Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovu pevačicu često povezuju sa vlaškom magijom: "U stvarnosti, to ne postoji"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"olege na studijama me nikad nisu zadirkivale zbog mog porekla, ali sam imala problem druge vrste, kada se pročulo da sam Vlajna", rekla je pevačica

  • 2
Snimanje novogodišnjeg Granda, Izvorinka Milošević Foto: A. Nalbantjan

Pevačica Izvorinka Milošević je nekrunisana kraljica vlaške pesme.

Miloševićkina interpretacija vlaških, ali i srpskih narodnih pesama, ostavila je dubok trag u očuvanju tradicije i kulture, a njeno pravo ime je Funtinjora Funta Lunga.

- Rođena sam na Bogojavljenje u Neresnici kod Kučeva, mestu u istočnoj Srbiji. Tu žive Vlasi, entitet koji je odskora dobio status nacionalne manjine. To je narod koji je prebogat kulturnom tradicijom i jednim specifičnim kulturnim sadržajem, koji sam ja pokušala da u okviru pesme - izvorne, vlaške - prenesem i šire nego što je lokalno.

- Idući po svetu, pevala sam i prezentovala i narodnu nošnju i bogatstvo raznih ritmova vlaških pesama i muzike. To nisu samo vesele pesme, ima tu i tužbalica, kao i u svakom muzičkom žanru.

- Mene celog života prati ta fama o vlaškoj magiji, i u pozitivnom i u negativnom smislu. Ljudi misle da je to neko čudo, pošto ne znaju o čemu se radi i zbog toga se plaše. U stvarnosti, moć vlaške magije ne postoji. Postoji verovanje, ali to je nešto drugo - to je običajni život Vlaha.

- U dugim zimskim noćima, u nekim selima u Homoljskim planinama, na Rtnju, šta bi drugo bake radile nego kuvale neke trave i pravile eliksire, pa se to onda pročulo da ima lekovitu moć i tako su se izmišljale razne priče na tu temu. To je, dakle, verovanje. Kolege na studijama me nikad nisu zadirkivale zbog mog porekla, ali sam imala problem druge vrste, kada se pročulo da sam Vlajna. Naime, oni su zazirali od mene i plašili su me se, a mnogi se plaše i danas. Neverovatno mi je da i danas, u 21. veku, ima mnogo mladog sveta koji veruje u neke magije, u nešto natprirodno i neopipljivo, u nešto što nije civilizacijska tekovina. Pričali su: „Pazite se Izvorinke Milošević, ona ima moć, možda može nešto loše da nam uradi!“ To je značilo da niko nije smeo da mi priđe, osim Miše Blama. On je bio jevrejskog porekla, jevrejski narod je pretrpeo golgotu kao niko na ovom svetu, on se smejao tim pričama o vlaškoj magiji - rekla je Izborinka, piše Kurir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    7. maj 2023 | 10:52

    Hahaha. Moc magije itekako postoji. Zasticeni su samo oni koji se dostojno Pricescuju Hristovim tajnama

  • Pera

    7. maj 2023 | 11:16

    Ona može da bude Vlajna kao što sam ja Meksikanac,a kao prvo Funtijora funta lunga uopšte nije vlaško ime više liči na Rumunsko ,a kao drugo tu vlašku moziku sto ona peva je opet u Rumunskom stilu i neznam zašto mešate Rumunski i Vlaški jezik nisu nimalo isti osim par reči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA