Vreme čitanja: oko 2 min.

Seka Sablić o radu sa mlađim kolegama: "Ne smeju da pisnu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Glumac je glumac i ja uopšte ne razlikujem mlade glumce od starijih - rekla je ona

  • 1
Konferencija za medije povodom premijere filma "Komedija na tri sprata" Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Gumica Jelisaveta Seka Sablić (80) tumači lik najstarije štrige u seriji "Dug moru", koja uskoro počinje sa emitovanjem.

Povodom toga, ona se dotakla svoje karijere, ali i mlađih kolega.

- Zaista sam uživala u snimanju i priznajem da se tome nisam nadala. Rutinski sam ušla u ovaj projekat, ali sve mi je odgovaralo. Pratila sam seriju i donekle ono što se dešavalo u njoj međutim nisam očekivala da ću baš sa uživanjem uhvatiti tu energiju, emociju, ludilo, tu metafiziku koju nosi sama serija. Inače, štriga znači veštica. Ja sam nekada čitala roman "Brnjica za veštice" Dubravke Ugrešić u kojoj su stare žene veštice. Ima mnogo istine u tome. A šta to znači? To znači da se one približavaju nekom trancedentalnom momentu. To je svojevrsna metafizika kada svest prestaje da radi a počinje da radi podsvest. Tu su moć, mistika - istakla je glumica.

- Stara štriga zna zašto je to tako, šta će i kako će biti. Mislim da ona pokušava malo da usmeri i spasi što se spasti može. Da podeli pravdu što je i najvažnije jer tu ima mnogo laži i nepravde. Mnogo je zagađeno to ostrvo što je često u tim prelepim predelima gde mislite da se stvarno dodiruje i spaja more sa nebom. To je mali prostor koje se vrlo brzo zagadi. Moja štriga dolazi da to raščisti, da podeli pravdu i da svakom kaže što je kriv. Želi da raščisti maglu i ono što je najvažnije ona donosi tu neku bolnost života i dodir sa smrću - potpuno jednu metafiziku. Čula sam da su napisali još epizoda, pa se stvarno nadam da ću uživati u njima ako budem živa i zdrava - dodala je glumica, pa otkrila zašto se češće pojavljuje u komedijama nego u dramskim ulogama:

- Ja sam mnogo igrala dramskih uloga i to na sceni. U serijama su me "koristili" više kao komičarku ali ja ne bih bila to što jesam, Seka Sablić komičarka, da nemam tu vrstu popularnosti. Lično smatram da sam bolja dramska glumica nego komičarka. Igrala sam sjajne dramske uloge na pozorišnoj sceni kao što je Marija Kalas. I danas igram u predstavi "Vrata od stakla" dramsku ulogu i ne dam je.

Glimica je otkrila i kako se mlađi glumci ponašaju prema njoj.

- Ne smeju da pisnu (smeh). Šalim se. Svi su dobri. Glumac je glumac i ja uopšte ne razlikujem mlade glumce od starijih. Svima uvek kažem da mi ne persiraju. I ja kada sam bila mlađa, starijim glumcima sam govorila na ti - otkrila je ona za Blic, pa istakla da mlađe kolege ipak nemaju tremu kada su u kadru sa njom:

- Nemaju. Teraju oni svoje. Hvala Bogu.

Nastavak pomenute serije, inače, startuje 13. marta na Superstaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA