Vreme čitanja: oko 1 min.

Slobodi Mićalović je otac dao ime: Iza svega se krije jedna od najlepših i najtragičnijih priča

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nije ona tada umrla, naprotiv, nastavila je da živi kroz mene", rekla je glumica

  • 3
Klasični mitovi na novi način - Premijera predstava "Vatra" zakazana je za 2.februar u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumica Sloboda Mićalović ima veoma retko ime, a jednom prilikom je istakla da ga kao mlađa nije volela.

Kako su godine prolazile, ona je shvatila da je posebno. Za medije je govorila i kako ga je dobila.

- Vremenom mi je jako smetalo moje ime, jer se niko nije zvao tako da ja znam, sem Slobode Trajković. Ona je bila verenica Ive Lole Ribara. To je jedna od najlepših i najtragičnijih priča u našoj istoriji. Žrtvovala je celu svoju porodicu, tako što su završili u gasnoj komori, jer nije želela da oda položaj svog verenika, Ive Lole Ribara. Znala je da mu sledi ubistvo, jer je on bio jedan ozbiljan revolucionar.

- Postoji i to čuveno pismo, zbog kog je meni tata dao ime, a baš je Kornelije Kovač, odnosno Korni grupa, opevala tu pesmu. Naslov pisma je „Jedina moja, ne stiglo te ovo pismo“. To je poslednje pismo koje je on njoj uputio, misleći da će on nastradati, ali nažalost je prvo ona stradala. U znak te velike ljubavi, moj tata je igrao monodramu Ivo Lola Ribar, trista ili četiristo puta, a mi smo kao klinke nosile majicu „Ivo Lola“. Mislio je, ako dobije sina da se zove Ivo, a ako dobije ćerku da se zove Sloboda, jer se moja Mirjana zove po sestri Ive Lole Ribara, sve je to nekako umreženo - ispričala je Sloboda za "K1" i dodala:

- Možda ta nepravda koja se desila Slobi Trajković, na neki način kroz mene živi, da za nju čuju neke naredne generacije. Nije ona tada umrla, naprotiv, nastavila je da živi kroz mene, što je meni posebno drago. Ja znam, da je jedno petnaestak devojčica dobilo ime po meni, a one će se možda nekada raspitati ko je bila Sloboda Trajković i ja mislim da je tu misija ispunjena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duska

    19. maj 2023 | 13:53

    Bas lepa prica. Kada si se pojavila sa tim retkim imenom, prva asocijacija mi je bila Sloboda Trajkovic. I svaka cast tvom tati za takvo razmisljanje a ti si prava cerka svoga oca.

  • Срб

    19. maj 2023 | 17:54

    Ја бих се стидео ове приче Нису наши глумци тек тако национално неосвешћени Родитељи су носиоци таквог става А то да је најбоља наша глумица тврди неко ко никада није гледао ни филм ни једну представу

  • Nik

    19. maj 2023 | 12:15

    Najbolja nasa glumica svih vremena..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA