Vreme čitanja: oko 3 min.

"Kad umoran budem pao": Safet odbio, Nedeljko komponovao, Jova Zmaj napisao, Kafedžić dopisao, Novica onarodio

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvu verziju ove pesme snimio je 1978. godine legendarni Nedeljko Neđo Bilkić

  • 0
Muzička apoteka Kad umoran budem pao Foto: Promo

"Kad umoran budem pao,

ja sudbinu neću kleti,

sa pesmom sam drugovao,

sa pesmom sam tugovao,

sa pesmom ću i umreti.

Nakuc'o se čaša,

napev'o pesama,

napio se nektar vina

sa rajskih usana.

Najlepše sam ruže brao,

lov lovio čarnom gorom,

lepotice milovao,

pesmom tugu razbijao,

vraćao se kući zorom.

Gde sam našo strasti,

tu joj nisam prašt'o,

pa sad kad mi duša gori,

barem znadem zašto.

Nagrijo se sunca žarka,

nagledao svih lepota,

naljubio devojaka

kao vila iz oblaka,

šta bih više od života.

Vreme nosi dane,

krši boru grane,

slomila se orlu krila,

jedna mladost bila."

(Nedeljko Bilkić - Jova Zmaj/Safet Kafedžić)

Prvu verziju pesme "Kad umoran budem pao" snimio je 1978. godine legendarni Nedeljko Neđo Bilkić. Pesma je snimljena uz ansambl Branimira Đokića i objavljena kao poslednja na "A" strani Jugotonovog albuma i to pod nazivom "Sa pjesmom ću i umrijeti".

- Od početka sam verovao u tu pesmu. Dobio sam tekst od pesnika Safeta Kafedžića, i to nakon što je Safet Isović odbio da je snimi. "Kako pao, ja sam u najboljoj snazi!" - odbrusio je i odbio Sajo. Meni se pesma mnogo dopala, lako sam napravio melodiju, lako sam je otpevao i prvi sam je snimio. Međutim, ta moja prva verzija skoro da se i nije čula. Nekako je i taj naslov bio deprimirajući, nikome nije do umiranja, pa makar i u pesmi - kaže legendarni Neđo.

- A onda sam u Kumodražu pevao jednu zabavu zajedno sa Novicom, Dušicom i Azeminom. Tad je i Novica prvi put čuo za tu pesmu. Samo mi je rekao: "Daj mi to!" Rekao sam: "Uzmi je!" Zahvaljujući Novici, sad je pevamo svi, ceo muzički svet.

1986. godine, osam godina posle Nedeljkove verzije, pesmu snima Novica Negovanović i objavljuje na Jugodiskovom albumu uz svoju harmoniku i svoj aranžman i uz novi naslov - "Kad umoran budem pao".

- Nisam očekivao da ću baš toliko srasti sa ovom pesmom. Baš mi je legla, mnogo je volim, a pevaće se i posle mene. Primećujem da je vole i moji poklonici, pevaju je i moje kolege, prihvataju kao svoju himnu - pričao je Novica Negovanović u Muzičkoj apoteci.

- To je kompozicija Nedeljka Bilkića koju mi je tako velikodušno ustupio, možda i zato što kod njega nije prošla. Ta pesma ima takvu širinu, da mi pruža priliku da je svaki put drugačije donesem, obojim novim ukrasima. Umesto da pevam "sa pesmom ću i umreti", obično pevam "sa pesmom ću ja živeti".

Ovakvu pesmu može da napiše samo veliki pesnik, u stvari tri velika pesnika. Prvi stihovi su delo jednog persijskog pesnika na čijem je grobu zapisano "kad umoran budem pao, ja sudbinu neću kleti". Središnji deo i najskuplje stihove ("gde sam naš'o strasti, tu joj nisam prašt'o, pa sad kad mi duša gori barem znadem zašto") napisao je Jova Zmaj (iako nije potpisan ni na jednom izdanju pesme), a većinu stihova napisao je Safet Kafedžić, najveći pesnik bosanskog sevdaha.

- Drago mi je što je baš Novica ovekovečio pesmu "Kad umoran budem pao". Novica se baš uneo u tu pesmu, osetio je još bolje od mene. Ne dirajući u moju melodiju, uradio je svoj aranžman i foršpil. Novica je još pre pola veka uneo nešto novo i u sviranju i u pevanju i u komponovanju narodne pesme. Nas dvojica smo se srodili i kao umetnici i kao ljudi. Bili smo kao braća, zajedno smo pevali, tugovali, lumpovali i stvarali nove pesme - ističe Neđo.

Ima mnogo Neđinog traga u karijeri Novice i Predraga Negovanovića, ima i 30-ak Novičinih i Predragovih pesama u prebogatom opusu Nedeljka Bilkića.

- Novica i ja smo mnogo naučili od Nedeljka. Zahvaljujući Nedeljku, formirali smo ukus za lepu pesmu. Neđo je voleo istinske pesnike i ljude od pera. To što Neđo odabere i ukaže da je lepo, zaista je lepo. Pesma koju je Neđo poklonio Novici je toliko lepa, to je za istoriju i antologiju - kaže hitmejker Predrag Negovanović.

- Nedeljko je bio veoma važan čovek u našem napredovanju. Kad smo došli u Beograd, Neđo je bio prvi autoritet koji je pogurao Novicu u pevačke i diskografske vode. Onda mu je pevao druge glasove, pa je vodio računa o odabiru pesma i tekstopisaca. Neđo je čovek široke duše i večitih pesama. Taj Nedeljkov ukus je itekako prisutan i u mom i u Novičinom stvaralaštvu.

11. avgusta 2021. godine Novica Negovanović je ispraćen na večni počinak baš uz pesmu "Kad umoran budem pao".

(Goran Milošević)

Video: Marija Kulić nezadovoljna Miljaninim ponašanjem u rijalitiju: "Malo je skrenula sa svog puta"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA