Vreme čitanja: oko 5 min.

"Ostati dama, čak i kada se učini da prostakuše bolje prolaze": Snažne reči Vesne Dedić o Mileni Radulović

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Dostojanstvo je kad možeš da ideš lakšim putem, ali biraš teži u ime časti", napisala je ona

  • 4
Vesna Dedić, Milena Radulović Foto: Nikola Anđić, Milan Maricic/ATAImages

Spisateljica i voditeljka Vesna Dedić pružila je podršku glumici Mileni Radulović nakon što je podnela krivičnu prijavu za silovanje i polno uznemiravanje protiv glumca Mike Antića.

Vesna je ugostila Milenu u svojoj emisiji Balkanskom ulicom, a tim povodom se oglasila i putem Instagrama.

- Dostojanstvo je kad možeš da ideš lakšim putem, ali biraš teži u ime časti. Hrabrost Milene Radulović i njene porodice je nadljudski ulog za budućnost sa manje strahova i trauma devojčica koje rastu u ovoj zemlji. Način na koji su ispitivali Milenu na svedočenju je metafora viševekovnog položaja žena u ovom društvu, poruka našim kćerkama da ćute i trpe - napisala je ona, pa dodala:

- Zato ću zauvek podsećati: Ne vaspitavaju se ženska deca tako što im govoriš šta sve devojčica ne sme, već govoriš šta sve može. I milioniti put napisati: Treba postati i ostati dama, čak i kada vam se učini da prostakuše bolje prolaze u životu. Dama ne trpi i ne ćuti! Ume sebi da oprosti i ugodi, da bude mila kada su svi oko nje grubi, vredna kada svi drugi dremaju, bezobrazna kada prilika nalaže finoću, nasmejana ili plačljiva u zavisnosti kako se ona oseća, a ne kako to drugi od nje traže. U mizoginoj kulturi Milena je svetlost u tunelu našeg teškog mraka - istakla je Vesna.

Podsetimo, Radulovićeva je  u toku saslušanja ispričala da prvih šest godina koje je provela u Aleksićevm dramskom studiju "nije mogla da zna šta će da se dogodi na mestu na kom se do tada osećala najsigurnije". Ona je kod Aleksića na časove dolazila od 11. godine, a do zlostavljanja je došlo kada je imala 17.

- Kada se prvi put dogodilo, mislim na početak novembra, na poljubac, bila sam u šoku. Nisam sebi mogla da objasnim šta se dogodilo. Mislila sam da je to neki test da vidi da li sam jaka jer se nedeljama ništa slično nije ponovilo, ali onda je jednom prilikom izvršio penetraciju prstima u moje telo. Bila sam uplašena, osećala sam se izdano. Onaj prema kome sam imala strahopoštovanje mi je to uradio. Osećala sam se prljavo, mislila sam da me time kažnjava. Pitala sam se zašto ja - rekla je Milena.

Istakla je da je posle svega nastavila da dolazi na časove glume jer joj je Aleksić pretio.

- Upućivao mi je pretnje da će, ako odem, da utiče na mišljenje mojih prijatelja, da će da mi se zgadi moj partner. Išamarao me je pred svima, gurao me je dok nisam udarila glavom u ormar. Toliki je uticaj imap na sve da su svi poverovali da je to vežba. Rekao je da Milena dobro glumi kad dobije dva-tri šamara. Svi su aplaudirali. Posle toga sam razmišljala o tome da počinim suicid - dodala je Radulović.

Rekla je da ju je Aleksić "povredio kao niko u životu" i da to nije bila glumačka vežba, kao i da takvu vežbu nikada nisu imali ni u školi glume, ni na fakultetu.

Opisujući dan kad ju je Aleksić prvi put neprimereno dodirivao, rekla je da su svi otišli, a da je njoj Aleksić rekao da ga čeka u kancelariji. Potom joj je rekao da ustane, a onda joj prišao i poljubio je.

- Dodirivao me je po rukama, zadnjici, govorio je da mora da se trenira. Nisam to odmah svatila kao pretnju, mislila sam da govorimo o mojoj fizičkoj spremi. Kasnije me je pitao o mom seksualnom životu. Koristio je neprimerene reči, da li se kre*em, koliko, da li sam doživela orgazam, da li sam suvopi*asta, da li volim to da radim i s kim. Na kraju tog dana me je poljubio, ja sam bila u šoku. On je imao 61, a ja 17 godina. Zaista odvratno - dodala je ogorčeno.

Kako je rekla, bilo joj je veoma neprijatno da odgovara na takva pitanja. Rekla je Aleksiću da je imala seksualni odnos i sa kim, ali nije odgovarala na ostala pitanja.

- Tresla sam se, bila su jako neprijatna pitanja, nisam znala koja je svrha toga. Kada je hteo da me poljubi, uhvatio me je za potiljak. Nisam mogla da se oslobodim, bila sam paralisana. Pokušala sam da okrenem glavu, ali nisam uspela, čvrsto me je držao. Poljubio me je, fiksirao mi je glavu. Druga ruka mu je bila na mojim leđima. Pokušala sam da ga odgurnem, ali nisam uspela. Kad je krenuo ka meni, mislila sam da će da me zagrli, očinski. Umeo je da nas zagrli tako i da kaže "e, ćero" ili "glupačo". Moje telo je više imalo refleksne pokrete, oni nisu bili kognitivni - rekla je.

Na pitanje advokata zašto nije stisnula zube i tako sprečila Aleksića da je poljubi, ističući da je "to prost refleks ukoliko ne želi da je neko poljubi", odgovorila je da se sve brzo odigralo, da je "njegov jezik bio u njenim ustima pre nego što je stigla da reaguje".

- Nakon toga mi je rekao da raširim noge. Poslušala sam ga jer je to bila naredba. Uhvatio me je rukom preko hulahopki i rekao da "mora da bude nabrekla kao jabuka". Nakon toga mi je rekao "Aj kući" i ja sam otišla. Moj otac, koji je došao po mene, je video da sam uzrujana, ali to nije bio prvi put da sa časa izađem takva. Mika je znao da odabere jedno do troje ljudi koje će da ponižava, pa je tata mislio da se zbog toga osećam loše - ispričala je.

Kako je rekla, plašila se Aleksića, nije znala na koje sve načine može da je povredi.

- Uživao je u mom bolu i suzama. Svi smo ga slušali, od malena nismo imali priliku da sami upravljamo, već samo kako on kaže. Takvo je bilo i pravilo, "u grupi nema samoupravljanja, samo Mika upravlja" - rekla je.

Kada je Radulović rekla da ne zna kad joj je Iva tačno rekla da je i ona zlostavljana od strane Aleksića, Jakovljević je pitao kako se ne seća toga, ali se seća da li je nosila hulahopke nosila 2013. godine.

- Sećam se kad sam nosila hulahopke, a kad ne, jer je Mika govoro "sad je mnogo lakše", držao me je za noge, to su slike koje pamtim vrlo živo - rekla je Milena.

Iako je ročište trajalo više od tri sata, čini se da je Milena Radulović tek počela sa davanjem svog iskaza.

Ona nije imala neometano izlaganje, već je samo istakla da ostaje pri svemu što je rekla u tužilaštvu, te nije morala ponovo da prolazi kroz svaki bolan detalj onoga što se dogodilo. Svi potresni detalji ispričani su dok je odgovarala na pitanja Aleksićevog branioca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokazi su jedino merilo

    21. septembar 2023 | 13:37

    Gde su dokazi? Posle 10 godina se setila da je silovana, i konstantno se 2 godine vraćala na ponovno silovanje, odlazila na privatne ručkove nasmejana, oskudno odevena kod njega kući... Ako ga osude na osnovu nečije reči posle 10 godina, onda to mogu da urade bukvalno sa svakim, da ucenjuju ljude time što će da nadju neku ženu, a naročito su potkupljive glumice kao i u slučaju sa Branislavom Lečićem gde je dokazano lagala i davala različite izjave. To znači da bukvalno svako može bez dokaza nekoga da optuži i diskredituje i da ga sud zatvori i osudi.

  • Vodolijax

    21. septembar 2023 | 13:24

    Mislim da su njeni roditelji najkrivlji jer su trebali da vide da ona tamo nije srećna.....bivša Amidžić je juče izjavila da je otišla samo jednom i shvatila sa 17 godina da se to njoj uopšte ne sviđa i roditelji su je podržali........Milena je shvatila drugačije.....sama je rekla da je ona mislila da je on maltretira da bi video koliko je ona jaka......

  • ARS

    22. septembar 2023 | 12:53

    Vesna nemoj padati u kotradikciju i zloupotrebljavati termin ,,prostakluk" ili da te podsetimo ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA