≫ 

U trci za domaćina Pesme Evrovizije dva grada, pet ih otpalo

Britanska javna radiodifuzna korporacija objasnila je da se u procesu selekcije fokusirala na one britanske gradove koji su se ranije pokazali kao dobri domaćini velikih međunarodnih događaja

  • 0
Kaluš, Evrovizija 2022, Torino

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija je u utorak saopštila da će se Pesma Evrovizije 2023. održati u Liverpulu ili Glazgovu nakon što je Britanija izabrana za zemlju domaćina zbog rata u Ukrajini, zahvaljujući drugom mestu britanskog predstavnika.

Sedam od dva britanska grada u početku se takmičilo za uži izbor, a pobednik će biti objavljen "u roku od nekoliko nedelja" - rekao je Bi-Bi-Si, koji će producirati događaj.

Britanska javna radiodifuzna korporacija objasnila je da se u procesu selekcije fokusirala na one britanske gradove koji su se ranije pokazali kao dobri domaćini velikih međunarodnih događaja.

Domaćin takmičenja sledeće godine trebalo je da bude Ukrajina nakon što je u maju na takmičenju u Torinu pobedila ukrajinska folk-rep grupa Kalush Orchestra, a drugo mesto osvojio je britanski predstavnik Sem Rajder sa neobičnom pesmom 'Space Man'.

Uprkos protestima vlade predsednika Volodimira Zelenskog  (44), Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja upravlja Evrovizijom, zaključila je da Ukrajina ne može da garantuje bezbednost više od 10.000 ljudi koji su uključeni u produkciju i još 30.000 obožavalaca.

Ukrajinska vlada je pristala da događaj organizuje Velika Britanija, ali mora da odiše ukrajinskim duhom i karakteristikama.

Evrovizija je najveća svetska muzička manifestacija uživo, koja okuplja izvođače iz cele Evrope i Centralne Azije, kao i Izraela i Australije. Prema pravilima Evrovizije, Ukrajini je i dalje zagarantovano mesto u velikom finalu 2023. zajedno sa EBU-ovim "top pet" zemalja: Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Italijom i Španijom.

Suzan Aitken, predsednica Gradskog veća Glazgova, napisala je na Tviteru da škotski grad ima "sve preduslove za organizovanje Evrovizije po kojoj će svet pamtiti".

U međuvremenu, gradonačelnica Liverpula Džoan Anderson je tvitovala: "Oni nigde ne prave žurke kao mi." Taj severozapadni grad u Engleskoj, dom Bitlsa, spreman je da "priredi šou za Ukrajinu, Veliku Britaniju i Evropu" - dodala je ona.

Velika Britanija je prethodno osam puta bila domaćin takmičenja, od kojih su četiri održana u Londonu. Poslednji put je održan 1998. godine u Birmingemu.

Video: Hit odgovor predstavnika Australije na Evroviziji o Novaku Đokoviću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA