranjem pevačicinih reči:

- Ja pesmu volim. Samo kad pevam - živim. Ono ostalo, to je samo disanje... Od pesme više - jedino volim majku - pisale su tadašnje "Novosti", a prenosi Kurir.

Ono što bi, takođe, trebalo istaći je i činjenica da u dnevnim novinama tih dana, nije bilo umrlica u čast preminule pevačice, kao ni vesti ni reportaža o njenoj sahrani na Novom groblju u Beogradu, na kome se okupio ogroman broj ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA