≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Teška sudbina naše pevačice! Jako mlada ostala bez majke, rodila sa 14, čistila toalete, pa usledio preokret!

M. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljiljana Petrović Batler prozvana je tokom svoje duge karijere od 54 godine, "majkom romske duše"

  • 0
Ljiljana Petrović Batler Printskrin: Youtube/Boris Ćelić

Kafanska pevačica i kraljica romske muzike koja je pevala mešavinu romske i balkanske tradicionalne muzike, džeza i sevdaha, Ljiljana Petrović Batler, za sebe je govorila da je završila kafansku školu.

Vrlo mlada je ostala bez majke, koja je bila jako bolesna, pa je krenula da peva sa samo 12 godina, kako bi je zamenila. Pre nešto više od decenije, preminula je i sama Ljiljana u 66. godini, nakon kraće, ali teške bolesti u Nemačkoj, u gradu Dizeldorfu.

Jednom prilikom u intervjuu za "Vreme" ispričala je sa kakvim sve nedaćama se kroz život borila.

- To je tragedija kafanskih pevača i muzičara da deca imaju žive oca i majku, ali rastu sa babama. I moj prvi muž i ja smo deca muzičara. Celu noć pevanje, nisam mogla decu da imam pored sebe - pričala je, pa dodala:

- Ja sam bila majka sa četrnaest godina, moj prvi muž imao je tada šesnaest. Igrala sam se s decom žmurke po podrumima i ujutro sam išla da rodim. Od trčanja mi pukao vodenjak.

Ljiljanu nije bilo sramota ni od jednog posla, pa je tako čistila kupatila u jednom hotelu, sve da bi prehranila porodicu.

- Ja sam i klozete čistila. U to ratno vreme bilo mi je strašno. Imala sam cilj: ili ću da pobedim sebe i svoju želju i volju za pesmom ili smo svi propali. I nije me bilo sramota, pošteno sam radila - zaključila je iskreno Ljiljana tada.

Preokret pevačicinom životu desio se, kada ju je pronašao menadžer Dragi Šestić, nakon čega je počela da nastupa u najboljim koncertnim dvoranama po Evropi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA