Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve lepote i nijanse pesme "Svadili se orli i sokoli": Od Šerbe i Zumre do Carevca i Vuleta

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Hvala ti Bože, ovaj Dragomir Majkić je Vule Jevtić u duplikatu - pričao je Boki

  • 0
Muzička apoteka Svadili se orli i sokoli Foto: Promo

Teško je naći bosanskije, sevdalijskije, starije i teže pesme od "Svadili se orli i sokoli". Pesma je nastala baš u središtu Bosne (Žepče, gradić na levoj obali Bosne, 44 km od Zenice, nekadašnje boravište bosanskih vladara, sa najlepšim izvorima mineralne vode).

"Aj, svadili se, aman, orli i sokoli,

aj, više Žepča, aman, na Jeleč planini.

Aj, orli vele, aman, naša je planina,

aj, a sokoli, aman, naša djedovina.

Aj, kako su se, aman, ljuto zavadili,

aj, sve izvore, aman, redom zamutili.

Aj, ne mogaše, aman, bistra Kiseljaka,

aj, njega čuva, aman, devet djevojaka."

(narodna)

- Jedna od prvih bosanskih pesama koje sam naučio i da pevam i da sviram bila je "Svadili se orli i sokoli". Slušajući radio Sarajevo 50-ih godina prošlog veka, znao sam napamet sve termine emisija narodne muzike. Naročito sam zavoleo verziju Zumre Mulalić, i to samo uz Šerbinu harmoniku - pričao je legendarni Novica Negovanović.

- Kad sam prvi put čuo te "orle i sokole" bio sam oduševljen bogatstvom melodije i svih tih ukrasa koji traže izuzetnu muzikalnost, tačnu intonaciju, dobro postavljen i jasan glas, kao i vrhunsku tehniku disanja zbog tih dugih tonova. Toliko sam bio opijen Šerbinom svirkom i pevanjem Zumre Mulalić, da mi se dešavlo da i ne primetim kad prođe emisija.

Pesmu "Svadili se orli i sokoli" zakucao je i maestralni Vule Jevtić na Radio Beogradu. Veoma zapažene verzije u vidu trajnih radio snimaka ostavili su Dragomir Majkić i Velinka Grgurević.

- Bio sam svedok kad je naš čuveni klarinetista Ivan Cenerić, oduševljen što se pojavio još neko ko može da peva ove poravne bosanske pesme, rekao pred Carevcem: "Hvala ti Bože, ovaj Dragomir Majkić je Vule Jevtić u duplikatu" - pričao je Boki Milošević u Muzičkoj apoteci

"Svadili se orli i sokoli" ima i izuzetno dug instrumentalni uvod (foršpil) i veoma promenljivu dužinu taktova uslovljenu raskošnom melodijom. Ova pesma je prebogata blagim ritmičkim nijansama, kao u nekom blagom maršu.

- Iako je Carevac govorio da su foršpil izmislili oni koji ne znaju da odsviraju melodiju, naš slavni šef Narodnog orkestra je na svojoj violini odsvirao sjajnu međuigru koja nema nikakve veze sa melodijom pesme - sećao se Boki Milošević.

- Carevac je na većini audicija naročito tražio od kandidata da odsviraju pesme bez ritma, u rubatu, kako bi se videla muzička osećajnost i stilska izgrađenost.

Veoma zapažene verzije pesme "Svadili se orli i sokoli" snimili su i Beba Selimović uz Tamburaški orkestar Radio Sarajeva i Nedeljko Bilkić uz Narodni orkestar RTS-a.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA