Vreme čitanja: oko 1 min.

Pretužna poruka prve žene Jagoša Markovića nakon njegove smrti: "U devojkama našim ostavili smo najbolje"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aleksandra je naša poznata novinarka, a sada se oglasila emotivnom porukom oprostivši se od svog prvog supruga

  • 4
Jagoš Marković Foto: Tanjug/Tanja Valič

Jedan od najcenjenijih režisera, Jagoš Marković, preminuo je u 58. godini.

Od poznatog reditelja se oproštaju i brojna pozorišta, oprostila se i ministarka kulture, a sada se oglasila i Jagoševa bivša supruga, Aleksandra Glovacki.

- Bili smo jedno drugom i pas i čovek. Sve najbolje i sve najgore sam pokupila od tebe. U devojkama našim ostavili smo najbolje. Srećna sam jer si otišao mirno, u snu - napisala je ona.

Pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica u Redakciji kulture Radio Beograda 2, Aleksandra Glovacki, prepoznatljiva po kritikama kojima podiže standard profesije, autorka je i nekoliko drama („Kamen ljubavi sa dna mora“, „Vilinska kočija“…) i niza dramatizacija, od kojih je jedna od poslednjih bio Dimin roman “Tri musketara” prema kojoj je u Pozorištu mladih nastala istoimena predstava. Pamti se i njena dramatizacija Bokačovog “Dekamerona”, postavljena u Somboru („Dekameron – dan ranije“).

Dobitnica je i nagrade "Niko Garone" koju dodeljuje smederevsko pozorište "Patos".

Podsetimo, Jagoš Marković rođen je u Podgorici 1966. godine i važio je za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12. godina.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008 godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike : "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Dr", "Antigona", "Pepeljuga" (opera) i "Figarova ženidba" (opera).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    22. septembar 2023 | 21:41

    Iskreno saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Jagoša. Toliko je toga pružio ljubiteljima pozorišta, novine na sceni, ne samo na našem prostoru, nego šire. Mnogo će nam nedostajati. Počivaj u miru Jagoše.🙏

  • Vini

    22. septembar 2023 | 23:08

    Prerano nas je opomenuo na našu prolaznost…

  • SVM

    22. septembar 2023 | 22:52

    Šta reći. Mlad čovek. Hvala mu za sve ali mogao je još mnogo . Jednostavno,došao njegov redni broj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA