≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Udovica Tome Zdravkovića srušila kanal najveće izdavačke kuće u Hrvatskoj?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kanal je navodno ugašen zato što su prekršena prava nosioca autorskih prava Tome Zdravkovića

  • 0
Toma Zdravković pomen Foto: ATA/Antonio Ahel

Kako smo prethodnog dana pisali, kanal Croatia Records-a, najveće diskografske kuće u Hrvatskoj naprasno je ugašen, a iako je direktor pomenute kuće Želimir Babogredac tvrdio kako nije reč o kršenju autorskih prava, čini se da ipak jeste reč o tome.

Ni manje ni više, kanal je navodno ugašen zato što su prekršena prava nosioca autorskih prava Tome Zdravkovića.

Kako piše portal Ravno do dna, njima se javio Mirko Ćajić u ime firme "Connect Network" sa sedištem u Beogradu, koja se bavi zaštitom autorskih prava u digitalnoj sferi - na platformama kao što su YouTube, Spotify, Deezer i sl.

Firma ima preko 50.000 kompozicija i zastupa 84 autora i nosioca autorskih prava među kojima je i porodica pokojnog Tome Zdravkovića, navodi portal.

- Problemi sa Croatia Records su krenuli prošle godine, kad je u naš tim došla porodica pokojnog Tomislava Zdravkovića. Istog dana smo tražili od gospođe Gordane Zdravković sve ugovore koje poseduje s izdavačima i naišli na velike probleme. Croatia Records je izdao više albuma bez autorskih dozvola što je krivično delo, pa smo tako naišli na album gospođe Amire Medunjanin s 12 sinhroniziranih kompozicija Tomislava Zdravkovića (album "Za nju i njega") bez ijedne jedine autorske dozvole, što se po zakonu o autorskim i srodnim pravima vodi kao krivično delo - ispričao je Ćajić za pomenuti portal.

Iz Connect Networka naveli su da je Croatia Records na svim digitalnim platformama objavila još dve singl kompozicije s autorskim delima Zdravkovića, a da nisu dobijene autorske dozvole porodice.

Babogredac je za 24sata.hr rekao kako Ćajić nije zastupnik porodice pevača Tome Zdravkovića i tvrdi da autorska prava nisu prekršena.

- Radi se o čoveku koji se predstavlja kao zastupnik porodice Tome Zdravkovića. Mi smo ga uvek ignorisali jer on nije legitimni zastupnik porodice. Jednostavno, on nije naš nivo - poručio je Babogredac.

Ovim povodom ekipa Telegrafa pokušala je da stupi u kontakt sa Gordanom Zdravković, ali je do momenta objavljivanja ovog teksta ostala nedostupna.

Podsetimo, na kanalu Croatia Records-a bile su bile pesme i spotovi nekih od najvećih zvezda kao što su Dino Merlin, Mišo Kovač, Meri Cetinić, Josipa Lisac, Parni valjak, Jelena Rozga i drugi.

(Telegraf.rs)

Video: Goca nakon otkrivanja Tominog spomenika spomenula prevaru oko filma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA