Vreme čitanja: oko 4 min.

Gradonačelnik Pule nakon što je zabranio koncert srpskih izvođača: "Ovaj muzički izraz ne pripada našem duhu"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako je veliko interesovanje, gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je održavanje tog koncerta zato što nije bio zadovoljan vrstom muzike koja je bila planirana

  • 4
Gradonačelnik Pule Filip Zoričić, Ana Bekuta, Keba, Duško Kuliš i Zorana Mićanović Printskrin: YouTube/HRT, Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Nikola Tomić, Telegraf.rs

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić otkazao je koncert na kojem su 25. marta je trebalo da nastupaju srpske izvođači. 

Organizator koncerta još je krajem prošle godine s upravom Doma sportova potpisao ugovor o najmu dvorane i do sada je prodato 85% ulaznica za navedeni koncert.

Iako je veliko interesovanje, gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je održavanje tog koncerta zato što nije bio zadovoljan vrstom muzike koja je bila planirana. Sve ove informacije objavio je Glas Istre.

Za hrvatski Večernji list oglasio se i Zorčić.

- Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja grad koncerti ovakve vrste neće održavati. Mislim da ovaj muzički izraz ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada. To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam doneo ovu odluku. Za ovaj događaj na vreme nismo znali ni resorna sekretarka za društvene delatnosti i mlade ni ja, inače bih odluku doneo ranije. Vest je do mene došla u trenutku kada se u Istarskom narodnom kazalištu obežava 75 godina KUD-a Lino Mariani i sećanje na Nella Milottija, događaj koji je pokazao na koji način moramo čuvati građanski duh grada te europsku i mediteransku Pulu. - rekao je Zoričić i nastavio:

- Moja je dužnost biti otvoren prema svima, a u javnom prostoru dok sam ja gradonačelnik promovisati ćemo i čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule sa svim njenim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrednostima. Pula je trenutno evropski hotspot za koncerte. Leto u Areni donosi izvođače najvišeg svetskog ranga, kao što su Robbie Williams, Imagine Dragons, Eros Ramazzotti, Florence and the Machine... Koliko to znači za Pulu kao destinaciju, suvišno je reći.

- Smatram da imamo pravo biti selektivni kada odlučujemo koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima - uzvratio nam je danas potvrdom prvotno objavljene informacije te objašnjenjem svog postupka pulski gradonačelnik Filip Zoričić još jednom ponovivši svoj rezolutni stav o otkazivanju koncerta folk muzike.

Danas je stiglo i šaopštenje organizatora koncerta, Hiljadarke projekta, u kojem se navodi celi tok priče oko spornog koncerta koji se, uprkos prvotnim namerama, neće održati u Puli već u Oseku kao alternativnom rešenju.

- Zabavni projekt Hiljadarka u oktobru prošle godine potpisao je ugovor i zakupio sportsku dvoranu u Puli za koncert splitskog, hrvatskog pevača Duška Kuliša i njegove prijatelje pod nazivom "Duško Kuliš & gosti". Napravili smo sve potrebne pripreme, platili dvoranu po ugovoru, potpisali ugovore s izvođačima, zatražili radne dozvole za goste strance i krenuli u reklamu. Sve na isti način kako već godinama radimo po celoj Hrvatskoj.

- Na dan kad smo Pulu oblijepili plakatima oko 21 sat navečer zvao nas je uplašeni direktor pulske sportske dvorane Mario Peruško i rekao da je upravo dobio poziv od bijesnog gradonačelnika Filipa Zoričića koji mu je doslovno naredio da bez obzira na ugovor odmah otkaže taj koncert jer gradonačelnik ne želi, citiram, "srpska smeća" u svom gradu. Poziv me zatekao na putu i potpuno šokirao. Rekao sam direktoru Perušku da ne mogu vjerovati što slušam, zamolivši ga da me odmah spoji s gradonačelnikom kako bismo riješili eventualne nesporazume. Nakon što sam dobio direktan broj telefona kontaktirao sam osobno gradonačelnika na mobitel. Javio mi se potpuno pijan i kad je čuo s kime razgovora sasuo je svu salvu uvreda na moj račun. Pokušao sam mirno razgovarati sa Zoričićem, no on je urlao na mene na telefon, vikao i meni "da ne želi srpska smeća u svom gradu". Pokušao sam mu objasniti da je Duško Kuliš kultni hrvatski pjevač, Dalmatinac, Splićanin. No kad mi je u jednom trenutku počeo "jebati srpsku mater" prekinuo sam telefonski razgovor ne želeći uopće na taj način komunicirati jer takav prostački način razgovora doista je ispod svake razine - stoji u priopćenju direktora Hiljadarke projekta Marija Cindorija u kojem se dalje navodi kako su navedeni telefonski razgovor slušale još četiri osobe koje su spremne to i posvjedočiti na sudu jer će protiv gradonačelnika Zoričića biti podignuta tužba. Cindori se zatim ispričava publici koja je već kupila karte jer se, kako stoji u priopćenju, u ovakvoj atmosferi i pod ovakvim linčom koncert, nažalost, ne može održati.

A što može reći na sve one navode u Cindorijevom priopćenju u kojem ga se optužuje za štošta, od bijesnog razgovora u alkoholiziranom stanju preko uvredljivih i neprihvatljivih izraza do mržnje prema Srbima, Zoričić je rekao:

- Potpuno sam šokiran time što se u tom saopštenju navodi. U alkoholisanom stanju nisam nikada jer alkohol ne konzumiram. Na optužbe da mrzim Srbe mogu samo uzvratiti činjenicama. Pre je Đorđe Balašević proglašen počasnim građaninom Pule. A sa srpskom zajednicom u Puli jako dobro sarađujemo. Ne znam kako još sve ovo komentirati. To što u tom saopštenju piše je dno dna. Razgovor koji se navodi jest bio temperamentan, ali mi odgoj ne dozvoljava da ikoga vređam - kazao nam pulski gradonačelnik Filip Zoričić za Večernji.hr dodavši da on i dalje ima prepisku, odnosno poruke koje je razmenjivao oko celog tog slučaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A vi

    23. februar 2023 | 14:53

    samo idite kod ustaša na more, e moji Srbi!

  • Agripina

    23. februar 2023 | 17:19

    Ja sam ponosna Puležanka, mi smo rokerski grad i konačno je netko imao petlju da zabrani te čudne zvukove i zavijanja, jer to nije muzika za naše uši. Bravo Zoričiću🙂

  • Hi

    23. februar 2023 | 18:52

    Tako vam i treba. Znaju i oni ko ste i sto ste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA