Vreme čitanja: oko 5 min.

11 hrvatskih autora zabranilo Frajlama da izvode njihove pesme

Vreme čitanja: oko 5 min.

Oglasila se advokatska kancelarija njihove bivše menadžerke Kidije Samardžije, koje su Frajle optužile za zlostavljanje

  • 2
Pesma Evrovizije Foto: Nikola Anđić

Nakon što su članice grupe The Frajle, Nevena Buča, Jelena Buča i Nataša Mihajlović optužile bivšu menadžerku Lidiju Samardžiju da ih zlostavlja, te da zbog njenih poteza proživljavaju pakao, sada se oglasio i advokat Lidije Samardžije.

"Obaveštavam Vas da su informacije iz navedenog pisma netačne te predstavljaju klevetničke navode koji umanjuju čast i profesionalni ugled Lidije Samardžije i trgovačkog društva Cepelin Media. Navedeno pismo ne sadrži nijedan potkrepljeni činjenični navod. Nadalje, spominju se i navodni autori koji su stali na njihovu stranu, također bez spominjanja ijednog imena.

Kako je celokupni odnos, koji se u proteklih nekoliko godina rešava pred raznim sudovima u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, gore spomenuta trojka odlučila putem medija da objavi, verovatno kako bi pokušale širu javnost da pridobiju na svoju stranu, ovim putem navešću samo nekoliko lako dokazivih činjenica:

Društvo Cepelin media d.o.o. je skladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima steklo prava proizvođača fonograma koji sadrže snimke grupe The Frajle, a kao proizvođač fonograma svoja prava može preneti na bilo koju treću osobu, uključujući i društvo Croatia Records, jednako kako je u pogledu prva četiri albuma steklo fonogramska prava od prethodnog izdavača, društva Aquarius Records.

Dakle, društvo Cepelin Media je legalno steklo prava vlasništva na snimke muzičkog sastava The Frajle. Štaviše, društvo Cepelin Media je snosilo troškove snimanja, producenata, videospotova, fotografisanja za omote albuma te je skladno svim zakonskim odredbama postao nositelj prava proizvođača fonograma i videograma.

Navedeno je vidljivo u svim dostupnim evidencijama proizvođača fonograma (ZAPRAF, IPF, OFPS,...) kao što je i otisnuto na svim omotima nosača zvuka", započeli su u podužem odgovoru oni.

Kako navode, advokatska služba Lidije Samardžije je finansirala albume.

"Svojstvo proizvođača fonograma proizlazi i iz činjenice da je društvo Cepelin media u Republici Hrvatskoj organizovalo i finansiralo izdavanje albuma grupe The Frajle, što iz vlastitih prihoda, što iz prihoda ostvarenih sponzorskim ugovorima koje je dogovorilo i omogućilo upravo društvo Cepelin media.

Društvo Cepelin media je kao legalni nositelj prava na snimke ustupilo snimke društvu Croatia Records. Radi ponovnog odbijanja položenih prava nositelja, članice grupe The Frajle su prouzrokovale da YouTube ukloni njihov službeni YouTube kanal, iako su na tu činjenicu bile više puta upozorene. Navedeno ponašanje je ujedno prouzrokovalo štetu svim nosiocima prava na snimke koji su se nalazili na njihovom kanalu (autorima, proizvođačima fonograma i videograma).

Potrebno je napomenuti da Grupa The Frajle pre saradnje s društvom Cepelin media i Lidijom Samardžijom (dakle do godine 2012.) nije u Republici Hrvatskoj imala nikakvu diskografsku niti koncertnu aktivnost", dodaju oni.

"11 hrvatskih autora zabranilo Frajlama izvođenje pesama"

"Nadalje, radi ponovnog kršenja autorskih prava od strane grupe The Frajle, 11 eminentnih hrvatskih autora je potpisalo izjave kojima zabranjuje izvođenje vlastitih dela na koncertnim nastupima muzičkom sastavu The Frajle.

Neke od navedenih autora zastupa i društvo Cepelin media kao njihov publisher koje je zbog toga dužno zaštiti prava nad autorskim delima koja su mu data na brigu, pa sledom navedenog mora primerno obavestiti organizatore da određena dela grupa The Frajle ne mogu izvoditi jer postoji izričita zabrana autora.

Sva druga dela iz repertoara celog sveta mogu izvoditi koliko god žele, ali ne i dela autora čija su prava povredile. Navedena povreda prava je dokumentovana i utvrđena službenim aktom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektora Tržišne inspekcije Republike Srbije, a zanimljivo je da se nakon toga članice grupe The Frajle nisu niti izvinile autorima obuhvaćenim povredom", pričaju oni, a prenosi Index.hr.

"Neovlašćeno su prodavale nosače zvuka u Novom Sadu"

"Dakle, trio koji je potpisnik pisma, neovlašćeno je prodavao nosače zvuka u Novom Sadu, o čemu postoji gore spomenuti Zapisnik, te su takvim nelegalnim delovanjem oštetile autore čije skladbe se nalaze na tim nosačima obzirom da se inače naknada autorima prilikom legalne prodaje ostvaruje putem kolektivnih organizacija. Uz autore, oštetile su i izvođače na albumima te sponzore/pokrovitelje albuma, za što se također nikada njima nisu izvinile.

U slučaju poput ovog, celokupni prihod, osim što je porezno neprijavljen, neprijavljen je i autorskim organizacijama pa su na taj način navedene osobe uskratile autorsku naknadu autorima, među kojima se nalaze velika imena hrvatske muzičke scene, čije izjave u tom smislu imamo, no bez njihove suglasnosti nećemo ih imenovati."

Nadalje, navedene tri potpisnice pisma su tokom pandemijskog razdoblja odlučile sarađivati s nelegalnim striming stranicama i putem njih strimovati svoje nastupe, čime su ponovno oštetile autore čije numere izvode. Pri tome treba napomenuti da su potpisnice pisma obavestile autore da nema mogućnosti naplate autorskih prava, što nije tačno. U svakom slučaju, prihod od navedenih striming servisa ponovno su u celosti samostalno zadržale za sebe.

Ovde je bitno napomenuti da nijednom organizatoru koncerta nije zabranjen nastup grupe The Frajle", dodaje se u obaveštenju.

"Zarađuju pozamašne iznose izvođenjem zabranjenih dela"

"Organizatori koncerata se isključivo upozoravaju da ne smeju izvoditi dela autora čija su prava povređena i koji su potpisali izričite zabrane da se njihova dela ne smeju izvoditi na koncertnom nastupu grupe The Frajle. Napominjem, da grupa The Frajle upravo izvođenjem zabranjenih dela zarađuje pozamašne iznose.

Nikome se stoga nije zabranilo da angažuje dotični trio, no upozoreni su na moguće posledice ukoliko se budu izvodile numere koje se bez suglasnosti autora ne smeju izvoditi.

Svi sporovi koji su u toku rezultat su proizvoljnih postupaka i nelegalnih aktivnosti trojke koja je potpisnik pisma, a svrha navedenog pisma evidentno je stvaranje dodatnih pritisaka i negativne reakcije javnosti prema Lidiji Samardžija, a obzirom da sporovi traju već neko vreme.

Zaključno, Lidija Samardžija i društvo Cepelin media se ovim putem izvinjavaju celokupnoj javnosti što se uopšte mora baviti ovom temom kojoj je mesto isključivo na sudu, a ne u nekakvim pismima za javnost, te napominju da se nakon ovog slučaja, kojem je jedini cilj upoznati javnost sa stvarnom situacijom, više nemaju nameru oglašavati u vezi ovog slučaja niti u vezi članica grupe The Frajle", zaključuju advokati.

(Telegraf.rs)

Video: Kad Frajle zapevaju u kafani: 9 pesama u novom muzičkom formatu - Kafanica kod Srećnog mačka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pionir

    2. avgust 2023 | 16:05

    Nije li hitler isto vrsio zabrane u mnogo cemu, a ovi su bili hitlerove marionete, zato se netreba cudit. Sta je sljedece na redu.?

  • a

    2. avgust 2023 | 17:20

    tkoji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA