Evo kako je Nele objasnio Prijovićkin uspeh, spomenuo i Merlina: "To je konačan rezultat jedne..."

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Dr Nele Karajlić izneo je svoj sud na temu muzike iz vremena Jugoslavije, a dotakao se i Aleksandrinih pet zagrebačkih arena

Rokenrol muzičar, kompozitor, glumac, pisac i režiser nekadašnjih TV emisija u Jugoslaviji, Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić nedavno je dao svoje mišljenje o napunjenih pet zagrebačkih arena Aleksandre Prijović , a prokomentarisao je i sličnost muzičke scene u bivšoj Jugoslaviji i današnje muzike.

Nele je tokom gostovanja u podkastu “Velike priče”, ovako govorio:

- Naša realnost je ta muzika, a ne ta politika. To što je ta politika formalno promenila naše živote, ona nikad nije promenila ono što mi nosimo u sebi, a to je ta muzika, odnosno to vreme. Ono što je meni realno, to nije možda nekome ko je rođen van tog vremena, ili pre ili posle ili koji to vreme nije doživeo onako kako sam ga doživeo ja, to je njemu fiktivno, ali je*e mi se. Sve ono što je vezano za muziku tog vremena i uopšte za popularnu kulturu tog vremena nama daje za pravo da mi kažemo da se Jugoslavija nikada nije ni raspala, ako Dino Merlin može da puni sve dvorane, ako Bijelo dugme može da puni sve dvorane, ako još uvek svi gledaju filmove Kuste, Zafranovića, Rajka Grlića… Šta se onda raspalo? Raspala se samo geografija i politika, što mene kao nekog ko je živeo u to burno doba nikad nije ni interesovalo.

Nakon toga je komentarisao to što je Aleksandra Prijović napunila pet arena u Zagrebu te njene kolege koje izvode istu vrstu muzike:

- To je konačan rezultat jedne ozbiljne industrije koja je započela negde početkom 21. veka i koja je počela da radi po nekim zapadnim principima, pre svega mislim na produkciju tipa Grand i to. Kad smo s Kusturicom radili operu ‘Dom za vešanje’ u Parizu 2007. godine, uzaludno smo sami tražili dva pevača koja će igrati Perhana i Azru. Samo jedan telefonski poziv mom drugu Žiki u Grandu je bio dovoljan da on nama ‘istrese’ 10-ak tih mladih, talentovanih dečaka i devojčica koji su tad imali po 16, 17 godina. Izabrali smo Milicu i Stevu.

Nedavno, smo povodom Dana Republike, koji se u nekadašnjoj Jugoslaviji, proslavljao 29. novembra, kontaktirali Neleta.

Pitali smo ga šta za njega danas znači Dan Republike.

- Dan Republike je obično bio dan kada pada prvi sneg i kada smo se mi u Sarajevu primali u pionire. I to je moja prva asocijacija na Dan Republike - rekao je Nele za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    8. decembar 2023 | 08:45

    Slazem se sa ovim misljenjem. Jugoslavija i dalje postoji samo je drugacije organizovana. Srecom da je tako jer bi svi ponaosob propali u lokalnim zabokrecinama i poludeli u svojim torovima.

  • Rile

    8. decembar 2023 | 10:51

    ZELJO SAMPION.

  • Madlene

    10. decembar 2023 | 18:57

    Šta zna ovaj klovn..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA