"Karanfile, uspomeno stara": Ko je prvi snimio, a ko je najlepše otpevao

1965. godine pojavio se singl PGP-a sa vodećom pesmom "Karanfile, uspomeno stara" koju peva Fadil Karić.

  • 0
Muzička apoteka Karanfile uspomeno stara Foto: Promo

"Karanfile, uspomeno stara,

ti me sećaš draginih nedara,

kada sam te nekad srećan brao,

a iz njenih grudi mirisao.

Tvoj me miris još uvek podseća

mladih dana i lepih proleća,

rastasmo se gde smo se i sreli

kraj izvora gde smo se voleli.

Karanfile, seti je na mene,

reci da mi za njom srce vene,

zamoli je neka mi se vrati,

srce moje više da ne pati."

(Vitomir Životić - Mileva Ubavkić)

Kada pogledate koliko pregleda na Jutjubu ima pesma "Karanfile, uspomeno stara", stvorićete lažnu sliku o njenoj slušanosti i trajanju. I kako to obično biva, najmanje lajkova ima prva verzija iz 1965. godine.

- "Karanfile, uspomeno stara" je jedna od mojih prvih i najdražih pesama. Svirali smo je nekoliko godina po svadbama i vašarima, pevali je mnogi i pitali me da je snime. Tek kad je u moj orkestar ušao Jova Stanojević i kad je na saksofonu odsvirao foršpil, rešio sam da snimim pesmu - pričao je legendarni kompozitor i harmonikaš Vita Životić.

1965. godine pojavio se singl PGP-a sa vodećom pesmom "Karanfile, uspomeno stara" koju peva Fadil Karić.

- Bukvalno smo sa svadbe ušli u studio i na "tri, četiri" snimili celu ploču. Fadil je otpevao baš meraklijski, a moj kvartet (Vita Životić i Dragoslav Janković Ćivra harmonike, Miroslav Stojanović violina i Jova Stanojević saksofon) je svirao i u studiju onako kako je svirao na veseljima.

Poseban slatkiš ovoj pesmi dao je maestro Jova Stanojević, prvi saksofonista u postavi jednog narodnog ansambla. Jovine bravure na saksofonu između strofa podigle su cenu pesme, "Karanfil" je upao u "žišku" paklenog tempa.

- Neke kolege nisu verovle da je to moja pesma, posumnjale su da sam obradio neku staru izvornu. U stvari, i ova pesma je samo nastavak moje seljačke idile pretočene u stihove i rime.

- I pre i posle svirke odlazio sam na livadu. Na livadi sam doživeo prve ljubavi, na livadi su nastale moje najlepše pesme - pričao je kompozitor "Karanfila" Vita Životić.

Legendarna pevačica romske muzike Ljiljana Petrović presnimila je pesmu "Karanfile, uspomeno strara" na albumu RTV Ljubljana iz 1982. godine uz aranžman Ljubiše Pavkovića. Pesma je potpisana kao narodna, što je samo još jedan dokaz koliko je ušla u narod i koliko liči na izvornu.

2011. godine pesmu je presnimio i Dragan Pantić Smederevac uz aranžman Neše Oderkovića.

Krajem prošlog veka pesmu je u modernom romsko-sevdalijskom ruhu presnimila i grupa "Mostar sevdah reunion", a u serijalu "Nikad nije kasno" pesmu je pevala Živka Spasić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA