Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako poznati slave Badnji dan i veče: Pevačica jede na podu, dok Ceca otkriva na koga se oslanja za praznike

A. Š.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Badnji dan, a pripadnici estrade su otkrili kako proslavljaju praznike

  • 0
Ceca Ražnatović, Viki Miljković, Cakana, Aca i Biljana Jevtić, Aleksandra Tadić Čipka, Dragan Stojković Bosanac Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Telegraf.rs, Nikola Tomić

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, a dan koji mu prethodi takođe je važan našem narodu. Badnji dan i Badnje veče se u Srbiji proslavljaju u krugu porodice, a kada je reč o trpezi - ona je uglavnom posna.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Badnji dan, a pripadnici estrade su otkrili kako proslavljaju praznike.

Aca Ilić i Biljana Jevtić vole da Badnji dan i Božić provedu sa najbližima, te za ove dane se trude da ne rade, jer žele da ispoštuju tradiciju i običaje.

- Kad su u pitanju veliki pravoslavni praznici, uvek gledamo da budemo u krugu porodice. Ako cele godine radimo, možemo bar na taj dan da budemo svi zajedno i da tu tradiciju prenesemo i na našeg sina, da jednog dana i on preuzme običaje i da bude kod kuće - rekao je Aca.

Biljana Jevtić, Aca Ilić Foto: Nikola Tomić

Pevačica Ćana otkrila kako se u njenom domu proslavljaju praznici.

- Ta radost iščekivanja je nešto najlepše. Mi prvo idemo u crkvu, palimo badnjak, kuvamo vino, a onda sa ženama iz komšiluka praktikujem da donesemo bombone deci i skupimo se u komšiluku - istakla je Ćana.

Na prazničnu trpezu se postavljaju tradicionalna jela, ali je neizostavna i česnica koja se lomi tokom ručka.

- Za Božić su kod mene neizostavne pihtije ili aspik da malo modernije kažem. Moraju da budu prave, naše i domaće - rekla je Cakana i dodala da za praznik sve pravi sama. Kod Biljane Jevtić je ista situacija, ali je istakla da voli da bude bogata trpeza.

- Ja sam žena sa juga, i to je uglavnom tradicionalna kuhinja. Pre svega česnica koja se mesi ranom zorom. Zatim sve ono što spremam godinama, sarma, domaća supa, ruska salata neizbežna, razne pite… Volim da bude bogato i da ima svega po malo - rekla je Biljana i dodala da je Aca zadužen za pečenje.

- Badnje veče je uvek posno, jedemo na podu, priprema se tradicionalno posni pasulj prebranac, mesi se česnica. Na trpezi se nađe i dosta suvog voća. Za Božić ide mrsna trpeza, spremaju se kolači, sarme, pečenje, supe, baš nešto posebno. Mi južnjaci volimo da kuvamo i da spremamo pa tako i ja volim da kuvam. Ali za božićnu i uskršnju trpezu imaju svoje tradicionalne načine kako se spremaju - rekla je Viki Miljković.

U domu Cece Ražnatović se takođe poštuju svi običaji, a sada je otkrila ko je glavni za pripremanje praznične trpeze.

- Ja se oslanjam apsolutno na moju sestru, koja brine o svemu tome. Uvek nam je bogata trpeza i za Božić i za Uskrs i za sve praznike – rekla je Ceca.

U domu kompozitora Dragana Stojkovića Bosanca za praznike vlada radost i harmonija, a sada je otkrio i kako sa porodicom obeležava najradosniji hrišćanski praznik.

- Kao i svaki naš pravoslavni praznik, zapalimo sveću, pomolimo se Bogu, a onda ide ono najvažnije, da se ne svađamo, priđemo trpezi. Svi zajedno doručkujemo i ručamo, lomimo pogaču, ko nađe dukat, on ga i vrati u kuću pod ubeđenjem da će zlato da mu se prostre pod nogama. Ma svi smo radosni i veseli - rekao je Dragan koji priznao da je supruga Dunja tog dana glavna u kući.

- Ja sam domačin, sedim i streljam očima (smeh) i ukućani su zadovoljni kada se nasmejem. Šalim se malo! Dođu nam prijatelji i nekako se taj dan osećamo svečanije nego drugim nedeljama - priznao je Boske.

Aleksandra Tadić, poznatija kao Cipka je otkrila da je njena mama zadužena za spremanje tradicionalnih jela na Božić.

- Mama i tata su zaduženi, biću gost u rođenoj kući, kao i svake godine jer nisam neka domaćica i kuvarica (Smeh). Tako da tu gozbu pripremaju moji roditelji, parice su kod mene, pa ko bude kuvao, ja ću pošteno da platim - rekla je Cipka kroz osmeh, prenosi "Grand".

(Telegraf.rs)

Video: Aleksandra Mladenović sa povredom i prevojem na vratu! Snimkom na Badnje veče uplašila sve!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA