Vreme čitanja: oko 3 min.

"Dete je pogodilo mete jer je za to bilo obučeno": Vedrana Rudan o masakru u školi na Vračaru

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Potpuno je suludo očekivati od medija da pisanje o ovoj jezivoj temi svedu na minimum", napisala je Vedrana

  • 4
Vedrana Rudan Printskrin: Youtube/RTS

Spisateljica Vedrana Rudan prokomentarisala je masakr u osnovnoj školi na Vračaru, kada je dečak (13) ubio osmoro dece i čuvara.

U jednom od svojih blog postova, upravo na ovu temu, osvrnula se Vedrana Rudan, te na sebi svojstven način pomenuto tragično dešavanje, kakvo novija istorija nije poznavala. 

- Živimo u svetu ispunjenom mržnjom. Ljudi, ma gde bili, nije Amerika jedina, gaje mržnju onako kako se gaji nežna biljka. Pažljivo, predano, iz dana u dan iz godine u godinu. Postojimo kao ljudska bića samo ako imamo neprijatelja i ako uložimo svu svoju snagu u njegovo istrebljenje. Ko nam je neprijatelj? Hrvatima Srbi, Srbima Hrvati, Ukrajincima Rusi, Rusima zapad… Belcima crnci, crncima belci, Židovima Palestinci, Palestincima Židovi… Svako je neprijatelj svakome, pobednik je onaj ko je bolje naoružan. Beogradski dečak je život doživeo kao rat.

- Otac ga je, kad mu je bilo dvanaest, nadajmo se da mediji ne lažu, odveo u streljanu, dao mu oružje u ruke, pokazao mu metu i naučio ga pucati. U srce ili glavu papirnatog čoveka. Ako je nacrtani lik imao dovoljno metaka u glavi ili srcu, otac je pohvalio dečaka. Život je ubijanje, pobeđuje jači, nepravda se leči smrću bližnjega svoga. Ko tebe jedinicom, ti njega metkom. Učiteljica je neprijatelj, deca oko tebe su neprijatelji, čuvar na ulasku u školu je neprijatelj, zašto ih pustiti da žive kad imaš dva pištolja "u sefu pod šifrom"? Je li problem znati šifru kad ste ti i tvoj otac od tvoje dvanaeste ratni drugovi? Ratni drugovi su na istoj strani, sve zajedno dele, zašto ne bi i šifru? - započela je Vedrana svoje obraćanje javnosti na ovu temu i dodala:

- Otac dečaka ubice je "ugledan lekar", dakle čovek koji spašava živote, čovek koji ne ubija. Čemu onda pištolji, pucanja u mete, davanja oružja u ruke detetu? Poruka je jasna da jasnija ne može biti, kad si u problemu, pucaj. Dete je bilo u problemu, pucalo je, pogodilo planirane mete, jer je za to bilo obučeno. Pogledajmo oko sebe, pogledajmo u sebe. Ispunjeni smo mržnjom i potrebom da skrenemo pogled kad je vidimo kod našeg deteta.

- Navijači sa šipkama u ruci koji prebijaju "neprijatelje" su "naša deca", često i "heroji", silovateljima se sve oprašta, u Hrvatskoj, jer su bili ratnici, dakle ubice, učitelje doživljavamo kao zločince kad god našem detetu daju manju ocenu od one koju bismo im mi dali. Ubica, vršnjak moje unuke, nije imao mnogo izbora u sukobu sa krvoločnim svetom u kome živi. Vidimo da se oružjem sve može rešiti, da se preko noći može postati i "brejking njuz" i heroj našeg doba u percepciji onih koji će slediti primer dečaka iz Beograda. Ne zavaravajmo se. Ovo je početak. Potpuno je suludo očekivati od medija da pisanje o ovoj jezivoj temi svedu na minimum, onako kako su to napravili Norvežani kada su prolazili kroz isti pakao. Mi nismo Norvežani. Mi smo i trideset godina nakon krvavog rata u krvavom ratu, naši "ugledni lekari" su naoružani do zuba, kako su tek naoružani "neugledni", "obični" ljudi koje ispunjava jednaka količina mržnje? Za roditelje pobijene dece utehe nema, niti će je ikad biti. Ima li ikakve nade za nas koje, zasad, nije pogodila ruka Zla? - napisala je Vedrana Rudan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E moja vedrana, o tem su mnogi pricali.

    6. maj 2023 | 19:56

    Dokumentarci o kolumbinu, filmovi poput natural born killers itd. Naucni radovi i jos dosta drugog materijala. I jopet ima samo mrznja. A ljubav, postade obicna fraza, izgovor devojkama da udare tarifu muskom rodu. Ako je voli pola sata, ili mesec dana sa pokojim seksom i par izlazaka. I uvek imamo osobe, sklone glupom razmisljanju, koje imaju sindrom suplje tikve. Mogu biti mirni i agresivni, znas ih po komentarima, hoce ili ne smrtnu kaznu, da su botovi, kriv im svi samo oni nisu. Okreni obrni, opet se vrtimo u krug, lakse je biti mrzitelj i moron. Nego voleti i biti pametan i dobar.

  • Ana

    7. maj 2023 | 11:58

    Ova zena je u pravu,ne dopadaju mi se svi njeni postovi od pre,ali za ovo je potpuno u pravu.

  • neuropsiholog

    7. maj 2023 | 01:45

    Radi se o jakoj frikciji. Sa jedne strane imamo, sto eksplicitna sto implicitna, perfekcionisticka ocekivanja. Tu mislim na "elitizam" same porodice koja nije ni morala eksplicitno da postavlja ciljeve, oni su se podrazumjevali. Reci da je Demoklov mac postavljen nad Kostom ne bi bilo daleko od istine. To su bile (implicitno nametnute) "mete". Astrofizika, karate, gluma, streljastvo, istorija, takmicenja... A na drugoj strani imamo surovu realnost socijalne komponente. Mucanje, neprihvacenost, zadirkivanja tipa "streber". Susta, bolna, suprotnost pomenutim "metama" ciljevima. Ne, to se ne moze desiti. Ja cu upucati sve ove mete prepreke i tako cu ukloniti svaku frikciju...kao pravi strelac, hladnokrvno i planski. Nece biti nikakve mrlje na mom putu. Jedino pogodivsi sve postavljene mete ja mogu dobiti ljubav. Ljubav koja nije bezuslovna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA