Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog ljubavi prema Beogradu odbijena je u Zagrebu: Ko je ovogodišnja kuma Prajda, srpska snajka Ida Prester?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dugogodišnji je borac za ljudska prava – prava žena i prava LGBT populacije

  • 2
Ida Prester kuma ovogodišnjeg Beograd Prajda Foto: Beograd Prajd

Ovogodišnja Prajd protestna šetnja održaće se 9. septembra 2023. godine pod sloganom "Nismo ni blizu". Okupljanje učesnika počeće u 16. časova u parku Manjež.

Kao i svake godine, tako je i ove "Beograd prajd" dobio novu kumu, a ovaj put je to Ida Prester.

Kuma je neizostavni deo svakog "Beograd prajda", a ona će se i govorom obratiti svim učesnicima i učesnicama šetnje.

Ko je Ida Prester?

Ida Prester je hrvatska voditeljka i pevačica bendova Lollobrigida, Frau Casio i MAiKA. Rođena je 1979. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a nakon toga upisuje Fakultet političkih nauka.

U novinarstvu se oprobala vodeći emisije „Dan za danom” i „Briljanteen” na HTV-u, saradnjom na emisiji „Direkt”, snimanjem priloga za „Dobro jutro Hrvatska” i projektima MTV Adrie.

Radila je i kao kasting menadžer slovenačke produkcijske kuće Komakino. Ida je bila jedan od voditelja na prvoj Ceremoniji dodele muzičkih nagrada održanoj siječnja 2019. godine.

Sa suprugom Ivanom Peševskim ima dva sina, Roka i Rija.

Dugogodišnji je borac za ljudska prava – prava žena i prava LGBT populacije. Nastupala je na prošlogodišnjem EuroPrajdu u Beogradu.

Ida je veoma aktivna i na društvenoj mreži Instagram, gde se ne libi da iskaže svoje mišljenje i stavove.

Nedavna tragedija u Gradačcu, potresla je ceo region, a tada se oglasila i Ida, koja nije krila tugu, a napisala je i pesmu povodom svega.

- Poslednja 24 sata pisala sam ovu pesmu, podstaknuta horor pričom o ubijenoj ženi u Gradačcu. Nasilje je svuda oko nas, ne smanjuje se, nego povećava, posebno prema ženama. Svakih desetak dana čitamo o novim žrtvama stradalima od ruku svojih partnera. Šta možemo? Kako zaštititi te žene, ranjene, uplašene, u panici? Kako obuzdati taj val agresije povređenog ega koji vodi u (auto)destrukciju? Nemam odgovor. Mogu samo napisati pesmu za posvetu. Proći će još meseci dok se ovo pošteno snimi, smiksa, uobliči.. beležim trenutak prve ideje. Nadam se da ćemo je uskoro zajedno pevati na koncertima i napraviti štit od naših tela - napisala je Ida uz video u kojem peva novu pesmu.

Tokom karijere, a naročito braka sa suprugom Ivanom Peševskim, susrela se sa suludim komentarima, u kojima su joj, između ostalog, pisali i da "žena ne može sama da zaradi svoj novac".

- Žene i etikete. Kad sam se udala za svog Vanija, internet se užario od komentara - jos jedna hrvatska sponzoruša udala se za bogatog Srbina preduzetnika. Pala i ona na lovu - uvrede i potcenjivanje sa svih strana. Bila sam u čudu. Koliko daleko od istine - počela je Ida.

- Vani je tad od imovine imao mačku Pigo i prastari karavan. I mene da verujem u njega i njegove sulude ideje. Sve što danas imamo stekli smo ogromnim trudom zajedno. Ali, stereotip je već priređen, samo sam uklizala u ladicu - poručila je ona na Instagramu.

- Danas, nakon devet godina, valjda svi vide da se u Vanija ne zaljubljuješ zbog para. Nego zato što je jedini takav za mene na svetu. Al’ komentari su još isti, ispod svakog članka o meni, do kraja života. Sve što radim finansira mi bogati muž, jer žena ne zna sama zaraditi ništa - istakla je Ida.

Zbog braka je imala probleme i u Zagrebu.

Voditeljka i muzičarka Ida Prester (42) živela je gotovo osam godina sa suprugom Ivanom Peševskim i njihovim sinovima Rokom i Riom u Beogradu.

Iako se 2021. godine vratila sa porodicom u Zagreb, Ida je uvek isticala koliko voli život u Beogradu, ali je zbog toga, kako je priznala, imala problema pri zaposlenju u rodnom Zagrebu.

Ida je gostovala u podkastu Katarine Moškatelo, koja je Idi ispričala da je slučajno čula kako jedan direktor nije izabrao Idu za poslovni angažman zato što se preselila u Beograd.

Naime, ona je Idi ispričala da je imala upit za jednu poslovnu saradnju, u kojoj je organizator prvo hteo baš Idu, ali se ipak predomislio zbog njene odluke o preseljenju u Beograd.

- Jedan meni divan moment, malo sam zasuzila, bilo je skroz neočekivano. Ovu devojku prvi put vidim u zivotu. Pred kamerama mi je ispričala nešto što se meni stvarno često događa - odbili su me za posao jer "sam iz Beograda", jer sam "srpska snajka" ili šta god. Navikla sam, samo odmahnem rukom, nije vredno pomena. Ali ova cura, pozvana kao moja zamena, napravila je gest koji me je baš dirnuo. Ovakve stvari očekuješ samo od bliskih prijatelja - navela je Ida u opisu videa.

Nedelja ponosa se održava od 4. do 10. septembra.

Podsetimo, prihvatanjem poziva za Kumu Prajda, Ida Prester se pridružila ženama koje su prethodno ponele ovu titulu, a to su Biljana Srbljanović, Mirjana Karanović, Jelena Karleuša, Suzana Trninić, Sara Jo, Nataša Bekvalac i Sajsi MC.

(Telegraf.rs(

Video: Ko je draži Idi Prester Ceca ili JK: "Isuse, teško mi se odlučiti"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    5. septembar 2023 | 17:24

    Боркиња 🤔 Како се назива жена конзумент цигарета, пушач или пушачица ?

  • Jadranka

    7. septembar 2023 | 16:49

    E, ako se ne možeš odlučiti između Karleuša i Cece, ni ja te ne bih zaposlila u Zagrebu... Na kaj si spala... 👿👿

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA