Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznat termin sahrane Srđana Koljevića: Počivaće u Aleji zaslužnih građana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Komemoracija je zakazana za sredu u podne, u Jugoslovenskoj kinoteci

  • 0
Srđan Koljević Foto: Petar Markovic/ATA Images

Reditelj i scenarista, Srđan Koljević, umro je u 56. godini nakon duge borbe sa opakom bolešću.

Srđan se godinama borio sa rakom debelog creva, koji je u međuvremenu metastazirao i na jetru, a on je trebalo da ode na transplataciju jetre u Tursku.

Sahrana će biti održana u četvrtak 13. jula, u 11.30 sati, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a komemoracija je zakazana za sredu u podne, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) je povodom smrti svog profesora, scenariste i reditelja Srđana Koljevića (1966-2023) saopštio da je otišao voljeni i poštovani kolega, koji se sa opakom bolešću borio do kraja, gospodstveno i čojstveno.

Na Fejsbuk strani beogradskog FDU-a je navedeno da je tokom svoje borbe Koljević širio "oko sebe blagost i dobrotu, ljubav i svoj prepoznatljivi humor" i da je "do kraja bio umetnik, profesor, ljudski i profesionalni uzor i dobar drug".

- Bio je neprikosnoveni, nenametljivi, autentičan autoritet svima nama i našim studentima koji su imali sreću da rade sa njim - istakli su iz FDU.

Podsetimo, Srđan Koljević je filmski scenarista, reditelj i vanredni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu. Jedan je od najaktivnijih i najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik svih nacionalnih priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Bio je ko-scenarista u filmovima: "Nebeska udica", "Stršljen", "Ubistvo s predumišljajem", "Klopka", a pisao je scenarija za ostvarenja: “Nataša”, “Krugovi”, “Žena sa slomljenim nosem”, “Branio sam Mladu Bosnu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA