Vreme čitanja: oko 3 min.

Zvezda "Igre prestola" je ovogodišnja voditeljka Evrovizije u Liverpulu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hani Vadingam će pomagati ukrajinska pevačica kao i zvezda žirija britanskog talent šou programa

  • 0
Hannah Waddingham, Hana Vadingam Foto: BauerGriffin/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Zvezda "Igre prestola" Hana Vadingam biće domaćin ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, a pored nje ovo takmičenje vodiće i Aleša Dikson i ukrajinska pevačica Julija Sanina.

Ovaj trio će nastupiti u dva polufinala 9. i 11. maja, a Grejem Norton će im se pridružiti u velikom finalu u subotu, 13. maja.

Očekuje se da će više od 160 miliona ljudi širom sveta gledati takmičenje. Velika Britanija je domaćin u ime Ukrajine, pobednika iz 2022, koja ne može da organizuje događaj zbog invazije Rusije koja je u toku.

Dobitnica Emi nagrade Hana Vadingam rekla je da je za nju "velika privilegija" što je dobila poziv za ovaj angažman.

- To je jedan od najvećih svetskih muzičkih festivala . Velika je čast stajati rame uz rame sa Ukrajinom, zemljom koja nosi na sebi takvu snagu i jedinstvo - rekla je a prenosi BBC world.

Članica žirija talent šou programa "Britain's Got Talent" i pevačica Aleša Dikson je rekla:

- Postoji nešto u iščekivanju emisije uživo kojoj niko ne može da parira. Evrovizija donosi to uzbuđenje, kreativnost i talenat, ali na ogromnom, globalnom nivou - izjavila je.

Ukrajinska pevačica Julija Sanina takođe ne krije uzbuđenje:

- Tako sam uzbuđena što ću pokazati ukrajinsku kulturu i kreativnost i pomoći da se napravi šou kako bi moja zemlja bila ponosna. Jedva čekam da stignem u Liverpul i upoznam navijače i ostatak Evrovizijske porodice - rekla je Sanina.

Dugogodišnji komentator Evrovizije Grejem Norton pridružiće se damama tokom velikog finala, opisujući ga kao "najveću emisiju na svetu".

- Svake godine kada sam uključen, to je velika čast. Ova godina je još posebnija i ja lično osećam veliku odgovornost da naše ukrajinske kolege budu ponosne - istakao je.

On će takođe podeliti dužnosti komentarisanja finala sa glumicom i komičarkom Mel Gidrojc, koja je ranije učestvovala u BBC-jevom izveštavanju o polufinalu.

Bi-Bi-Si, koji je pristao da uđe u ulogu ukrajinskog emitera UA:PBC, takođe je potvrdio da će voditelji Bi-Bi-Si radija 2 Skot Mils i Rajlan biti komentatori polufinala Bi-Bi-Sija.

Ukrajinski emiter Timur Mirošničenko, koji je bio domaćin Evrovizije u Ukrajini 2017. godine, takođe će biti uključen u emisije uživo, a biće i domaćin ceremonije otvaranja, koja će se prenositi onlajn. Njemu će partnertner na tom događaju biti voditelj emisije  "Morning Live" Sem Kvek.

Kao i na svim velikim međunarodnim događajima, Evrovizija ima značajne troškove i račun se deli. Lokalna uprava u Liverpulu se obavezala da će izdvojiti 4 miliona funti za atrakcije oko takmičenja u maju. Novčana sredstva biće uložena u izgradnju sela za navijača u kojima će biti postavljeni veliki ekrani i bine za živu muziku, kao i za druge događaje širom grada. Vlada Velike Britanije takođe kaže da će finansijski doprineti , iako nije rekla koliko, tvrdeći da će mnogo novca biti vraćeno tokom održavanja događaja.

Zvaničnici u Torinu potrošili su oko 10 miliona funti za organizovanje Evrovizije 2022. godine, ali su tu cifru vratili „sedam puta“, uglavnom iz ugostiteljske industrije.

Najveći deo troškova će pasti na BBC kao domaćina. Procenjuje se da će Evrovizija koštati korporaciju između 8 i 17 miliona funti, što je značajan skok u odnosu na ono što inače troši na učešće.

Dodatne informacije o ulaznicama za Evroviziju, pri čemu će fanovi moći da ih kupe za devet nastupa (uključujući i probe) očekuju se u narednim nedeljama.

Svih 37 emitera koji učestvuju imaju oko mesec dana da potvrde pesmu i izvođača koje će poslati na takmičenje za pesmu.

Video: Konstrakta otkrila ko joj je favorit na ovogodišnjoj Pesmi za Evroviziju: Ponosna sam

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA