Vreme čitanja: oko 3 min.

Bivša žena prisustvovala komemoraciji Jagošu Markoviću: Srpsku glumicu slomio govor čuvene Radmile Živković

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je bila obučena u crno, dok je kosu skupila u punđu, a sve vreme je bila na ivici suza

  • 4
Komemoracija Jagoš Marković Komemoracija Jagošu Markoviću / Foto: Mileta Mirčetić

Komemoracija u čast reditelja Jagoša Markovića održana je danas, 27. septembra, u Narodnom pozorištu, a veliki broj kolega i prijatelja došli su da mu odaju počast. 

Na tužnom događaju koji je počeo u 11 časova najpre se pojavila porodica reditelja, ćerke Marija i Teodora, kao i njihova majka, njegova bivša supruga Aleksandra Glovacki.

Nakon njih, na komemoraciju je došla još jedna Jagoševa bivša žena, glumica Vanja Milačić.

Ona je bila obučena u crno, dok je kosu skupila u punđu, a sve vreme je bila na ivici suza. Nije sedela u prvim redovima, već je sedela dalje od Velike scene.

Glumicu je posebno dotakao govor proslavljene glumice Radmile Živković.

- Rano je, mnogo je rano... Ima jedna fotografija njega u radnoj sobi, kao dečak sedi i drži olovku u ruci i gleda pravo u kameru. Ima 6 ili 7 godina. Sa te fotografije vas gleda jedan čovek, a ne dete. A, kao čovek je bio jedno ogromno dete. Mnogo je rano, nezamislivo je. Znam kako je vama koji slušate, šta ćemo da kažemo, i da svako od vas ima jednu fenomenalnu priču o Jagošu. Jednom mi je ispričao šta je bilo kada je bila sahrana Ljube Tadića. Jagoš je držao Miru pod ruku i rekao joj da je divno govorila, a ona je rekla: "Nije to ništa, tebi ću još lepše". I ja sad držim govor u ovakvom momentu kao da mi je Mira prenela... - rekla je Radmila.

- Jagoš je imao svoj put, putiće, morske struje. Putovao je svuda, putovao je svetlosnim godinama. Nikada više nećemo imati tu lepotu, bliskost i razumevanje. Izvinjavam se u svoje lično ime. Zvao me je gospođa Frojd, rođena Jung. Razumeli smo se pogledom, a on je bio ogledao. Gledavši sebe u tom ogledalu smo rasli zajedno sa njim kao ljudi i profesionalci. To ogromno ogledalo gde smo bili pomešani smo izgubili. Puklo je ogledalo. Ne sa namerom. Puklo je jer toliko onoga što je Jagoš imao u sebi ne može da stane u jedno ljudsko biće. Bio mi je prijatelj, drug, bila sam mu i mama i sestra i tetka. Vodili smo svakojake razgovore mimo scene. Voleo je svoju decu najviše na svetu, svoju Suzanu, Taru i onu koja mu je rodila decu, Sanju. On je zlo prikazivao preko dobrog. Tužna sam jer je ovo moja poslednja uloga kod njega - istakla je glumica.

Kako je Vanja pričala o Jagošu i razvodu

- Iako se sve završilo na ovaj način, za mene bolno i dramatično, verujem da u budućnosti možemo ponovo da funkcionišemo, ako ne kao muškarac i žena, onda bar kao umetnici. Nezamislivo mi je da prođemo jedno pored drugog kao stranci, da se ne osvrnemo, ne pozdravimo. Želim da taj slučajni susret završimo odlaskom na kafu, pričom o temama koje nas ne vraćaju unazad. Volela bih da ponovo sarađujem s njim. Pošto je Jagoš veliki umetnik, nesvakidašnjih kreativnih kapaciteta, bilo bi mi zadovoljstvo da budem deo njegovog tima. Mnogo sam naučila od njega, ne samo o pozorištu i drami, već o životu i odnosu između dvoje. Poznajem ga od devetnaeste godine. Izvršio je ključni uticaj na formiranje moje ličnosti i vrednosnih sudova. Zbog toga sam mu večno zahvalna - rekla je svojevremeno Vanja.

Razloge kraha braka nikada nije javno otkrila.

- Nismo se slagali oko nekih stvari. Zamolio me je da napustim stan, što sam i učinila. Ovo je bolno, suviše teško iskustvo za mene da bih javno govorila o detaljima koji su ionako važni samo njemu i meni. Situaciju mi otežava činjenica da tog čoveka još uvek volim. Za mene će on uvek biti jedinstven, neponovljiv. Pamtiću ga kao blagog, šarmantnog, duhovitog, romantičnog, nepredvidljivog, maestralnog kreativca. Otkrio mi je mnoge profesionalne i životne tajne koje bi zauvek ostale skrivene da nisam imala sreću da živim s njim. Jagoš je moja najveća ljubav, nikad to neću kriti. Verovatno i najlepša stvar koja mi se dogodila u životu - istakla je glumica tom prilikom za "Gloriju".

(Telegraf.rs)

Video: Tamara Dragićević objavila emotivni snimak Jagoša Markovića uz srceparajuću poruku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lily

    27. septembar 2023 | 13:54

    Gos. dragi jel moguć ovakav naslov?Naš proslavljeni režiser je imao još žena i decu sa njima. Danima čujemo njeno ime, samo zato što je i ona poznata ličnost. Hajte samo malo empatije i razumevanja prema sadašnjoj supruzi.

  • Vodolijax

    27. septembar 2023 | 15:24

    Kakav je on bio u odnosima sa Srbijom.....čitao sam da je bio Jugosloven pa verovatno mu Srbija nije bila blizu srca .....svi Jugosloveni pate za Hrvatskom koja je najviše mrzila Jugoslaviju.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA