Otkriveno spomen mesto Šabanu Šauliću: Kralj narodne muzike na dan rođenja dobio bistu u rodnom gradu

- Tužni smo i tuga nikada neće proći, a danas smo i ponosni što se Šaban danas vratio u Šabac - rekla je Goca

  • 28
Šaban Šaulić, Foto: Privatna arhiva

Spomen obeležje pevaču Šabanu Šauliću, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj 17. februara 2019. godine otkriveno je danas u Šapcu u prisustvu porodice, brojnih kolega sa estrade i građana.

Kralj narodne muzike se vratio u rodni grad na dan kada bi napunio 71 godinu (rođen je 6. septembra 1951.) i na mesto odakle je krenuo u osvajanje muzičke scene.

Bronzana skulptura čiji su autori Zoran Ivanović i Bogdan Dobrota postavljena je u parku na na uglu Ulice kralja Milana i Mačvanske, gde se nekada nalazila autobuska stanica, a u blizini je i njegova rodna kuća.

- Tužni smo i tuga nikada neće proći, a danas smo i ponosni što se Šaban danas vratio u Šabac, gde je proveo mladost i odakle je pre oko 50 godina sa ovog mesta krenuo u veliki grad, osvojio svet svojim anđeoskim glasom, vrhunskom umetnošću, dobrotom i poštenjem - rekla je supruga Gordana.

Retko ko je zadržao suzu dok je uz pesmu "Žal" otkrivana monumentaln skulptura visoka oko 4 metra sa granitnim postamentom, na kojem su uklesani stihovi Šabanove pesme "S namerom dođoh u veliki grad, ostavljam za sobom svoje rodno mesto".

Najavljeno je da će se iduće godine, tokom Malogospojinskog vašara u Šapcu održati manifestacija "Šabanovi dani" koja treba da postane tradicionalna.

Uz spomen obeležje to će biti još jedan način da grad Šabac sačuva uspomenu na umetnika koji ga je proslavio širom sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    6. septembar 2022 | 15:02

    Ovo nije bista nego spomenik, bista je do ramena, bez ruku.

  • Dajana

    6. septembar 2022 | 15:29

    A sta je sa onim borcima koji su izginuli u ratu? Jel' i njima postavljen spomenik?

  • Samo pitam

    6. septembar 2022 | 15:28

    Jel' on bio neki velikan,ucestvovao u ratu,pa zaduzio grad da mu se pokloni zemljiste za spomenik?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA